Lagbanner
St Andrew's, 2021-03-06 16:00

Coventry - Derby

Inför Coventry City - Derby County
Kommer tisdagens gambling av Wayne Rooney att bära frukt mot Coventry City?

Inför Coventry City - Derby County

Kommer Wayne Rooneys gambling med att vila halva ordinarie startelvan mot Cardiff City bära frukt när The Rams tar sig an Coventry City på St Andrews i Birmingham? Vi lär bli varse!

Det är dags för ytterligare en 6-poängsmatch i den undre delen av The Championships ligatabell. Coventry City står för motståndet på sin tillfälliga hemmaarena St Andrews. Anledning till att de nu får låna hemmaarena av Birmingham City och tidigare även lånat Northampton Towns, är att klubben inte varit överens med ägarna till Ricoh Arena i Coventry. Det är tufft för ett lag att inte ha en egen hemmaborg, men trots detta har Mark Robins gäng gjort bra ifrån sig de senaste åren med två uppflyttningar på tre säsonger.

Coventry City, som bildades året före Derby County, startade som Singers FC för att ta dagens namn tio efter bildandet. De är denna säsong nykomlingar i The Championship och har varvat bra prestationer med emellanåt mindre bra. Jag har sett några matcher denna säsong och upplever att de spelar en positiv fotboll, vilket tror jag passar The Rams. Vi har haft svårt för lag som sätter försvarsspelet i första hand. Vår förmåga att luckra upp sådana försvar har inte varit något att skriva hem om. Det finns med andra ord goda möjligheter till att åter denna säsong åka hem med en trepoängare från St Andrews.

I tisdags kväll var vi många som satte kvällskaffet i halsen när vi läste om Rooneys startelva. Sex förändringar, varav en var väntad efter David Marshalls ryggskada. För Rooneys del handlade det om att vila ett antal spelare inför kommande matcher mot Coventry och Barnsley. Jag tycker det är ett vågat tilltag och möjligen aningen naivt initiativ. Skulle vi förlora på lördag har Rooney satt sig själv i ett prekärt läge, där han möjligen kan tappa förtroendet i spelartruppen. Inför Cardiffmatchen kände jag att vi hade en fördel mot The Bluebirds med en dags mer vila i och med att vi hade Forest i fredags. Men så blev det inte. Vi fick istället se fyra av Rooneys januariförvärv från start och fick väl också ett kvitto på vad dessa kan tillföra under våren. Det som lät så bra med fem nya spelare samtidigt som vi släppte iväg några till andra klubbare visade sig vara spelare som är långt ifrån Championshipnivå, i alla fall just nu. Möjligen undantag för Lee Gregory, som nog gör sig bäst när han har en anfallspartner och George Gudmundson i rollen som mittback. Som defensiv mittfältare har han definitivt ingen framtid, vilket var tydligt i tisdags. Det enda som gladde i tisdags var vår egen Louie Watson som gjorde ett piggt inhopp och visade en mogenhet som väl överglänste våra nyförvärv. Han fick också rosor av Rooney och frågan är väl när vi ser Watson i en startelva, möjligen redan mot Coventry.

Vi har hyllat Rooney för tidiga spelarbyten och förändring av formationer under matcherna. Visst satt vi med en förväntan i halvtid i tisdags att vi skulle få se byten och möjligen en formationsförändring efter det bedrövliga spel Derbyspelarna visade upp under första halvlek, vi hade ju turen att bara ligga under med ett mål. Om det var en fortsättning på Rooneys oerfarenhet vet jag inte, men inget hände och vi låg snabbt under med tre bollar. Frågan man kan ställa sig var om Rooney redan ställt sig in på att kamma noll mot Cardiff för att om möjligen vinna kommande matcher. Vi supportrar gnällde mycket på Phillip Cocu med bollandet mellan målvakt och mittbackar på egen planhalva, vi kom sällan över mittlinjen och motståndarnas första försvarslinje. Vi tappar vid dessa tillfällen emellanåt boll till motståndarna om vi blir lite pressade. Nu har vi under Rooney sett samma sak i två raka matcher, inte skall vi väl ha mittbackar som har flest antal passningar under en match. I tisdags hade Matt Clarke 130 bolltoucher och Teden Mengi 125. Inte undra på att vi inte gör så mycket mål när vi har bollinnehav på egen planhalva.

Jag räknar med att det blir många förändringar i startelvan till lördag och att vi får se spelare som kan leverera. Förhoppningsvis har även Rooney lärt sig något av de beslut och även av bristen på beslut han tog i tisdags. I annat fall ser det mörkt ut. Kelle Roos kommer fortsätta i mål då Marshall inte är kurant. Även om han emellanåt gör fantastiska räddningar känner jag mig inte trygg när han är sista utpost. Andre Wisdom är förhoppningsvis tillbaka jämte Clarke. Sedan är frågan om det blir en trebackslinje eller inte, Rooney brukar ställa upp med en sådan när vi möter lag med en sådan uppställning. Coventry är ett sådant lag. Ser då gärna Gudmundson som komplettering till nämnda herrar, Mengi kan säkert bli bra på sikt med är inte klar i mars 2021. Nathan Byrne är också självklart åter. Jag räknar även med att vår duracellkanin och evighetsmaskin Jason Knight samt lagets goalgetter Colin Kazim-Richards startar, något annat vore överraskande.



Förslag på startelva;

Kelle Roos
George Gudmundson, Andre Wisdom, Matt Clarke
Nathan Byrne, Jason Knight, Graeme Shinnie, Max Bird, Lee Buchanan
Lee Gregory, Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;

Emmanuel Idem, Louie Watson, Craig Forsyth, Louie Sibley, Kamil Jozwiak Kornell McDonald, Beni Baningime, Patrick Roberts, Martyn Waghorn


 

Stefan Borg2021-03-05 19:27:35
Author

Fler artiklar om Derby