Lagbanner
2020-09-26 16:00

Derby - Blackburn

Inför Derby - Blackburn
Kan Wayne Rooney leda sitt lag till säsongens första trepoängare?

Inför Derby - Blackburn

Det är dags för The Rams att sudda ut nollan i poängkolumnen när Blackburn Rovers gästar Pride Park på lördag.

Det är inte ovanligt att våra gumsar är lite av en ”slow starter” när ligasäsongen kör igång. Säsongen 1965/66 startade The Rams med fyra raka förluster, sedan har det fram till idag enbart hänt att säsongen startas med två raka förluster vid fyra tillfällen. Med 44 matcher kvar är det självklart inte kört, ser man bara på en av de nämnda fyra säsongerna så slutade vi som fyra 2004/05.
 
Jag upplevde att det spelmässigt såg betydligt bättre ut mot Luton Town än i premiären mot Reading. Vi får tro att laget tar ytterligare ett steg framåt i prestationerna på lördag. Det som är aningen märkligt med vårt lag är att vi, oavsett spelare och manager, har så himla svårt att försvara oss mot inlägg från öppet spel eller vid fasta situationer. Ser man på Luton segermål har vi en vänsterback som hamnat mellan mittbackarna och lämnat utrymme på sin vänstersida för deras målskytt. Hur svårt kan det vara att få en fyrbackslinje att fungera tillsammans? Ytterligare en svaghet i försvarsspelet, för vilken säsong i ordningen vet jag inte, är att kunna stoppa dessa inlägg från kanterna. Det sätts ingen press på motståndarna. Derbyspelarna är ofta statister som beundrar motståndarnas inspel.
 
Nu är vi bara två ligamatcher in i säsongen och skall självklart inte måla f-n på väggen…..än. Tyvärr har Phillip Cocu ännu inte fått till spelare i alla positioner, det är dock oroande. Det känns som det finns seniora och unga spelare som konkurrerar om samtliga roller utom i strikerpositionen. Vi har Jack Marriott som är en typ av 9:a, men som kanske inte riktigt passar in i Cocus spelsätt. Martyn Waghorn är en annan spelartyp, men kanske inte den targetspelaren laget behöver, han dras dock med skadeproblem. Risken är som, vid flertalet andra säsonger, att det blir ett dyrt (mycket dyrt) spelarinköp fem i tolv som kanske inte är förstahandsvalet. När väl transferfönstret stängts i oktober, tror jag tyvärr att vi kommer att konstatera att finansansvariga och ledning bitit sig själva i svansen genom att inte komma överens med spelaren som fanns.
 
För att eliminera framtida hönsgårdsageranden i försvaret hoppas jag att Cocu cementerar en fyrbackslinje över tid med Nathan Byrne, Mike te Wierek, Matt Clarke och Lee Buchanan. Möjligt att ni tycker att Craig Forsyth borde ha kvar vänsterbacksplatsen, men av två onda ting (som många på forumet lär tycka) väljer jag vår unge framtidsspelare. Främst för att Forsyth börjat säsongen oerhört svajigt. Visst är det fler än jag som får jag hjärtat i halsgropen när han spelar bollen bakåt på egna planhalvan, hur många indianare har han inte gjort genom åren och på något sätt tycks han inte lära sig.
 
Förhoppningsvis kan Cocu till lördag spela med en mer senior uppställning som mot Luton. Vi har många kompetenta ungdomar från de egna leden, men de behöver tid och stöd för att etablera sig. De flesta är fortfarande lite för klena i närkamper och när vi har fyra till fem ungdomar på planen blir laget för svagt och lätthanterat för motståndarna. Mel Morris vision om att halva laget skall komma från akademin får nog vila ett tag.
 
Louie Sibley har säkert en god känsla av lördagens motståndare efter sitt underbara premiärmål mot dem i våras. Är det något som Cocu har i åtanken när han tar ut sin startelva? Det skulle i så fall innebära att Graeme Shinnie eller Jason Knight blir förpassade till bänken. Tycker att dessa två spelare gjorde bra ifrån sig mot Luton, även om Shinnie blev utbytt i halvtid. Ytterligare ett frågetecken är om Andre Wisdom behåller sin mittbacksplats när te Wierek är tillgänglig efter sin avstängning. Många frågor – enbart Cocu har svaren.
 
Vilken är Wayne Rooneys bästa position? Han har varit lysande tillsammans med Max Bird i den defensiva mittfältsrollen, tror dock han skulle vara lika nyttig som 10:a. Med det skadeläge som är samt avsaknad av nyförvärv lär han bli lite hjälpgumma. Om Marriott, trots positiva signaler, fortfarande är skadad tror jag vi på lördag får se han i nr9-rollen. Om Cocu får sina tänkta nyförvärv skulle jag inte bli förvånad om The Rams spelar i en 4-3-3-formation på sikt, vilken lär vara hans målbild. Frågan är var Rooney passar bäst i en sådan uppställning.
 
Cocu har värvat klokt, David Marshall, Byrne och Kamil Jozwiak kan bli nyttiga för laget. Senaste tillskottet Jordon Ibe kommer förhoppningsvis tillföra en hel del när han väl fått träna ett tag, det är ju ett år sedan han spelade en a-lagsmatch.
 
 
 
Förslag på startelva;
 
David Marshall
Nathan Byrne, Mike te Wierek, , Matt Clarke, Lee Buchanan
Max Bird, Graeme Shinnie
Kamil Jozwiak, Wayne Rooney, Jason Knight
Jack Marriott
 
Bänkplats till;
 
Kelle Roos, Craig Forsyth, George Evans, Morgan Whittaker, Louie Sibley, Andre Wisdom, Jamal Hector-Ingram

Stefan Borg2020-09-25 09:15:22
Author

Fler artiklar om Derby