Lagbanner
Pride Park Stadium, 2023-04-01 16:00

Derby - Ipswich

Inför Derby County - Ipswich Town
Kan Paul Warne få sina spelare att prestera i 90 minuter?

Inför Derby County - Ipswich Town

Kan The Rams lura skjortan av The Tractor Boys när lagen möts på Pride Park den 1 april?

Det har varit med tunga steg Derbysupportrarna lämnat arenor och den bekväma fåtöljen framför TV:n de senaste veckorna. Vi supportrar har inte mycket att yvas över när vi summerat prestationerna på planen, å andra sidan har vi kvar vår klubb med en klok ägare. Vi kanske behöver två säsonger för att ta oss tillbaka till andradivisionen precis som vi gjorde på 50- och 80-talet. Även om vi just nu innehar en sjätteplats känns det i dagsläget som det är en placering vi inte kommer att behålla, risken är stor att det kommer lag som passerar oss innan säsongen är slut. Paul Warne har skiftat spelare i sin startelva och verkligen försökt väcka sitt lag, men det händer inte mycket.

Om vi ändå skall försöka hålla humöret uppe så vet vi av erfarenhet att det inte är ovanligt att en negativ trend bryts och laget får in lite självförtroende och med det börjar vinna en rad matcher. Ofta händer det när man minst anar det. Det skulle kunna ske på lördag när Ipswich Town kommer på besök, Ipswich som verkligen går som tåget för tillfället. Två formstarka topplag, Barnsley och Sheffield Wednesday, har under veckan gått ordentligt på pumpen vilket visar att ingenting är omöjligt i League One. Trender kommer och går, vi hade 16 ligamatcher utan förlust inför bortamötet mot Wycombe Wanderers. Vi har de senaste fem matcherna släppt in två mål varje match och är mållösa framåt i de två senaste. Ipswich har sju raka nollor bakåt. Kan det bli trendbrott för båda lagen på lördag?

Under första halvlek mot Peterborough United var Derbyspelarna riktigt på hugget. Så snart vi tappat en boll i anfall vann vi omgående den tillbaka, det skapades ett antal måltillfällen och känslan var att det enbart var ett lag på planen. Vi gjorde dock inga mål och som jag såg det saknades det spelare i boxen vid inläggslägen vid ett flertal tillfällen. David McGoldrick var inte på sin plats i rollen som ”nia”, ibland var han ute på turné på en kant eller längre tillbaka på planen. Vi hade för få mittfältare som tog sig in mot mål när det vankades inlägg. Oavsett hur mycket James Collins missar är han ändå en spelare som håller sin plats som kräver markering och kan ge utrymme för andra spelare, av den anledningen skulle jag vilja se Collins som startspelare kommande åtta matcher.

Jason Knight är tillbaka i laget efter att ha gjort en högklassig insats för sitt Irland mot Frankrike. Varför inte låta han spela jämte Max Bird och bänka Conor Hourihane. Min känsla är att Hourihane inte har orken för nittio minuter. Lewis Dobbin förde senast en anonym tillvaro på vänsterkanten i första halvlek, vi såg lite mer av honom efter paus. Med en dåres envishet hävdar jag fortfarande att vi får ut mest av Dobbin som inhoppare. Hans energi mot trötta ytterbackar i matchers slutfas kan vara avgörande, precis som skedde mot Port Vale. Warne tycks dock ha den filosofin att gör du en bra match som startspelare eller inhoppare är du värd att starta nästa match, vilket emellanåt kan vara klokt. Men när vi nu är i slutfasen av seriespelet tycker jag att han får lägga de tankarna åt sidan och istället starta med de elva som passar bäst mot motståndarlaget och har de på bänken som kan ge avtryck i matchens slutfas. Jag inbillar mig att våra yngre oerfarna spelare är bäst lämpade för en halvtimmas spel än en hel match.

Derby County och Ipswich Town har följt varandra under de senaste 55 åren, det är inte många säsonger de varit i olika serier. Oftast har det blivit mållöst eller upp till fyra gjorda mål i matchen. Det jag kan påminna mig är tre tillfällen antal mål stuckit iväg, 6-2-seger i Ipswich 1976, 3-2-seger 2004 och den berömda 4-4-matchen 2013 då Steve McClaren och Paul Simpson klev ner i omklädningsrummet i halvtid och ruskade om laget vid underläget 1-4.



Möjlig startelva;

Wildsmith
Smith, Forsyth, Cashin, Roberts
Bird, Knight
Mendez-Laing, McGoldrick, Sibley
Collins
 

Stefan Borg2023-03-31 08:25:15
Author

Fler artiklar om Derby