Inför Burnley - Derby County
Efter tomtebesök och julmat i alla de former är det dags att koncentrera sig på den engelska säsongens stora matchdag, annandag jul. En dag då fler åskådare än vanligt besöker de engelska fotbollsarenorna. I Sverige har vi också den traditionen, men då är det främst bandyn som lockar storpublik. Nu närmar sig också månaden januari när transferfönstret är öppet, spekulationer är självklart i full gång.
Derby ställer kosan till Turf Moor och möter ett Burnley som senaste perioden haft en skiftande form, ingen hemmavinst sedan 6 november då Leeds fick åka hem poänglösa. En spelare som Derbyförsvaret måste se upp med är den notoriske målskytten Charlie Austin. Inte nog med att han gjorde segermålet på Pride Park i september, han har stått för 19 av Burnleys 36 ligamål. Efter fyra raka bortförluster vände det senast för Derby mot Bristol City genom en övertygande 2-0-seger. Derby ställde upp i en 4-5-1-formation med Conor Sammon ensam på topp, det fungerade denna gång tack vare att mittfältspelarna fyllde på när inlägg kom från kanterna. Det var också så man gjorde sina två mål. Frågan är om man nu kan rubba hemmastarka Burnley med förra säsongens runner-up till val av årets Derbyspelare, Jason Shackell.
Jul- och nyårshelgerna innehåller ofta en hel del matcher och historiskt sett brukar dessa ge en indikation om vad som väntar framåt. Tyvärr började helgerna inte så bra för The Rams, trots Nigel Cloughs förhoppning om en förlustfri jul & nyår, med en hemmaförlust mot Steve Bruces Hull City. Clough valde att satsa på samma formation som i bortamatchen mot Bristol City, 4-5-1. Trots underläge i början av andra halvlek hände inget från bänken förrän i slutet av matchen då Theo Robinson kom in som en andra forward. Vi har tyvärr sett det tidigare, bl.a. i bortamatchen mot Millwall då säkert en hungrig Nathan Tyson skulle varit en bra forward att kasta in när kvittering skulle jagas. Tyson har varit helt lysande i sina inhopp så frågan är varför inget händer och om det händer, varför alldeles för sent?
Adam Legzdins tycks vara burväktare nummer ett trots att Frank Fielding är åter från skada. Legzdins har svarat för ett oerhört starkt målvaktsspel. Jake Buxton kommer att vara borta från spel ca två månader, därtill har vi Shaun Barker som långtidsskadad. Mark O´Brien gjorde sin första start på tretton månader mot Bristol City och gjorde en magnifik insats. Tyvärr var han inte fullt kurant för att spela från start i fredags. Ytterligare alternativ i mittförsvaret är James O´Connor, som dock haft en negativ trend senaste tiden. Räcker dessa alternativ i mittförsvaret eller blir det tillskott i januari? Mittfältsformationerna som använts under hösten har haft ett ålderssnitt på dryga 20 och frågan är om de håller i långa loppet eller om det behövs ett ”old head” på mitten. Mycket mål har det blivit under hösten och många spelare är noterade som målskyttar. Theo Robinson leder interna skytteligan på 9 mål, men även övriga forwards Nathan Tyson och Connor Sammon har också visat sig ha rätt krut i dojorna.
Vad händer i januari? Självklart är ögonen på Derbys 17-åring Will Hughes. Klarar Derby att hålla honom kvar, det lär vara ett flertal klubbar som vill signa honom. För Hughes egen utveckling tror jag att han utvecklas bäst att få fortsätta spela i The Championship med Derby än att spela reservlagsfotboll och sitta på bänken i ett lag i Premier League. Rykten finns även om John Brayford, dessutom har tidigare intresse funnits av Theo Robinson och hans nio mål under hösten bör inte göra honom mindre intressant. Det skulle inte förvåna om Derby får förfrågan om Frank Fielding, en så pass kompetent målvakt kan säkert lockas från att sitta på bänken i Derby till att vara ordinarie i ett annat lag. När man lyssnat på Nigel Clough om januarifönstret låter det som det inte lär bli några större förändringar i spelartruppen, vi lär få se…………
Det finns ett flertal spelare som representerat båda klubbarna. I dagens Burnleylag har vi målvakten Lee Grant och Jason Shackell som spelat tidigare i Derbytröjan. Ted McMinn och Nick Pickering är två spelare från 80-talet som först spelade i Derby. Derbys, tills 1975, dyraste spelarövergång var Wales landslagsvänsterytter Leighton James som gick från Burnley till Derby i november 1975 för 300.000 pund. Han gjorde hyfsat ifrån sig men blev väl aldrig det lyckoköp som managern Dave Mackay hade hoppats på. James ingick sedan i Tommy Dochertys s.k. utrensning av spelare och byttes mot Don Masson i QPR.
Senaste gången Derby stod som segrare på Turf Morr var säsongen 2004-2005, då med 2-0 efter mål av Marco Reich och Marcus Tudgay. Om vi tittar bakåt i historien vann Derby på Turf Moor en av sina viktigaste segrar. Säsongen 1974-75 blev det under påskhelgen vinst med 5-2, efter mål av Kevin Hector (2), Bruce Rioch, David Nish och Roger Davies. Två dagar innan hade man slagit Luton hemma med 5-0. En match som Roger Davies inte lär glömma, han svarade för alla fem målen och visst kunde det blivit något mer, tveksamma offsideavblåsningar hindrade Davies för att stå för än fler nätkänningar den matchen. Dagen efter matchen mot Burnley vann Derby hemma mot Manchester City med 2-1 efter att Bruce Rioch nätat två gånger. Dessa tre segrar på fyra dagar lade grunden till ligavinsten den säsongen. Någon kanske reagerar på att det spelades tre matcher på fyra dagar….så var det på den tiden då det inte var några höga löner och inte några problem med tätt matchande – det ser annorlunda ut idag, eller hur? Så visst har Derby haft trevliga minnen från Burnley – får vi be om en försenad julklapp av bästa sort…??!!
Möjlig laguppställning
Adam Legzdins
John Brayford – Rickard Keogh – James O´Connor – Gareth Roberts
Paul Coutts – Craig Bryson – Jeff Hendrick – Will Hughes - Michael Jacobs
Connor Sammon
På bänken
Frank Fielding – Mark O´Brien – Kieron Freeman – Ben Davies – Nathan Tyson – Mason Bennett - Theo Robinson