Lagbanner
Pride Park Stadium, 2021-01-30 16:00

Derby - Bristol City
1 - 0

Inför Derby County - Bristol City
Ny hemmaseger på Pride Park?

Inför Derby County - Bristol City

Kan Derby County fortsätta på den inslagna vägen och ta en tredje raka seger när Bristol City gästar Pride Park på lördagseftermiddagen?

Det händer alltid något runt vårt Derby County, vilket gör att det sällan är långtråkigt att vara supporter. Att det skulle ta ända till januari för två raka ligasegrar var väl knappast något vi anade i september, frågan är om det nu har vänt för The Rams eller är det bara en tillfällighet vi fått uppleva. Jag tror att mötet på lördag mot The Robins kommer visa riktningen framåt för The Rams. Med en seger ökar självförtroendet och vi kommer kliva vidare uppåt i tabellen, men med en förlust lär vi vara kvar runt nedflyttningsstrecket och kämpa med övriga bottenlag under våren.

Uttrycket ”Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge” är nog bekant för de flesta. Det har nu gått snart tre månader sedan klubben valde att informera om att en ny ägare kommer ta över Derby County inom kort, det var i princip bara ett godkännande av EFL som var den sista pusselbiten. Något som EFL gav OK till under första halvan av november. Sedan dess har klubben och emellanåt ny ägare i skrift informerat om tidpunkt eller rättare sagt ett antal tidpunkter. Ändå står vi här i slutet av januari som frågetecken och undrar vad katten som händer. Vad jag förstått har man kunnat lägga kalkerpapper över det som hände när vår tänkte nye ägare skulle ta över Newcastle United. Mycket snack och lite verkstad. Visst förväntar vi oss att en ny ägare är seriös, stöttar en manager och är väl insatt i vad som händer på fotbollsplanen. Om nu vår tänkte köpare av klubben har de egenskaperna, skulle denne då inte se till att få affären i lås i god tid före ett januarifönster när klubben är i stor risk att åka ur en liga och skriker efter nya spelare som kan hjälpa dem hålla sig kvar utan degradering? Jag bara ställer frågan!

Wayne Rooney har nu haft eget ansvar i tolv matcher och det han verkligen skapat är mer stabilitet försvarsmässigt. Fem insläppta mål och hade det inte varit för några av våra överambitiösa mittfältare som gett bort frisparkar, hade siffran varit än lägre. Som bekant byggs framgångsrika lag med ett starkt försvar, visst var det så Brian Clough sa när han värvat Roy McFarland och Dave Mackay. Elva mål framåt under Rooney är dock ett orosmoln även om vi numera skapar mer måltillfällen än under tidigare ledare. Det var här januari skulle vara behjälpligt med nytillskott av målfabrikörer, för i truppen har vi inga gedigna av den sorten. Spelare som är kvar sedan förra säsongen och som normalt når tvåsiffrigt (Martyn Waghorn och Tom Lawrence) är bara skuggor av sina forna jag. Waghorn har mäktat med att sätta två frisparkar och Lawrences nätande har uteblivit, den sistnämnde dock mycket frånvarande pga skador. Colin Kazim-Richards, som leder interna skytteligan, har under sin karriär ingen historik av en goalgetter. Ett framgångsrikt lag har även mittfältare som under en säsong når tvåsiffrigt. På de positionerna har vi mycket kompetenta spelare, men inga notoriska målskyttar. Måndag kväll stänger januarifönstret, frågan är om vi då fått in spelare som vet var målet finns.

David Marshall skall vara kry igen och även om Kelle Roos stått för att par poängräddande ingripande ser jag att vår skotske landslagskeeper har förtur till målvaktsplatsen. Under tre av de fyra senaste halvlekarna valde Rooney trebackslinje med George Evans som tillskott. Evans gjorde okej ifrån sig, ringrostig som han borde vara. Tror dock att Rooney på lördag är åter med enbart två mittbackar. För övrigt har han inte så mycket att välja på, i nuläget finns det tolv seniorspelare varav två målvakter – resten är unga spelare från egna akademin. Det enda frågetecknet för Rooney är vem som blir den andre kantspelaren. Tror det står mellan Louie Sibley och Martyn Waghorn. Möjligt att rutin avgör och vår nummer nio startar.

Vår gamle nummer nio kommer åter med sitt Bristol City, ett lag som vi på hemmaplan slår ibland men även kammar noll. Efter börjat bortaspelet denna säsong på ett positivt sätt har nu The Robins fyra raka ligaförluster. The Rams har haft en osedvanlig förmåga att ta poäng och även besegra topplagen i ligan, kan vi räkna in åttondeplacerade Bristol City i den kategorin har vi en klar segerchans!! Spelare med ny klubb som kommer ”hem” till sin gamla arena brukar ha en viss förmåga att näta mot gamla lagkamrater, vi får hoppas att Chris Martin har kvar delar av sitt Ram-hjärta och undviker den klyschan.

Kan bara Rooney få sina mannar att fortsätta det positiva spel vi sett över hela planen de senaste matcherna finns en god vinstchans. Vi supportrar håller som vanligt tummarna framför TV-skärmarna.

Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Lee Buchanan
Graeme Shinnie, Krystian Bielek
Martyn Waghorn, Jason Knight, Kamil Jozwiak
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;

Kelle Roos, George Evans, Louie Watson, Max Bird, Craig Forsyth, Morgan Whittaker, Louie Sibley, Kornell McDonald, Jayden Mitchell-Lawson
 

Stefan Borg2021-01-29 13:01:05
Author

Fler artiklar om Derby