Lagbanner
Pride Park Stadium, 2022-03-05 16:00

Derby - Barnsley

Inför Derby County - Barnsley
Tom Lawrence - vår lagkapten har mycket att bevisa efter sin avstängning när The Rams möter Barnsley.

Inför Derby County - Barnsley

Känslan är lite av ”vinna eller försvinna” när pånyttfödda Barnsley gästar Pride Park på lördag. En seger är ett måste för The Rams.

I tisdags kväll fick vi se ett Derby County som spelade ut Cardiff City under stora delar av matchen, i alla fall på ca 75 procent av planytan. Innanför straffområdet kom vi dock inte till så ofta eller med den kvalitet som behövdes. Visst går det att skylla på dåliga inlägg, men jag upplevde att spelarnas oförmåga inne i boxen att ta sig framför en försvarare och försöka hitta en bra position var nästan obefintlig. Undantag för det tillfälle Ravel Morrison skapade fri space för att ta emot Festy Eboseles inlägg, med lite skärpa hade Morrison gjort sitt första ligamål för The Rams och med det kunde bli lite mindre ifrågasatt.

Det var intressant att höra intervjun med Wayne Rooney efter matchen. Denna gång tog han verkligen bladet från munnen. Det märktes att han var trött och frustrerad efter att åter känt sig lurad på domares beslut. Denna gång var det två situationer innan och vid Cardiffs mål, i tidigare matcher har det bl.a. varit uteblivna straffsparkar och frisparkar. Det har varit situationer när Derbys spelare fått rött kort och vid liknande situationer i andra matcher när motståndarna fått gult kort. Rooneys känsla var att anledningarna till domarbedömningarna kunde hänga ihop med att många vill se Derby County i League One eller League Two nästa säsong. Jag kan till viss del hålla med Rooney. Domarnivån i The Championship är inget engelsmännen kan känna sig stolta över. Det går inte heller att blunda för det slit EFL lagt ner för att ge Derby County minuspoäng och möjligheter till rekryteringar. Minns ni den frustration från EFL när värderingen av Pride Park inte gav minuspoäng av en oberoende kommission. Att nu The Rams har möjlighet att stanna kvar i The Championship trots 21 minuspoäng kan säkert frustrera en del inom EFL:s organisation. Vem vet, det kanske dyker upp mer poängavdrag.

Genom transferembargot har Rooney fått lita på sina ungdomsspelare. De gör verkligen härliga insatser även om de egentligen inte är klara för seniorfotboll under en hel säsong. Vi får leva med att de gör ett och annat misstag beroende på avsaknad av erfarenhet och att de är aningen klena i närkamperna mot mer fysiskt starka motståndare.

Till matchen mot bottenkollegan Barnsley återkommer vår lagkapten Tom Lawrence efter tre matchers avstängning. Denna säsong har Lawrence gjort ett avtryck vi inte sett tidigare, även om jag upplever att han dippat av och till. Under dessa tre matcher, som verkligen varit möjliga att vinna, har hans förmåga saknats på planen. Inte bara för hans möjlighet till mål och målassist utan för att han varit en av få seniora spelare som Rooney har i sin trupp. Nu fick Rooney plocka in ytterligare en tonåring i sin startelva. Har Lawrence frånvaro påverkat Derbys möjligheter att undvika degradering? Vi får se. Lawrence har dock mycket som vilar på hans axlar när vi tar oss an Barnsley på lördag eftermiddag.

Barnsley, som trots managerbyte i höstas tycktes i princip vara klara för League One, har verkligen vaknat till liv. Tre vinster på de fyra senaste matcherna och den skrala målproduktionen har kommit igång. Senast tre baljor mot ett defensivt starkt Middlesbrough.

Rooney har länge sagt att nästa match är den viktigaste. Denna gång är jag benägen att hålla med honom. Blir det inte vinst mot Barnsley kan vi ha fyra raka förluster och framåt har vi ett antal topplag att möta. Risken är att flera förluster i rad kan få vårt unga lag att tappa sugen och påverka det uns av självförtroende de har. Nog för att det matematiskt fortfarande finns en livlina, men vinner vi inte på lördag tror jag tyvärr att tåget har gått.

Vår manager har som vanligt ett antal val att göra innan han presenterar sin startelva. Är det dags att byta partner till Curtis Davies i mittförsvaret? Eiran Cashin har imponerat, men i tisdags gjorde han vid flera gånger saker lite för svårt. Tyvärr fick vi även se ett och annat Forsythpass in i banan till motståndare. Väljer Rooney fortsätta spela Morrison? Förhoppningsvis inte. Dock gjorde Morrison framsteg i tisdags, han höll sin position i åtminstone till 80 procent något vi inte sett tidigare under säsongen. Vem väljer han som nummer nio? Det kändes klockrent i tisdags att Colin Kazim-Richards började på bänken efter att ha spelat en och en halv match på några dagar efter sitt långa skadeuppehåll. Luke Plange kommer Crystal Palace få mycket nytta av när han vuxit till sig, för mig känns han aningen för klen i dueller med stadiga mittbackar och dribblar oftast en gång för mycket.

Vad tror ni? Får vi ny ägare och kommer klubben undvika likvidation. Den tidigare ägaren satte oss i den bedrövliga situationen vi är i efter ett otal märkliga egna beslut. De sista beslut han tog var att sätta klubben i administration och lämna över ansvaret till Quantuma. I rådande läge kan man självklart ställa frågan om det var ytterligare ett av hans märkliga beslut att låta just Quantuma ta över rodret och reda ut sörjan. Det otal datum som Quantuma presenterat de sista månaderna när allt skulle vara klappat och klart har visat sig vara luft. Lite som en date som aldrig dyker upp på överenskommen tidpunkt, den ena gången efter den andra. De verkar heller inte vara någon mästare på kommunikation. Det kan EFL, Middlesbrough, Wycombe och Derbys olika fansgrupper verifiera. De har knappast marknadsfört sig som ett företag att lita på. Vi har dock nåtts av en positiv nyhet, det finns likvida medel för att slutföra säsongen.

Möjlig startelva;

Ryan Allsop
Nathan Byrne, Curtis Davies, Eiran Cashin, Lee Buchanan
Krystian Bielek, Max Bird
Festy Ebosele, Tom Lawrence, Jason Knight
Colin Kazim-Richards

 

Stefan Borg2022-03-04 10:03:56
Author

Fler artiklar om Derby