Lagbanner
Pride Park Stadium, 2021-10-19 20:45

Derby - Luton

Inför Derby County  -  Luton Town
Ravel Morrison - dags att hitta målet i en ligamatch!

Inför Derby County - Luton Town

Efter 237 mållösa minuter bör det vara dags att hitta nätet igen, vem tar oss ur måltorkan?

Stabilt försvarsspel, hyfsat anfallsspel men en oförmåga att få bolluslingen över mållinjen – det är väl så vi kan summera formen för The Rams. Avsaknad av en naturlig målskytt har vi levt med under några säsonger, situationen är med andra ord inget nytt. Det positiva är ändå att laget skapar goda måltillfällen, men det är möjligt att det satt sig i skallen på spelarna och att de spänner sig i de avgörande lägena. Sedan har ju motståndarna bra målvakter, men det går inte enbart att skylla på det. Om VAR funnits i The Championship hade vi säkert haft ytterligare några straffsparkar att förvalta, situationer som domare inte haft förmåga att blåsa för. Jag upplever generellt att domarnivån i The Championship emellanåt är på gärdsgårdsserienivå och då kan man undra hur det ser ut i League One och League Two. Med en och annan straffspark och mer skärpa från Derbyspelarna är jag övertygad om att vi, trots 12 minuspoäng, redan nu varit på rätt sida av nedflyttningsstrecket.

I den rådande situation vi är i utanför planen med en tydlig ovisshet för klubbens framtid ser jag inte att detta påverkar spelarna på planen. Med transferembargot har det självklart grusat Wayne Rooneys planer om en kompetent spelartrupp, men jag upplever att det finns någon form av vi-känsla i spelartruppen. De spelar för varandra och supportrarna. Att så sker är antagligen via Rooneys ledarskap. Vi får tro att den gemenskapen håller framåt och om så är fallet kan detta rädda oss från nedflyttning.

Colin Kazim-Richards gjorde en oväntad comeback på bänken och fick några minuter i slutet av lördagsmatchen. Det tar säkert ytterligare ett tag innan vi får se honom från start. Han är dock oerhört efterlängtad och är troligen den enda positiva lösningen fram till januari avseende målskyttet. Sam Baldock har varit hans ersättare dock utan att övertyga och han är ett frågetecken inför Lutonmatchen efter smällen han fick mot Preston. Möjligt att vi får se Jack Stretton som nummer nio mot Luton. Nathan Byrne kommer åter som högerback efter sin avstängning och Lee Buchanan kommer att fortsatta på motsatta sidan då Craig Forsyth inte lär vara tillgänglig.

Målvaktsposten har blivit intressant. Rooneys förstaval Kelle Roos har suttit på bänken efter utvisningen mot Sheffield United och Ryan Allsop har fått chansen. Tre raka nollor har han nu i ryggen tillsammans med en solid försvarslinje. Det såg vi knappast komma efter Allsops darriga prestationer i de två ligacupmatcherna.

Det verkar som Rooney slutat med att göra fyra till fem förändringar i startelvan till varje match utan kör med de han tror på, förutom vid skador och avstängningar. Det har inneburit att vår lagkapten tycks vara given som kantspelare, medan en annan (Kamil Jozwiak) fått agera bänkvärmare. Rätt eller fel? Oavsett vad vi tycker är det Rooneys syn som gäller.

Tisdagens motståndare Luton Town har vi ett bra hemmafacit mot, traditionen får gärna fortsätta. De har dock, precis som The Rams, tre raka matcher utan insläppt mål. Till skillnad har de gjort sju mål tillsammans i två av dessa. I lördags tog de en klar tvåmålsseger mot Gary Rowetts Millwall på The Den. Det lär bli en tuff batalj lagen emellan och varje poäng för våra gumsar är oerhört viktiga i resan uppåt i tabellen.

Förslag på startelva;

Ryan Allsop
Nathan Byrne, Phil Jagielka, Curtis Davies, Lee Buchanan
Max Bird, Graeme Shinnie
Jason Knight, Ravel Morrison, Tom Lawrence
Jack Stretton

Bänkplats till;
Kelle Roos, Louie Watson, Kamil Jozwiak, Rickard Stearman, Dylan Williams, Louie Sibley, Colin Kazim-Richards



 

Stefan Borg2021-10-18 13:46:36
Author

Fler artiklar om Derby