Lagbanner
Pride Park Stadium, 2021-03-16 20:00

Derby - Brentford

Inför Derby - Brentford

Inför Derby - Brentford

Kan Derbys negativa trend vändas när topplaget Brentford gästar Pride Park på tisdagskvällen?

Tisdagens motståndare har efter förra säsongens fadäs i playoff nu en klar möjlighet att knipa andraplatsen i The Championship. De parkerar på en fjärdeplats med tre poäng och en match färre upp till Watford. De gör det efter tappat två av sina skarpskyttar från förra säsongen, vilket är imponerande. Vi möter med andra ord ett lag med ett klart mål och som även är inne i en positiv trend. De är, som de flesta lagen, vassa på hemmaplan men bortafacit är inte heller fy skam, i hälften av matcherna har de haft tre poäng med sig hem till sin nya arena. The Rams har en svår nöt att knäcka.

Det kändes ett tag som Derbys mannar var inne i ett litet momentum och var sakta men säkert på väg från det nedre strecket. Nu med facit i hand tappade vi det helt och hållet i matchen mot Cardiff City. Om det beror på Wayne Rooneys genidrag (!?) med att vila en halv startelva vet jag inte, men något blev fel med Derbylaget från det tillfället.

Rooney har i intervju nämnt att han för varje match anpassar sitt lag och startelva till motståndarnas styrkor. Anledningen tycks vara att han inte har det spelarmaterial för hur han egentligen vill skapa sitt eget ”Derby-way”. Så kan det ju vara, men är det inte en aning för mycket plottrande med spelare och formationer? Tyvärr tror jag att vi får räkna med att se detta de sista tio matcherna.

Vi får hoppas att Rooney kan finna något som lyfter våra gumsar, nu senast saknades mycket energi och även fotbollskunskap. Jag förstår tex inte när vi jagar en kvittering i Millwallmatchen väljer Kelle Roos korta bollar till sin backlinje som sedan inte gör mycket rätt. Antingen fick vi se Matt Clarkes icke precisa långbollar utan rätt adress eller Teden Mengis osäkerhet som passade bollen åter till Roos. Väntande i anfallslinjen stod bl.a. Colin Kazim-Richards som knappast fick den service han förväntade sig eller har även han tappat stinget. Tyvärr tycker jag han har gått nedåt i formspiralen efter att han signade nytt kontrakt. Den ende som slet på planen i lördags var Graeme Shinnie, viss assistans fick han när unga löftet Louie Watson kom in i andra halvlek.

Fotboll går som bekant ut på att göra mål, där har vi verkligen gått bet denna säsong. 25 mål på 36 matcher kan knappast ge skrämselhicka för våra motståndare. Visst skapar vi måltillfällen numera under Rooney, men precisionen är inte där. Frågan är om spelarna själva tror att de skall klara av att få bollen på mål och över mållinjen, det kanske är där det sitter. Avsaknad av självförtroende och tro på sin egen förmåga. Rooney har satt som mål att vinna åtminstone fyra av de kvarvarande matcherna för att klara kontraktet. Vem eller vilka av spelarna skall vi luta oss emot för att nå dit?

Ska vi tippa att Rooney fortsätter med en trebackslinje mot Brentford. I så fall vill jag ha in Andre Wisdom igen på Mengis bekostnad. Mengi kan säkert bli en bra spelare på sikt, men med det tabelläget vi är i har vi inte möjlighet att vara utbildningsansvariga för ”The next generation”. Mengi visade sig åter att vara för klen i närkamp när motståndarna målade, precis som mot Cardiff. Vi skall självklart ha tillbaka en riktig vänsterfot i Lee Buchannan och på mitten vill jag se Jason Knight tillsammans med Shinnie. I en 3-5-2-uppställning skall vi ha en offensiv pjäs bakom våra forwards. Vad finns att välja på? Som jag ser det kan det vara Watson eller Louie Sibley (även om han får mycket kritik från Rooney), möjlighet finns även att placera Kamil Jozwiak eller en kry Tom Lawrence där. Jag tror dock att Lawrence börjar på bänken efter tre månaders frånvaro. Jämte Kazim-Richards skulle jag kunna se att Lee Gregory får möjlighet att spela in sig i den positionen, han har under sin karriär alltid haft målskytte i sig och det är den typen av spelare vi behöver i ett lag utan notoriska målskyttar. Jozwiak kan också vara ett alternativ som möjligen passar honom bättre än som dribbler på kanten. Blir en variant av fyrtornet och släpvagnen, en klassisk brittisk formation.

Vad tror ni, är vi på väg nedåt i tabellen eller kommer vi på fast mark inom kort. Jag tycker det börjar se lite mörkare ut under mars månad, känns lite som mars har blivit vårt gamla februari. Vi har i april och maj avslutande hemmamatcher mot Birmingham City och Sheffield Wednesday, det vore en lisa för själen om dessa inte kommer att vara sexpoängsmatcher i kriget runt nedflyttningsstrecket.

Förslag på startelva;

David Marshall
George Gudmundson, Andre Wisdom, Matt Clarke
Nathan Byrne, Jason Knight, Louie Sibley, Graeme Shinnie, Lee Buchanan
Lee Gregory, Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;
Kelle Roos, Louie Watson, Craig Forsyth, Max Bird,, Kamil Jozwiak Kornell McDonald, Patrick Roberts, Martyn Waghorn, Tom Lawrence


 

Stefan Borg2021-03-15 20:42:17
Author

Fler artiklar om Derby