Lagbanner
Inför Bristol City – Derby
Nu gäller det att ha tungan rätt i mun.

Inför Bristol City – Derby

Wayne Rooney debuterar som manager!

Derbymanskapet styr på lördagen kosan sydväst för möte med Bristol City. I tabellen skiljer det en hel del mellan The Robins och The Rams, och detta efter bara elva omgångar. Hemmalaget ligger 5:a med 20 poäng, Derby 24:a, och därmed sist, med 6 poäng. Ett annat mått på skillnaden är att Derby bara mäktat med 5 mål mot värdarnas 15. Den enda trösten för Derbysupportar, rent statistikmässigt, är att 5 av Derbys 6 poäng hämtats från bortaplan. Märkligt nog är det också så att 5 av Derbys 6 mål tillkommit på bortaplan.
 
Hos Bristol City spelar tre spelare med Derbyanknytning. Andreas Weimann stiftade vi bekantskap med från sommaren 2015 till sommaren 2018 då han hann med 81 ligamatcher och 9 mål. Det bestående minnet av honom är hans snabbhet som ofta resulterade i bra målchanser men detta parades med en betydande oförmåga att få bollen i mål. Faktum är att han de tre åren han var i klubben får betecknas som målsumpare nummer 1. I Bristol City går de dock mycket bättre, hittills genomförda 96 ligamatcher har resulterat i 21 mål, ett av dem mot Derby hösten 2019.
 
Jamie Paterson spelade i Derby höstsäsongen för ett år sedan. Fem starter, fem inhopp och ett mål blev facit under utlåningen från Bristol City.
 
Tyvärr spelar även Chris Martin i Bristol City. Jag skriver tyvärr eftersom Martin är den spelare som verkligen skulle behövts i Derby nu. Jag är tämligen säker på att The Rams haft det dubbla antalet poäng om klubben lyckats förlänga hans kontrakt att gälla även innevarande säsong. Han är den klassiska target playertypen som är så viktig för ett lag för att snabbt kunna lyfta spelet till motståndarnas planhalva. Att han dessutom hade viss känsla för var målet var beläget bidrog förstås till hans framgång. Chris Martin anslöt till Derby redan i februari 2013 och hann med 67 mål på 190 ligamatcher fram till sista matchen den 22 juli i år.
 
Läget i Derby är på ett sätt klart men på andra sätt oklart. Gällande det förstnämnda kan konstateras att manager Phillip Cocu under landslagsuppehållet fått sparken och att träning och matchledning nu sköts av Wayne Rooney (hittills spelande tränare), Liam Rosenior (special A-lagstränare), Shay Given (målvaktstränare) och Justin Walker (utvecklingstränare A-laget). Gällande det sistnämnda känns det osäkert hur laget ska spela och vem som ska vara med.

Wayne Rooney har sagt att laget ska spela enkelt. Detta är det enda han lägger vikten vid i intervjuer inför Bristolmatchen så det ska bli spännande att se vad det i praktiken leder till. Kan det vara klassisk engelsk kick-and-rush-fotboll så som praktiserades av t ex Wimbledon på 80- och 90-talet? Förvisso framgångsrikt många säsonger för The Dons men kan det verkligen fungera nuförtiden? Rooney säger också att han och de andra i den nya ledningen har diskuterat fram en plan och en identitet och att den ska delges laget så snabbt som möjligt.

Vilket manskap som kommer att utpekas som startelva är förstås svårare än vanligt att sia om. Mitt tips är trots allt att det inte blir särskilt stora förändringar gentemot hur det sett ut senaste månaden. Jag tror att det blir en 3-4-3-uppställning och att Rooney placerar sig som den centrale anfallaren. Jag skulle dock inte ha något emot om två spelare, som vi tidigare inte sett mycket av denna säsong, ges chansen i startelvan för att ruska om lite. De jag vill se är Louie Sibley och Colin Kazim-Richards. Den förstnämnda för att om möjligt få se de kreativa kvaliteter han visade i somras, den sistnämnde för att ha en target player i laget. Skulle Kazim-Richards få chansen tror jag det leder till att vi får se Rooney istället för Shinnie på den defensiva mittfältsplatsen. Sedan Cocu tillträdde för snart 1,5 år sedan hade han stort förtroende för Tom Lawrence och Martyn Waghorn. Jag hoppas dock att en av de bänkas idag till förmån för Kamil Jozwiak som jag tycker har varit en positiv injektion när han väl fått chansen.

Möjlig startelva:
 
David Marshall
 
Krystian Bielik
Curtis Davies
Matt Clarke
 
Nathan Byrne
Graeme Shinnie
Jason Knight
Lee Buchanan 
 
Kamil Jozwiak
Wayne Rooney
Tom Lawrence

Torbjörn Karlsson2020-11-21 13:00:00
Author

Fler artiklar om Derby