Lagbanner
Flest matcher i dagens Derby County - och historiskt sett
Craig Forsyth - en trogen Derbyspelare

Flest matcher i dagens Derby County - och historiskt sett

Inte många nu som gjort särskilt många matcher i Derbytröjan

Beroende på många omständigheter – framförallt beroende på usel ekonomi och därtill hörande degradering för ett år sedan – så är det inte så många i Derbys trupp som har spelat särskilt många matcher i klubbens representationslag. Nedan följer dels en sammanställning över vem i nuvarande trupp som spelat flest matcher, dels en titt på spelare som lyckats uppnå många matcher historiskt sett.

Richard Keogh är den senaste att ta sig in på listan som visar vem som har gjort minst 300 ligamatcher för Derby County. Våren 2019 skedde detta och då var det 25 år sedan – genom Michael Forsyth - det inträffade förra gången. Det är sedan millennieskiftet tämligen ovanligt att spelare gjort fler än 100 matcher i Derbydräkten. Förr om åren brukade det finnas drygt en handfull spelare i en och samma trupp som hade passerat denna milstolpe i karriären, och vid längre sejourer i översta divisionen även några som passerat 200 matcher. Kontraktsskrivning på vanligen tre år samt att man när kontraktet upphört är fri att gå till annan klubb leder till att spelare vanligen säljs ett år eller ett halvår tidigare. Därav att spelare sällan når upp till hundra matcher i en och samma klubb.

Att Derby numera figurerar i tredje divisionen spelar förstås också roll. En spelare som Jason Knight (150 ligamatcher i Derby) hade förstås funnits kvar i klubben om det handlat om spel högre upp och då med all sannolikhet passerat 200-gränsen om drygt ett år.

Följande spelare i nuvarande Derbytrupp har spelat minst 100 ligamatcher för klubben:
 
- Craig Forsyth: 268 matcher – 7 mål
Forsyth köptes från Watford sommaren 2013 för 150 000 pund efter att ha varit på lån under våren dessförinnan. Den låga övergångssumman får sägas ha betalts tillbaka med råge i och med matchantalet. Har oftast varit ordinarie på vänsterbacksplatsen trots många gånger hård konkurrens. Senaste säsongen kunde vi allt som oftast se honom som mittback.
 
- Max Bird: 139 matcher – 3 mål
En egen produkt som lyckats bra med att etablera sig som speluppbyggare på mittfältet. Har kapacitet att spel i The Championship och det är väl inte omöjligt att han i augusti värvas till klubb på den nivån.

- Louie Sibley: 109 matcher – 10 mål
En egen produkt som delar av sin karriär haft svårt att etablera sig i startelvan. Det känns som om hans potential är något större jämfört med vad som blivit utfallet. Chans finns dock ännu att han skaffar sig
en betydelsefull roll, förhoppningsvis redan kommande säsong. 

Ovanstående trio står för cirka två tredjedelar av det totala matchantalet som hela truppen spelat. En snedfördelning som måste vara historisk! Närmast på tur att ansluta till 100-mannaskaran är Eiran Cashin med 61 matcher.
  
För närvarande är det alltså ytterst få spelare i Derby County som krängt på sig Derbytröjan särskilt många gånger. Förhoppningsvis kan en stabilare ekonomi och promovering leda till att det blir fler. Kanske kan också någon spelare lockas tillbaka om spel i andradivisionen kan erbjudas.

Topp-tio-listan över flest ligamatcher ser ut på följande vis:
- Kevin Hector 486 matcher
- Jack Parry 483 matcher
- Georg Barrowcliffe 475 matcher
- Steve Bloomer 474 matcher
- Jimmy Methven 458 matcher
- Ron Webster 455 matcher
- Roy McFarland 442 matcher
- Sammy Crooks 408 matcher
- Archie Goodall 380 matcher
- Tommy Powell 380 matcher

Torbjörn Karlsson2023-07-23 12:30:00
Author

Fler artiklar om Derby