Lagbanner

Vad hände den 8:e september 1888?

5-2 vinst bättre än 6-3-vinst? Preston eller Derby i tabelltoppen?

Att engelska ligan startade redan 1888 vet förstås alla normalintresserade fotbollsfans. Många vet också att det var tolv lag i den första upplagan. Men hur många vet vem som ledde ligan efter den allra första omgången? Troligen inte så många. Nedan kommer dock svaret på denna alltför sällan ställda fråga.

Men för att ta det från första början; det var faktiskt en skotte som var tongivande i ligans startfas. Han hette William McGregor och bodde i Birmingham där han var engagerad i Aston Villa. Efter att ha varit i kontakt med många klubbar arrangerade han ett möte i London, på Fleet Street den 22:e mars 1888, i samband med FA-cupfinalen som för övrigt såg West Bromwich som vinnare två dagar senare. Mötet där det formella stiftandet av ligan skedde var på Royal Hotel i Manchester den 17:e april.

De tolv ursprungliga klubbarna var Accrington, Aston Villa, Blackburn, Bolton, Burnley, Derby, Everton, Notts County, Preston, Stoke, West Bromwich och Wolverhampton. Dessa skulle årligen erlägga en avgift på drygt två pund för att få vara med.

Tre andra klubbar försökte också att bli uttagna till först årets liga, men fick avslag. Dessa klubbar var Nottingham Forest, Sheffield Wednesday och Halliwell.

Resultaten denna den första ligaomgången, den 8:e september 1888, såg ut som följer:
Everton-Accrington 2-1
Preston-Burnley 5-2
Bolton-Derby 3-6
Stoke-West Bromwich 0-2
Wolverhampton-Aston Villa 1-1

Vid en hastig blick på ovanstående resultat skulle man alltså kunna tro att Derby County ledde den första serietabellen som nedtecknades. Dock är så inte fallet. Till skillnad från dagens åtskillnad med hjälp av målskillnad så använde man på denna tid målkvot, vilket innebär att Preston med sina 5 gjorda mål och 2 insläppta belade förstaplatsen. Något man för övrigt gjorde under resterande säsong också; man vann serien överlägset med 18 vunna matcher av 22 möjliga, resten spelade man oavgjort i. Som grädde på moset vann man också FA-cupen under våren genom att besegra Wolves med 3-0.

Som Ramssupporter kan jag inte låta bli att kommentera Derbys säsong i allmänhet och målfrosseriet i öppningsmatchen i synnerhet. Många gånger tror vi nutida fotbollssupportrar att lagen öste in mål i fotbollens barndom. Så var dock inte fallet. Snittet för ett lag vad det gäller gjorda mål under en säsong låg för det mesta på mellan 2 och 3 per match.

Som exempel kan nämnas att Preston, som alltså var i en klass för sig denna säsong, under sina fem matcher i FA-cupen gjorde två mål vardera i tre matcher och tre mål i två matcher. Inte förrän offsideregeln ändrades på 20-talet började målrika resultat bli vardagsmat.

Nåväl, Derbys inledning inför 3 000 åskådare i Bolton var katastrofal. Efter sex minuters speltid ledde hemmalaget med 3-0! Efterhand vaknade dock Derbyspelarna och kunde, efter två mål vardera av Lawrence Plackett, Lewis Cooper och George Blakewell, vid slutsignalen konstatera att man vänt underläget till seger med 6-3.

För Derbys del gick dock resten av säsongen mindre bra. Efter öppningssegern fick klubben vänta hela tio omgångar innan nästa vinst kunde noteras. Fyra segrar på de avslutande sex matcherna gjorde dock att man kunde lämna jumboplatsen och avancera förbi både Notts County och Stoke till en slutlig tiondeplats. Klubbens publiksnitt på Racecourse Ground, vilken användes som hemmaplan tills dess att Baseball Ground togs i bruk 1894, blev denna första säsong 2 909.


Torbjörn Karlsson2004-07-19 16:45:00

Fler artiklar om Derby