Lagbanner
Whaddon Road, 2023-10-07 16:00

Cheltenham - Derby
1 - 1

Inför Cheltenham - Derby

Inför Cheltenham - Derby

Derbys fina bortafacit med bara en förlust denna säsong kan förlängas  när man åter åker iväg och nu för möte med jumbon Cheltenham.

Vad ska man säga om Derbys märkliga resultat där bortaplan är betydligt bättre än det som skulle bli den svårslagna hemmaborgen? Fyra segrar på fem försök och hela 13-5 i målskillnad! Kanske har man svårt att föra matcher där motståndarna backar hem? På bortaplan kan man delvis kontra, men också slippa möta försvarsbussar. 

När man nu tar sig an Cheltenham är det väl i och för sig risk för att man får räkna med en buss eftersom hemmalaget är superjumbo med bara en poäng totalt hittills! Laget har lyckats med den föga smickrande bedriften att inte göra ett enda mål på sina elva seriematcher!
Som luttrad Derbysupporter och statistiker så kan man befara en viss underskattning och ett bakslag för Derby, som nu har fem raka matcher utan förlust. Dock tror jag inte att det kommer ske någon underskattning denna gång faktiskt. Sakta har Derby nått en ganska bra stabilitet och det kan vi bland andra tacka det numera givna mittbacksparet Curtis Nelson och Eiran Cashin, men även målvakten Joe Wildsmith, för. Särskilt Nelson och Cashin har blivit ett snäpp bättre för varje match som gått och Cashin blev också Man of The Match mot Blackpool i veckan.
Förmågan att vara effektiv framför mål är väl det vi saknar fortfarande, men det går verkligen åt rätt håll där också. Kanske, kanske kan vi äntligen få se det vi hoppats på från James Collins som nu gjort fem mål, där i och för sig två varit på straff. Waghorn leder klubbens skytteliga på sex mål och möjligen kan dessa två tillsammans täppa till luckan efter fjolårets flyktade skyttekung David McGoldrick.

Warnes tolv nyförvärv denna säsong har inte varit någon hit direkt. Många av dem har varit skadade mycket och flera har underpresterat. I elfte timmen dök det dock upp två guldklimpar i Tyrese Fornah och Ryan Nyambe. Fornah behövde ett par matcher för att bli varm i kläderna, medan Nyambe varit fantastisk direkt. Nyambe är säkerheten själv på sin högerbacksposition och släpper knappt aldrig nån motståndare förbi sig. Dessutom är han säker med bollen. Fornah har också förmågan att hålla bollen och dessa båda har verkligen bidragit till lagets sakta växande stabilitet.

Under avdelningen lyckade nyförvärv räknar jag också in nygamle Martyn Waghorn, som är en av få som har målsinne.

Till sist en hyllning till Korey Smith, som definitivt var min Man of The Match mot Blackpool och hade nog blivit expertkommentator Shaun Barkers också om han inte varit tvungen att bestämma sig några minuter före full tid. Smith spräckte sin (nästan) sex år (!) långa måltorka när han gav Derby ledningen i andra halvlek. Sedan var det han som med sin fina klack öppnade upp för vårt andra mål. Vid vårt tredje mål gjorde han först en fenomenal brytning och sedan en fantastisk dragning innan han slog den långa passningen som öppnade för målet. Lägg därtill att det var Smiths genomskärare som gav Wilson friläget, som han på ett makalöst svagt sätt lyckades slå utanför målet. Och det var Smith som passade fram till Barkhuziens friläge precis efter deras ribbnick i slutet.


Korey Smith

Det som gör att läget verkligen ser ljust ut för oss också är att de många skadade spelarna börjar friskna till, vilket gör att vi har en riktigt stark bänk och det är en sådan detalj som ofta skiljer topplag från övriga. Nu är lagkapten Conor Hourihane tillbaka, liksom Bird, Barkhuizen, Sibley och Wilson, så hur laget formeras är svårare att gissa än vanligt. Tar ens vår lagkapten en plats i startelvan? Vem ska petas av Bird, Fornah och Smith isåfall? Ska vi gissa på att startelva från i tisdags behålls?

Förslag på laguppställning
Wildsmith
Nyambe - Nelson - Cashin 
Wilson - Bird - Fornah - Smith - Forsyth
Collins - Mendez-Laing

Ola Carleke2023-10-06 16:09:00
Author

Fler artiklar om Derby