Lagbanner
St Andrew's, 2020-12-29 18:30

Birmingham - Derby

Inför Birmingham City - Derby County
Är Wayne Rooney näste manager för The Rams?

Inför Birmingham City - Derby County

Kan The Rams komma igen efter annandagens besvikelse när de tar sig an hemmasvaga Birmingham City på St Andrews.

Under annandag juls match mot Preston North End kände jag mig rätt säker på en trepoängare under matchens första tjugo minuter. Inte för att vi skapade ett otal måltillfällen, utan för att Preston såg både oorganiserade och tafatta ut. Det handlade bara om tålamod tills vi kunde spräcka deras nolla. Men så dök han upp, spelaren som för dryga två år sedan kostade oss runt fem miljoner pund – Martyn Waghorn. När man uttrycker sig om misstag som görs, är det helt ok bara man lär sig av dem. Waghorn som i somras mot grannen österut fick rött kort för ett klumpigt tilltag i en närkamp, visade att han inte lärt sig något. Samma visa igen som satte lagkompisarna i en tuff situation och gav till slut inga hemmapoäng för oss. Waghorns kontrakt går ut till sommaren. Vad är er känsla? Har vi fått tillbaka något av övergångssumman genom hans prestationer, skall han erbjudas nytt kontrakt?

Det här med att spela med en man mindre känns som en tyngd hos vissa lag medan andra knyter näven och i princip glömmer att man är en man kort. Den goaste upplevelsen med tio man är självklart mot grannen för ett antal år sedan. Underläge och utvisning i andra minuten, men inte katten parkerade vi en buss utan vände matchen till seger, en seger som faktiskt kunde blivit större. Såg även att Aston Villa i helgen gjorde två mål med en man mindre mot Crystal Palace. Nu mötte vi ett Preston som definitivt inte var bra, men ändå lät vi de ta över match och bollinnehåll. Det kan självklart handla om taktik från Wayne Rooneys sida eller att laget inte besitter det självförtroende de borde ha.

Nu gjorde spelarna en helgjuten insats utifrån Rooneys direktiv och jag förväntar mig att samma gäng får förtroendet igen till tio elftedelar. Waghorn lär ha tre matchers avstängning att vänta och Rooney får ge någon annan möjligheten längs högerkanten. Som jag ser det har han tre val när Tom Lawrence fortfarande är skadad. Duane Holmes kan spela där, men hans senaste framträdanden i startelvan har inte varit något att skriva hem om. Louie Sibley kom in i slutet mot Preston och skulle säkert göra bra ifrån sig, hans senaste ligamål kom faktiskt mot Birmingham på St Andrews så han har nog en go känsla för arenan. Det mest spännande valet skulle vara Jordon Ibe, han orkar nog inte 90 minuter men kanske 60. Om jag minns rätt gjorde han ett kanonmål mot The Blues under sitt förra besök hos oss.

Colin Kazim-Richards har verkligen tillfört en dimension som vi saknade under de första månaderna. Han aktiverar motståndarnas mittbackar, han är bollmottagaren och han är en riktig pådrivare. Jag tror dock inte att han kommer orka hålla samma nivå i resterande 26 ligamatcher. Av den anledningen hoppas jag att januari kan ge ett nytillskott av en riktig nummer nio. Den stora frågan är väl om det finns pengar till en sådan. I skrivande stund sitter Mel Morris på plånboken och frågan är om han är så intresserad av att punga ut med ytterligare pund när hans ambition är att sälja klubben. För två månader sedan basunerades det ut att vi har en köpare av klubben, sen har det varit tyst….riktigt tyst tills en vecka före jul då vi fick besked om att allt skulle vara klart till jul. Det sades dock inte vilket år. Den tilltänkte nye ägaren har även haft långt gångna planer med att ta över Newcastle United, vilket sedan sprack fem i tolv. Bli inte överraskade om att något händer i slutfasen som omkullkastar Morris planer. Det känns lite som sagan ”Mäster skräddare” som jag, och säkert många av er, minns från barndomen. Det var mannen som gick med en bit tyg till skräddaren och ville få en rock sydd. Efter många vändor till skräddaren för mannen fick han sedan det slutgiltiga beskedet – det bidde ingenting….Vi får hoppas att den sagan inte blir en verklighet i Derby. I den bästa av världar hade vi för ett tag sedan klart med ägare av klubben, manager och hur mycket som kan spenderas på transfersummor i januari. Men det här är Derby County och vi supportrar är luttrade.

The Rams har inte förlorat på St Andrews sedan Nigel Cloughs dagar. Senaste mötet var den avslutande matchen förra säsongen då vi åkte hem med en 3-1-seger. The Blues har denna säsong förlorat 60% av sina hemmamatcher och inte vunnit sedan slutet av oktober. Kan Rooneys mannar fortsätta på det inslagna spelet från de senaste matcherna har vi en garanterad trea att ta hem.

OBSERVERA att matchen rätt så sent ändrat starttid, den börjar kl 18.30 (svensk tid).


Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Lee Buchanan
Graeme Shinnie, Krystian Bielek
Jordon Ibe, Jason Knight, Kamil Jozwiak
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;

Kelle Roos, George Evans, Duane Holmes, Louie Sibley, Max Bird, , Craig Forsyth, Morgan Whittaker, Jayden Mitchell-Lawson, Jordan Brown
 

Stefan Borg2020-12-28 20:44:18
Author

Fler artiklar om Derby