Derby - Fleetwood 1-0

Efter tre försök fick Derby äntligen säsongens första seger hemma på Pride Park, när Fleetwood besegrades med 1-0.

Efter den erbarmliga insatsen senast mot Oxford var det väntat att den tidigare stabila startelvan skulle komma att ändras rejält. När dessutom såväl Joe Ward, som Max Bird och Kane Wilson blivit skadade, var det än mer väntat.
De rena petningarna drabbade anfallare James Collins och mittbacken Sonny Bradley. Den sistnämnda imponerade under försäsongen, men har sedan varit både orörlig och osäker. Tyvärr kan man nästan säga detsamma om mittbackskollegan Curtis Nelson, så jag gissar att manager Paul Warne nästan drog lott om vem som skulle petas. In kom Jake Rooney, som är betydligt rörligare och särskilt i första halvlek visade han goda takter.
Derby började i ett bra tempo och verkade med förändringarna ha fått den effekten de ville ha. Liam Thompson spelade bakom de två anfallarna och var mycket kreativ och blev också utsedd till “matchens lirare”.

Man of the match: Liam Thompson

Framåt var det en helt nykomponerad duo i nygamle Martyn Waghorn och Conor Washington. Waghorn har visat direkt sedan sin återkomst till klubben att han blir en tillgång. Härligt att på ett så slumpartat sätt få en sådan förstärkning. Det var ju efter hans tillfälliga återkomst i hyllningsmatchen för Craig Forsyth det råkade bli så att han började träna med laget och sedan gick det snabbt till ett kontrakt.
Mot Oxford senast blev han inbytt och gjorde lagets enda mål. Nu spelade han från start och mitt i halvleken sköt Washington ett skott som stoppades upp delvis, men hamnade framför fötterna på Waghorn som ur ett inte helt självklart läge ändå hittade luckan och gav hemmalaget ledningen.
Det blev dock inte någon islossning för Derby utan matchen fortsatte att vara jämn och precis före paus träffade Fleetwood utsidan av stolpen.
I andra halvlek var spelet tämligen öppet. Många av Derbys lägen skapades av Nathan Mendez-Laing, som äntligen fick spela på sin ytterposition och där är han hypersnabb och vågar hela tiden utmana.
Derby hade lägen till ett lugnande 2-0-mål, men det kom aldrig och det vet vi vad som kan hända då… Fleetwood fick ett också  ett bra kvitteringsläge, men Joe Wildsmith gjorde en kanonräddning och styrde bollen i ribbans överkant och ut.
Slutminuter med uddamålsledning brukar kunna yttra sig i nervös hönsgård för Derby, men denna gången höll man lugnet och fick en efterlängtad vinst på hemmaplan och dessutom en nolla bakåt.
Sammanfattningsvis kan man säga att detta var ett rejält fall framåt för Derby, även om vi inte var överlägsna Fleetwood på nåt vis och även om det kommer krävas ännu mera framöver. Vi vann skottstatistiken med 14-8, så då kanske en 1-0-seger ändå kan ses som rättvis.

Målen: 1-0 (23) Martyn Waghorn

Bollinnehav: 44 -56
Skott: 14-8 (på mål: 3-2)

Publik: 24 565 (varav 233 Fleetwoodsupportrar)