Lagbanner
Årets spelare i Derby County; del 12

Årets spelare i Derby County; del 12

Årets Spelare 1980/81: Roger Jones

Nu är det dags att presentera ytterligare en spelare som Derbysupportrarna röstat fram till Årets spelare.

Roger Jones såg dagens ljus i Upton-Upon-Severn hösten 1946. Som 18-åring fick han kontrakt med Portsmouth, men efter att klubben lade ner reservlaget fick Jones söka sig andra vägar. Det blev sedan att vakta stolparna i Bournemouth, Blackburn Rovers, Newcastle United och Stoke City vid 508 ligamatcher fram till våren 1980.

Trots förstärkning av spelartruppen 1979/80 med spelare som Alan Biley, Dave Swindlehurst och Barry Powell för dyra pengar blev det respass till andradivisionen för Derby County. Sommaren 1980 skulle managern Colin Addison få ihop ett stabilt lag med målet att komma tillbaka till förstadivisionen. I den erfarne målvakten Roger Jones fick han en stabil sista utpost. Jones var den ende spelaren i truppen som spelade samtliga 42 ligamatcher. Det räckte inte till uppflyttning, det blev en sjätteplats i division två. Jones insats som målvakt stack dock ut och uppskattades av supportrarna som röstade fram honom till Årets spelare.

Det fanns hopp i Derbylägret inför säsongen 1981/82 att göra det man misslyckades med säsongen innan. Tyvärr blev det en bedrövlig säsong för klubben och även för Jones. Efter att vittjat nätet sex gånger i den egna målburen i en match mot Watford fick han aldrig mer representera A-laget. Det blev lån till Birmingham City under säsongen innan hans kontrakt löpte ut. Sina sista säsonger som professionell fotbollsspelare tillbringade han i York City som han representerade vid 122 ligamatcher mellan 1982-1984, sista säsongen hjälpte han dem till ligavinst i fjärdedivisionen.

Sammanfattningsvis tror jag mig kunna säga att Roger Jones namn nog inte är bland de första man kommer på när man skall rabbla upp tidigare målvakter i Derby County. Det blev en och en halv säsong och under den första säsongen bör han gjort det riktigt bra genom att han blev Årets spelare, vilket han är en av fem målvakter som fått det priset.

 



 

Stefan Borg2024-09-08 10:57:00
Author

Fler artiklar om Derby