Lagbanner
2020-02-12 20:45

Bristol City - Derby

Inför Bristol C - Derby
Kan Tom Lawrance upprepa sin insats från senaste matchen?

Inför Bristol C - Derby

ÄNTLIGEN – är ett lämpligt uttryck efter lördagens bortavinst mot Swansea City. Kan Derbyspelarna upprepa detta när det är dags för ett annat City-lag på Ashton Gate i Bristol.

Det var med en viss tomhet jag satt framför datorn vid 18-tiden i lördags kväll. Vad var det som hände? Var det vårt Derby County jag såg spela? Visst var det saker som vi upplevt förr under säsongen med baklängesmål som kom från ingenstans och en aning svajigt i försvaret. Men här fick vi se ett lag som hämtade sig efter två snabba motståndarmål rent spelmässigt och även hade förmågan att vända ett underläge till vinst mot ett erkänt starkt hemmalag. Tre mål på bortaplan framåt, vilket var en ny erfarenhet denna säsong. Vi fick se härliga prestationer från spelare som vi supportrar emellanåt inte ens velat se bland de 18. Det kanske mest överraskande är att vi är i februari månad och gör en kanonmatch, det har vi inte varit bortskämda med.

 

Vad är då anledningen till att det prestationsmässigt vänt i jämförelse med det vi fick se under förra årets sista två kvartal? Möjligen att det kan vara ett par faktorer. Phillip Cocu som nästan kom in fem i tolv före säsongsstarten har efter drygt halva serien fått en god insikt i den fotboll som spelas i The Championship och har kunnat anpassa sin taktik och spelidé efter det. Samtidigt har han lärt sig spelartruppens förmågor och brister. Men vi har framförallt fått in en ledare på planen, en ledare som styr och ställer, pushar medspelare och tar en del i örat. Det är något vi i texterna här och på forumet ropat efter i många många år. Jag upplever att spelarna runt Wayne Rooney lyft sina förmågor och vem katten vill ha en avhyvling av en av engelska landslagets främsta spelare genom tiderna. Jag vet att jag i något inlägg i augusti skrev att Wayne Rooney kommer bli den nye Dave Mackay, spelaren som lyfte ett helt lag från andra divisionen till ett etablerat topplag i England. Jag är rätt så övertygad att Rooney är en stor del till det lyft vi nu ser.

 

”Bara” för att vi äntligen vinner en bortamatch har vi inte löst alla negativa knutar vi sett under säsongen, men förhoppningsvis kan segern stärka spelarna och med ta med sig ett lagom självförtroende till kommande matcher. Jag upplever att det fortfarande känns en aning rörigt i försvarsspelet även om Andre Wisdom tillfört en ny dimension med sin tuffhet och rörelse som jag inte anser att Curtis Davies har. Matt Clarke gör sin första säsong på championshipnivå och varvar topp och mindre bra. Jayden Bogle är ok försvarsmässigt men inte lika vass framåt som förra säsongen. Han har en otrolig förmåga att göra en dribbling för mycket som ger en snabb omställning för motståndarlaget. Craig Forsyth har vikarierat för Max Lowe under hans avstängning och på det hela gjort det bra. Forsyths svagheter resp styrkor är det omvända i jämförelse mot Bogle. I försvarsspelet hänger han inte riktigt med, men är lysande när vi anfaller. Får hoppas Max Lowe tar tillbaka sin plats på onsdag. När det gäller målvaktsposten har jag skrivit om den förut, kan bara konstatera att vi behöver ny målvakt till nästa säsong.

 

Det är speciellt kul när akademin producerar nästa generation Derbyhjältar. Vi har några som nu är ordinarie och några som är på god väg att spela till sig en tydlig plats i startelvan. En som verkligen tagit den möjligheten är Max Bird, hans känns riktigt trygg i den defensiva mittfältsrollen och numera tycks ingen sakna Tom Huddlestone, som åter har skadeproblem. Jason Knight är ytterligare en som tagit steg framåt, även om han var riktigt blek i lördags. Vi supportrar har inte varit till hundra nöjda med alla inköp Frank Lampard gjorde under sin säsong hos oss, men en som utvecklats i rätt riktning är Duane Holmes. Han är numera lite mer tryggare och effektivare i sina dribblingar, än vad vi kunde se i under hösten. Den så ofta kritiserade (även av mig) Tom Lawrance gjorde en toppmatch mot Swansea och fick kröna den med ett härligt vinstmål. Han hjälpte även till i det defensiva jobbet och jag tror att hans insats var i nivå med säsongens premiärmatch mot Huddersfield Town. Försiktig general, som jag kan vara ibland, drar jag denna gång inte för stora växlar. Skall jag göra det vill jag se samma insats av Lawrance i en räcka matcher framåt. Rooneys betydelse, kunskap och förmåga behöver inte ens kommenteras. Det är bara att konstatera att han är en oerhört viktig pjäs för The Rams.

 

Vi var många som ropade efter Chris Martin i startelvan senast, men fick se Martyn Waghorn. Om jag nu skall vara lite eftertänksam, så gjorde möjligen Cocu rätt (vet att den kommentaren satt långt inne :) ). Swansea hade mycket av spelet och det krävdes hårt slit av vår ”nia” och där är Waghorn att föredra framför Martin. Martin är ett bättre alternativ när vi är spelförande.

 

Till mötet mot Rödhakarna skulle jag inte bli förvånad om Cocu kör samma elva som senast till nio elftedelar. Förändringar på vänsterbacken med Max Lowes återkomst och sedan skulle jag inte bli överraskad, tyvärr får jag säga, om Jason Knight får nöta bänk igen. Kan Cocu överraska oss med Jack Marriott på topp? Inbillar mig att Bristol City kommer ha mycket boll och att vi får kontra, det är där Marriotts har sina kvaliteter. Det kan räcka med att par smörpass från Rooney på egen planhalva till vår snabbe nummer 14.

 

Bristol City har något The Rams inte visat, oerhört vassa på bortaplan och det är där de tar flest poäng. På hemmaarenan är segerprocent så pass låg som 40%. Det blir säkert återseende av några kända ansikten i The Robins startelva. Jamie Paterson, som efter hösten hos oss, har visat en gryende målform. Andreas Weimann målade senast för sitt lag, dock en snygg nick i egen målbur. Det lär bli svenskt på planen också i form av forne IFK Norrköpingspelaren Niclas Eliasson som tagit en ordinarie plats hos dem.

 

Med lite flyt kan vi möjligen upprepa förra säsongens resultat på Ashton Gate, 2-0. Målskyttarna från den matchen finns kvar i startelvan Lawrance och Bogle.

 

 

Möjlig laguppställning

 

Ben Hamer

Jayden Bogle/Andre Wisdom/Matthew Clarke/Max Lowe

Martyn Waghorn/Duane Holmes/Wayne Rooney/Max Bird/Tom Lawrance

Jack Marriott

 

Bänkplats till

Kelle Roos/Curtis Davies/Florian Jozefzoon/Craig Forsyth/Graeme Shinnie/Chris Martin/ Jason Knight

 

 

 

 

Stefan Borg2020-02-11 21:46:02
Author

Fler artiklar om Derby