Lagbanner
Inför Coventry - Derby
En glad Wayne Rooney även efter dagens FA-cupmatch?

Inför Coventry - Derby

Ett starkt Derbymanskap har utlovats

Derbymanskapet tar under lördagen bussen söderut för att efter en knapp timmes färd komma till Coventry och spel på Coventry Building Society Arena för ett möte i FA-cupen. Både hemma- och bortalag har varsin seger i FA-cupen, 1987 respektive 1946.

Vi Derbyanhängare kan med rätta många gånger känna att vår klubb har en besvärlig tillvaro men det är ändå en promenad i parken jämfört med dagens motståndare. Coventry City hade ett besvärligt 10-tal med enorma ekonomiska bekymmer, nedflyttning till tredje nivån i seriepyramiden 2012, 10 poängs bestraffning säsongerna 2012/13 samt 2013/14 och ytterligare en nedflyttning 2017. Därefter har det dock gått i rätt riktning med uppflyttningar både 2018 och 2020.

Tittar man på inspelade poäng i The Championship så handlar det om 34 för Coventry och 32 för Derby. De 21 poäng som Derby straffats med gör dock att tabellen ser annorlunda ut men faktum är att lördagens kombattanter i stort sett gått lika i seriespelet.

En gammal Derbybekanting finns i Coventry – Martyn Waghorn. Denne många gånger så frustrerande spelare att titta på bytte klubb i somras och har denna säsong hittills gjort ett mål på sina elva ligaframträdande.

De inledande omgångarna såg för Coventry väldigt lovande ut. Sju vinster på de första elva matcherna ledde till att man låg på minst kvalplats och med bra häng på direktuppflyttningsplats. Sedan mitten av oktober har det dock gått trögare. Två vinster, varav den senaste togs för prick två månader sedan, på tolv matcher skrämmer inte direkt.

Derby har fått till sju vinster, elva oavgjorda och sju förluster i seriespelet. Vi som följer laget vet att det efter omständigheterna – läs tunn trupp – är ett rimligt facit. Det som varit glädjande på sistone är att lagets form är god. Trots att laget haft en del spelare frånvarande på grund av Covid-19 har de fyra senaste matcherna slutat med tre vinster och en oavgjord. Oktober och novembers seriematcher innebar att endast en match vanns, tre förlorades och hela sex slutade oavgjort. En av de matcherna var på bortaplan mot Coventry vilken slutade 1-1.  

Vem som får stå i mål av Kelle Roos och Ryan Allsop kan gå på ett ut. De har ungefär samma förtjänster och brister. Dock så har Allsop sedan en månad tillbaka varit förstahandsalternativet och det har varit välförtjänt. Han har stått för ett flertal riktigt bra räddningar och känns – jag vågar knappt skriva det - stabil. Manager Wayne Rooney har sagt att han kommer att göra endast två förändringar i startelvan jämfört med måndagens match mot Reading. Jag tror att Kelle Roos i startelvan är en av dem.

Den andra ska enligt Rooneys utsaga vara att Colin Kazim-Richards också är med från start. Denne kraftfulle och tekniske anfallare har som inhoppare i sina tre senaste matcher gjort mål i samtliga. Jag tycker att han mycket väl har kvalificerat sig till en plats i startelvan och skulle helst se att han kompletterades i anfallslinjen med Luke Plange men det tycks som om Rooney inte vill spela dem samtidigt. De har tämligen olika spelstil och jag tror de skulle, om de fick spela ihop, underlätta för varandra.

Jag tycker att truppen är hyfsat stark även utanför de elva som på sistone utgjort startuppställning. Det gäller dock att få till en uppställning som fungerar tillsammans och det är som vi alla vet inte alltid lätt. Ravel Morrison har också gjort bra inhopp och jag tänker mig att han får byta med Tom Lawrence under matchen. Rimligen får också Festy Ebosele åtminstone en halvtimme på sig för att visa vad han går för. Denne 19-årige irländare är i mitt tycke en väldigt spännande spelare som kan utvecklas till en riktigt bra sådan när han lär sig bedöma situationerna bättre och förhoppningsvis kan skaffa sig lite bättre teknik. Kraften och snabbheten har han onekligen i sig.

Jag är optimistisk idag och förutspår att Derby tar sig vidare till nästa omgång av FA-cupen!
 
 Möjlig startelva:
Kelle Roos

Nathan Byrne
Phil Jagielka
Curtis Davies
Craig Forsyth

Kamil Jozwiak
Max Bird
Jason Knight
Liam Thompson
Tom Lawrence

Colin Kazim-Richards

Torbjörn Karlsson2022-01-08 08:55:00
Author

Fler artiklar om Derby