Lagbanner

Inför: Derby - Burton

Ödets timmar närmar sig verkligen för Derby, Bolton och Peterborough - vilka tar de två sista Playoffplatserna? Matcherna på lördag kommer bli oerhört spännande och avgörande.

Med endast tre omgångar kvar skiljer det bara en poäng mellan de tre lagen och vad gäller målskillnaden endast två mål, så det är upplagt för en rafflande avslutning. I ärlighetens namn känns det som att det i realiteten är en plats som Derby och Peterborough kämpar om. Bolton har en hängmatch och dessutom ett betydligt enklare avslutningsschema.
Derbys tre sista matcher: Burton (h), Portsmotuh (h) och Sheffield W (b).
Poshs sista: Ipswich (h), Bristol R (h) och Barnsley (b).

Den stora chansen har the Rams på lördag för att möta Burton eller Ipswich, det är en enorm skillnad. Seger för oss och icke-seger för Peterborough, så har vi avgörandet i egna händer i de två avslutningsmatcherna. 
Lilla Burton ska väl inte kunna rubba oss? Nja, ett lokalderby är alltid nåt speciellt och faktum är att Burton gjort en mycket stark vårsäsong och tagit ett rejält kliv upp ur bottenträsket. Kanske är det just detta som kan vara en fördel för Derby. Burton har i praktiken säkrat nytt kontrakt och kanske inte har den där sista lilla tändningen och motivationen som Derby har.

Nu när det är hårfina marginaler kan man inte låta bli att gräma sig för ett otal poängtapp vi gjort oss skyldiga till efter ledningar och dominans i spel. MK Dons för tre omgångar sedan i färskast minne eller kvitteringen i 93:e minuten i förrförra omgången mot Bristol R.
I tisdags var vi många luttrade fans som trodde att samma sak igen var på väg att ske, när vi släppte in 2-1 i slutet av matchen och periodvis uppträdde lite stressat efter det. Som väl var höll vi detta matchen ut och har nu skapat oss ett hyfsat läge otroligt nog.

Problemet har väldigt ofta handlat om att vi inte lyckas förvalta vår dominans mer än till enmålsledning och det har sedan straffat sig. Den krassa verkligheten är att vi bara har en spelare med målsinne - vår Golden man McGoldrick. Mot Exeter var det åter han som stod för båda målen och han är nu uppe på hela 23 mål. Att med en sådan spelare i laget behöva konstatera att målskyttet är ett stort problem för oss är ju så klart ett stort underbetyg till resten av spelarna. Jason Knight, Lewis Dobbin och i viss mån Max Bird är ju fantastiska på att hålla bollen och ta sig fram, men verkar närmast som korpspelare när de får syn på motståndarmålet. De två förstnämnda står i en oklass för sig och visade upp prov på detta även mot Exeter. Tyvärr har även Mendez-Laing och Hourihane sällat sig till denna skaran. Barkhuizen har inte fått så många lägen längre och Collins, ja han sliter bra, men lyckas aldrig vara på rätt plats för att göra mål. Jag kan inte komma på någon som man kan säga har målkänsla förutom McGoalRich och det gör ju det hela väldigt skört.

Problemet är inte lättlöst heller för kombinationer och taktiker ger oss onekligen tillräckligt med målchanser och man förstår (och ser…) att stackars Paul Warne slitit sitt hår och nog innerst inne skulle vilja skrika “det där läget måste du göra mål på!!” till flera spelare.
Att lilla Burton skulle kunna bli ett hinder på Derbys väg upp mot en högre division var det inte många som trodde för några år sedan. Undertecknad var faktiskt och besökte Pirelli Stadium 2006 i väntan på en Derbymatch. Arenan och spelkvaliteten gjorde att det kändes som man var på vischan och, lite överlägset, studerade dessa amatörer. Det var under Nigel Clough som det började hända grejer och nu tampas man alltså på allvar med storebror.

Hur Derbys elva formeras är inte helt enkelt att sia om för Warne bytte en hel del till Exetermatchen. Gamle Curtis Davies fick spela från start och gjorde det faktiskt klart bättre än jag trodde att han mäktade med. Forsyth fick åter förtroendet efter en del vila på bänken och kändes också stabil. Efter en seger byter Warne sällan uppställning, så det kan mycket väl bli samma startelva vi får se på lördag. Frågan är dock om inte Mendez-Laing ska bänkas igen för att kunna slängas in som ess i andra om det behövs. Han såg väldigt blek och fantasilös ut mot Exeter. Utan fantasi trasslar han sig inte förbi sin motståndare som han brukar.

Förslag på laguppställning:
Wildsmith
Davies - Cashin - Forsyth
Barkhuizen - Bird - Hourihane - Knight - Roberts
McGoldrick - Sibley
 

Ola Carleke2023-04-21 18:52:17
Author

Fler artiklar om Derby