Derby Countyhistorik - 1988/89-års lag, del 2
Mark Wright och Peter Shilton - obestridliga stjärnor i laget!
Två storstjärnor fanns som nämnts i klubben redan vid säsongsstarten; Peter Shilton och Mark Wright.
Peter Shilton gjorde landslagsdebut redan på tidigt 70-tal och var från tidigt 80-tal till och med 1990-års VM Englands förstemålvakt. Shilton hann med totalt 125 landskamper, de sista av dem gjorde han som Derbyspelare.
Han köptes sommaren 1987 från Southampton för reapriset 90 000 pund. Visserligen skulle han då snart fylla 38 år, men i motsats till vad Southamptons klubbledning trodde så stod han sig gott i konkurrensen med yngre målvakter i en handfull år till.
Han var med tanke på sin rondör förvånansvärt smidig och kompenserade sin, för en målvakt, ringa längd med god spänst och timing i sina aktioner. Slitstark var han också, de två första säsongerna i Derby stod han varje match. Sin sista match för Derby spelade han i februari 1992.
Vid detta lag hade Shilton sedan han debuterade hösten 1966 (!) hunnit med att spela hela 961 ligamatcher. Denna otroliga mängder matcher nöjde sig dock inte hr Shilton med, han hade gett sig tusan på att han skulle nå upp i 1000 matcher. Från Derby gick han gratis till Plymouth, där han under tre års tid var spelande manager och spelade 34 matcher.
När han i februari 1995 var uppe i 995 matcher fick han sparken... Hans managertid var resultatmässigt inte så lysande; Våren 92 degraderades laget från division 1 (dvs näst högsta serie, samma som Derby låg i) och våren 95 degraderades laget från division 2.
Från våren 95 och 1,5 år framåt fanns Shilton i Wimbledon, Bolton, Coventry och West Ham i akt och mening att som första spelare spränga 1000-matchervallen. Det gick dock inte så bra, endast ett inhopp kunde noteras, våren 95 i Bolton.
I november 1996 tog dock Shilton det nesliga steget att gå ner till fjärde divisionen för att få gjort de där efterlängtade matcherna. Leyton Orient behövde hans tjänster och som 47-åring (!) den 22:a december mot Brighton kunde han äntligen göra sin 1000:e match. Och jodå, han höll nollan.
Den 21:e januari 1997 spelade Shilton sin sista match vilket gör att han ståtar med fantastiska 1005 ligamatcher. Till detta kan man också lägga imponerande 186 matcher i FA- och Ligacup.
Peter Shilton finns förstås med i diskussionerna om spelare som kan göra anspråk på att vara med i Derbys bästa elva genom tiderna. Den enda ytterligare spelare som spelat för klubben de senaste 25 åren och som kan vara med i en sådan diskussion är Mark Wright. Oerhört populär bland klubbens supportrar inte bara under tiden han spelade i klubben, utan även därefter gör att hans fenomenala backspel står i närmast helgonlikt ljus för de som såg honom spela.
Sitt första proffskontrakt skrev han med Oxford, men den stora succén för honom påbörjades när han skrev på för Southampton i mars 1982. Snart fick han göra landslagsdebut, som 20-åring, och hann fram till och med 1996 göra 45 landskamper.
Många av dessa kom under hans tid i Derby, ja faktum är att hans landslagskarriär restaurerades snart efter det att han kommit till Derby. Wright hade nämligen endast gjort en handfull landskamper på två år innan han signerade för Derby. Detta berodde mycket på att han hade svårt att kontrollera sitt temperament både på och utanför planen. Själv menar Wright i efterhand att Derbys manager vid denna tid, Arthur Cox, räddade hans karriär genom att tämja honom.
I Derby blev han snabbt lagets kapten och dess obestridligen bästa spelare. Han var urstark i duellerna inte bara i eget straffområde, utan också i motståndarnas och gjorde då och då mål (10 st på 144 ligamatcher). Han var brytningssäker och hade den värdefulla egenskapen som så många gånger kännetecknar stora spelare; de verkar ofta ha mer tid att behandla och driva bollen samt skapa utrymme kring sig själva så att de kan styra spelet.
Efter det att Derby degraderats från högsta serien 1991 lade upp Liverpool stora plånboken för att försäkra sig om Wrights underskrift; 2,2 miljoner pund var den sommarens tredje dyraste värvning.
De första säsongerna i Liverpool gick bra men i september 1997 drabbades Wright av en allvarlig skada och kunde efter det inte spela mer. Totalt blev det 480 ligamatcher och 95 FA- och ligacupmatcher för Wright.
Wright har därefter gett sig in i managerrollen. Southport, då i Conference, blev i december 1999 hans första klubb i denna roll. Efter 18 månader där gick han till Oxford där han stannade i ett halvår. Eller rättare sagt, han fick sparken efter en kontrovers med, påstådda, rasistiska förtecken. Kort därefter tog han över som manager i Chester, en position han innehade tills i somras.
Arthur Cox var manager denna framgångsrika säsong. Cox kom till klubben sommaren 1984 och fick överta ett lag i ruiner utan några som helst ekonomiska resurser. Cox lyckades dock med fingertoppskänsla vid värvningar och strikt disciplin vända klubben från bottenstrid i tredjedivision till promovering från dels trean 1986, dels tvåan 1987 så att klubben mycket överraskande återigen hösten 1987 befann sig i fotbollens finrum. Totalt ledde han Derby i 485 matcher fram till och med hösten 1993.
Laget bestod av följande spelare:
- Peter Shilton 38
- Paul Blades 38-1
- Mike Forsyth 38
- Trevor Hebberd 37-5
- Geraint Williams 37
- Mark Wright 33
- Ted McMinn 32-4
- Paul Goddard 31-7
- Dean Saunders 30-14
- Gary Micklewhite 19(7)-3
- Rob Hindmarch 25
- Steve Cross 7(12)
- Nigel Callaghan 18-2
- Mel Sage 16-1
- Phil Gee 8(4)-1
- David Penney 3(6)
- Nick Pickering 5(3)
- John Chiedozie 2
- Mark Patterson 1
Siffrorna anger matcher från start(inhoppare)-mål
Klicka gärna under rubriken "Mer läsning" för att se videoklipp från säsongen 1988/89.