Lagbanner
Oakwell, 2021-03-10 20:00

Barnsley - Derby

Inför Barnsley - Derby
Graeme Shinnie - nyckelspelare på mittfältet.

Inför Barnsley - Derby

Kan Wayne Rooney ruska om sitt lag efter onsdagens förlust när det åter är dags för en tur till Yorkshire och möte mot Barnsley.

Den fighting spirit vi fått uppleva under delar av januari var som bortblåst hos Derbyspelarna i onsdags, tyvärr fanns den hos Rotherhams mannar vilket ledde till Rooneys största förlust sedan han ensamt tog över ansvaret. Rooney var lika frustrerad efter matchen som efter hemmamatchen mot The Millers. Det går alltid att skylla på något som tex Krystian Bieleks frånvaro, men jag tycker inte att det håller. Sanningen är möjligen att vi inte är bättre än vi visat. Några matcher görs bra prestationer och emellanåt är vi prestationsmässigt nere i källaren. Hoppet hos oss supportrar är att få flyt med segrar över en längre period. Jag tror att vi får realisera sådana drömmar till nästa säsong.

Det sedan tidigare täta försvaret med Andre Wisdom och Matt Clarke i spetsen var tyvärr riktig humana i onsdags. De var inte riktigt vakna vid inspelet till The Millers ledningsmål och lite ur position vid övriga mål. Förhoppningsvis var detta en engångsföreteelse och vi får se något annat på lördag. Max Bird är satt som ersättare till Bielek på mittfältet och han skall självklart få ytterligare någon möjlighet att visa att han kan axla den rollen, i onsdags gjorde han inte det. Han skulle behöva bygga på lite mer muskler för att klara närkamperna, han förlorade för många vilket gjorde att Graeme Shinnie fick täcka upp och fick inte den frihet på mitten vi brukat se. En annan spelare som möjligen möjligen gjort sin sista start är den siste kvarvarande av Frank Lampards värvningar, Martyn Waghorn. Han ser tung ut i sitt agerande på kanten och han borde lärt sig att försöka klacka bollen till medspelare sällan når rätt. Jag tycker också att han var farligt nära att dra på sig domarens missnöje i närkamperna, han borde lärt sig en del efter utvisningen mot Preston. Jag ser gärna att en kantspelare har mer fart i benen och kan komma runt sin ytterback. Möjligt att Patrick Roberts är svaret i den positionen.

Det var mycket kritik från supportrar på engelska forum angående Rooneys byte av formation med 20 minuter kvar. Som jag ser det insåg han att Colin Kazim-Richards var alldeles för ensam på topp, vilket gjorde att han fick en lekkamrat i Lee Gregory. Rooney, med sin vinnarskalle, gick för tre poäng och hade Gregory nickat som en vanlig brittisk spelare hade det säkert varit hyllningar istället. Jag är övertygad om att vi tagit tre poäng om Gregory gjort mål på den öppna möjligheten.

Med fem nya lånespelare som alla dök upp i måndags har vi nu sex stycken till antalet. Observera att vi enbart får ha med fem spelare på lån i en trupp till match. Rooney har nu lite fler spelare att välja på och genom att dessa nya spelar i positioner vi varit aningen för tunna, finns möjlighet till ett flertal val av uppställningar. Jag tror dock att Rooney väntar med ett sådant skifte tills de nya spelarna varit med på träningsplanen ett tag. Det förslag på spelformation och spelare som ”Ramsey” presenterade på forumet tilltalar mig, tror det skulle bli riktigt bra. Kanske idé att tipsa Rooney!!

Kommer vi se några av de nya spelarna från start på lördag? Nja, möjligen en eller två. Målvakt och fyrbackslinje kommer, efter tidigare insatser, vara intakt. Tror också att Bird och Shinnie får ny möjlighet i den defensiva mittfältsrollen, även om jag skulle vilja göra ett byte av Bird. Men efter att Rooney tydligt uttalat att Bird är Bieleks ersättare lär det inte hända. Vad hade då jag gjort? Jag hade satt Jason Knight tillsammans med Shinnie. På sikt lär vi dock se Beni Baningime som Bieleks stand-in. Sedan är frågan om Kazim-Richards behöver en match vila, i så fall skulle Gregory få chansen att revanschera sig efter den fatala missen i onsdags. Roberts pigga inhopp har förhoppningsvis också satt Waghorn på bänken.

Barnsley, ett lag som jag inte känner mig riktigt bekväm med. Vi har torskat rejält mot dem förut. På forumet gjorde ”Davison” en liknelse av läget som var i januari med säsongen 1983/84, då vi for ner i trean. Den säsongen mötte vi Barnsley borta på våren, vilket blev managern Peter Taylors sista match. Torsk med 5-1 och mål av bl.a. Calvin Plummer som veckan innan varit en Derbyspelare. Men nu är det 2021 och jag räknar kallt med att Rooney pekat med hela armen och får sina spelare att göra en insats som han förväntar. Barnsley är dock hemmastarka och när de förlorar är det mot topplagen, men trender är till för att brytas därför har jag plitat ner en 2:a på stryktipset.

Övertagande av ny ägare? När jag tänker på detta får jag faktiskt Ingmar Bergman som letar sig in i mitt huvud, han gjorde ju ”Tystnaden”. Det är lite så det känns….

Till slut några ord om Krystian Bielek. Lider verkligen med honom, efter tio månaders kämpande med rehab får han möjlighet att visa varför han är det dyraste nyförvärvet för Derby County. Sen går det ett par månader och han är tillbaka på ruta ett. Tufft för en 23-åring som är i början av en förhoppningsvis lysande karriär. Besvikelsen av att missa EM 2020 blev en förhoppning då EM är till sommaren istället, men nu….

Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Lee Buchanan
Graeme Shinnie, Max Bird
Patrick Roberts, Jason Knight, Kamil Jozwiak
Lee Gregory

Bänkplats till;

Kelle Roos, Louie Watson, Craig Forsyth, Louie Sibley, Kornell McDonald, Martyn Waghorn, Colin Kazim-Richards, Teden Mengi, Jayden Mitchell-Lawson

 

Stefan Borg2021-02-05 16:36:31
Author

Fler artiklar om Derby