Lagbanner

Vad kunde det ha blivit? Ett alternativt händelseförlopp! Del 2

Vilka spelare fick lämna p g a det där målet i 87:e minuten?

Dock, den missade promoveringen ledde till att klubben fick börja hushålla med pengarna en smula kommande säsong. En hushållning som för övrigt blev än mer märkbar när Jim Smith tillträdde som manager sommaren 1995.

Under drygt ett år från kvalförlusten räknat såldes närmare tio tongivande spelare för att stabilisera ekonomin, sex av dessa gick till Premier Leagueklubbar. Dessa sex spelare var Tommy Johnson, Gary Charles, Craig Short, Paul Williams, Mark Pembridge och Paul Kitson. Jag menar att dessa spelares fortsatta spel i Derby vid en promovering till Premier League hade bidragit till ett bättre 90-tal för klubben. Detta genom:
- deras genom åren bevisade kvaliteter på Premier Leaguenivå.
- en större kontinuitet i spelaretruppen vad det gäller tongivande spelare.
- en bättre ekonomi i mitten av 90-talet genom två års Premier Leagueinkomster i kombination med i stort sett samma spelartrupp som förde upp laget
- En eventuell försäljning av dessa spelare i slutet av 90-talet för att få in pengar till klubben hade bidragit till att andra som nu såldes i samma syfte hade kunnat behållas.

Här följer en presentation av de sex "förlorade" spelare som klubben nödgades sälja:

¤ Craig Short, född 1968
- Ligamatcher i Derby: 118 (sep 92-aug 95)
- Ligamatcher efter Derby: 99 i Everton (t o m juli 99), 129 i Blackburn där han fortfarande spelar.

Påbörjade sin proffskarriär som 19-åring i Scarborough och betecknades snabbt som mycket lovande. Plockades till Notts Co där han på tre säsonger var med om avancemang från division 3 till division 1. Efter det att Notts Co ramlat ur översta divisionen köpte Derby honom för 2 500 000 pund vilket i många år stod sig som klubbens rekordtransfer och faktiskt fortfarande, 12 år senare (!), ligger på 5-i-topplistan vad det gäller dyra värvningar. Faktum är att det på sin tid var nytt transferrekord för en försvarsspelare i världen! En stor och stabil mittback som visserligen i Derby hade den otacksamma uppgiften att alltid jämföras med Mark Wright som gjort succé i klubben några år dessförinnan, men ändå skötte sin uppgift på ett bra sätt.

¤ Gary Charles, född 1970
- Ligamatcher i Derby: 61 (juli 93-jan 95)
- Ligamatcher efter Derby: 79 i Aston Villa (t o m jan 99), Benfica (t o m okt 99), 5 i West Ham (t o m okt 2000)

Blev uttagen i engelska landslaget (2 matcher) tidigt 90-tal som Nottingham Forestspelare. Togs säsongen 93/94 av spelareföreningen ut som bästa högerback i division 1. En spelare som kunde springa hur mycket som helst längs högerkanten och som också kunde delta i speluppbyggnaden. Drabbades av allvarliga skador i slutet av 90-talet varför karriären tog slut lite tidigare än väntat. Tyvärr innebar detta slut på fotbollskarriären också slutet för hans laglydiga liv. Har stora problem med både rättvisan och alkoholen

¤ Paul Williams, född 1971
- Ligamatcher i Derby: 160 (juli 89-aug 95)
- Ligamatcher efter Derby: 169 i Coventry (t o m okt 2001), 40 i Southampton (t o m aug 2003), 19 i Stoke där han fortfarande spelar

Egen produkt som debuterade säsongen 89/90. Från början mittfältare men omskolades till mittback sin sista säsong hos oss. Flera säsonger fram tills dess att han såldes var han en av lagets stöttepelare och förstås populär hos supportrarna, inte bara för det faktum att han var en "local lad" utan också för hans exemplariska uppträdande både på och utanför planen. Gjorde också många mål, 26 i ligan, trots mittfälts- och försvarsposition.

¤ Paul Kitson, född 1971
- Ligamatcher i Derby: 105 (mar 92-sep 94)
- Ligamatcher efter Derby: 36 i Newcastle (t o m feb 97), 64 i West Ham (t o m juli 2002), plus 48 matcher i Charlton, Crystal Palace, Brighton och Rushden de senaste åren.

Värvades från Leicester där han ansågs vara den nya Gary Lineker. Gjorde så pass många mål (36) i Derby att han tilldrog sig uppmärksamhet från en hel del PL-klubbar. Tyvärr så var hans ego ganska stort; han såg sig själv som en större spelare än vad andra gjorde. Han var heller ingen diplomat och sade rakt ut i intervjuer vad han tyckte om t ex managern ("discipline has fallen disastrously...") och om hans anfallspartner Marco Gabbiadini ("We have no chemistry. It´s no secret we´re not friends..."). Det var nog inte hela världen att Kevin Keegan tog honom till Newcastle för 2 250 000 pund...

¤ Tommy Johnson, född 1971
- Ligamatcher i Derby: 98 (mar 92-jan 95)
- Ligamatcher efter Derby: 57 i Aston Villa (t o m mars 97), 35 i Celtic (t o m juni 2001), 8 i Sheffield W (t o m dec 2001), 10 i Kilmarnock (t o m juli 2002), 44 i Gillingham där han fortfarande spelar.

Tommy Johnson inköptes som så många andra genom åren från Notts Co. Köpeskillingen var 1 300 000 pund och för detta fick klubben en snabb och ettrig spelare som med stor framgång hade lotsat Notts Co genom två promoveringar och nått översta divisionen. En mycket populär spelare på Baseball Ground, inte bara för de 30 mål han gjorde utan även för det sätt han i övrigt genomförde matcherna på samt hans nära förhållande till supportrarna. Gjorde ganska bra ifrån sig i Aston Villa under sina två år där. Såldes dyrt till Celtic där han förvisso gjorde mål regelbundet men ändå inte fick spela så värst ofta; i konkurrensen med Henke och Chris Sutton fick han stå tillbaka. Nu i Gillingham och när The Gills besöker Pride Park får Johnson alltid mycket applåder med sig. Hade onekligen gjort sig bättre i Derby under 90-talet än på Celtics avbytarebänk!

¤ Mark Pembridge, född 1970
- Ligamatcher i Derby: 110 (juni 92-juli 95)
- Ligamatcher efter Derby: 95 i Sheffield W (t o m juni 98), Benfica (t o m juni 99), 91 i Everton (t o m sep 2003), 21 i Fulham där han fortfarande spelar.

Pembridges kämpatakter och fina skott fick dåvarande manager Arthur Cox att lägga upp hela
1 250 000 pund för Lutonspelaren som därmed tog steget ner en division efter att dittills enbart spelat i högsta divisionen. En av de mittfältare i Derbys nutidshistoria som har gjort flest mål, 28 st. Har fortsatt med sina mittfältsinsatser i en rad klubbar kombinerat med landslagsspel för Wales vilka han senast representerade i matchen mot England för några veckor sedan. Det var hans 54:e landskamp. Var aldrig så värst populär hos Ramssupportrarna beroende på en njugg inställning till dessa.

Tillsammans har dessa spelare avverkat drygt 900 matcher i Premier League/Scottish Premier efter det att de lämnade Derby. Ett kontrafaktiskt historieförlopp i den där Wembleymatchen för tio år sedan hade inneburit fler Premier Leaguesäsonger för Derby, troligen med ovan nämnda spelare i centrala roller. Det hade förstås inte betytt så mycket som de två momenten i nutida Derbyhistoria som varje Ramssupporter skulle vilja ha ogjort; klubbstyrelsens bortjagande av Brian Clough hösten 1973 samt utnämnandet av Tommy Docherty i september 1977, men kan ändå fungera som en tankeställare om hur små marginalerna kan vara, i det här fallet en boll på motståndarnas mållinje i första minuten och ett baklängesmål med tre minuter kvar.

Vilka andra kontrafaktiska historiebeskrivningar drömmer andra klubbars supportrar om?

Torbjörn Karlsson2004-11-07 00:01:00

Fler artiklar om Derby