Lagbanner
Pride Park Stadium, 2021-01-16 16:00

Derby - Rotherham

Inför Derby County  -  Rotherham United
Blir det kostym i fortsättningen för manager Wayne Rooney?

Inför Derby County - Rotherham United

Wayne Rooney har utsetts till permanent manager för The Rams. Nu är det upp till bevis för hans ledarförmåga att kunna motivera en spelartrupp som säkert påverkats av saknad lön och många frågetecken kring ägandet av Derby County.

Kristian Luuk inleder alltid resorna i På Spåret med att ställa frågan – Vart är vi på väg? Tyvärr är det också en aktuell frågeställning om vårt Derby County.

Spel- och poängmässigt har vi tagit stora steg sedan Rooney själv fick ta över ledaransvaret. Vi spelar numera mer direkt och framåt än sidledes som varit fallet tidigare, vi skapar mer måltillfällen och vi gör både mål och vinner matcher. Dessutom har han fått ordning på försvarsspelet. Sammantaget är det dessa parametrar som säkert gjort Rooney till permanent manager. Tendensen är också att vi så sakta tar oss uppåt i ligatabellen och bör vara långt ifrån de tre sista placeringarna när väl maj träder in, om nu Rooney kan få in ett par rekryteringar under januari.

Den stora frågan för nuläget och klubbens framtid är om vi verkligen kommer att få en ny ägare. Tyvärr börjar det tänkta övertagandet se mer ut som en galen fars. Vad är det som händer mellan Mel Morris och Sheikh Khaled Bin Zayed Al Nayhan? Tystnaden från Mr Morris är som en tjock smogg över alla oss som vill klubben väl, det hjälper inte att skicka fram Stephen Pearce som säger att ”allt är lugnt och övertagandet kommer gå i lås”. I nuläget finns inga pengar i klubben att fullfölja decemberlönerna för spelare, ledare och övrig personal. Det gör att det är en självklarhet att inga rekryteringar till truppen är möjliga och det är enbart två veckor tills januarifönstret stängs. Ett januarifönster som skulle stärka möjligheterna att komma ur bottenträsket. Kommer det vara så illa att klubben tvingas sälja kompetenta spelare som skall hålla oss kvar i The Championship? Januari 2021 kommer garanterat ge svaret på frågan – Vart är vi på väg?

Som sagt har Rooney fått managerrollen med ett kontrakt fram till sommaren 2023. För er som är missnöjda med tillsättningen kan jag lugna er, managers i Derby County brukar inte bli så långlivade. Kommer vi att sakna Rooney i tröja nr 32? Den frågan splittrar säkert många supportrar, för egen del upplever jag hans höst på planen visat att The Championship varit aningen för tufft för honom.

Karantänuppehållet på tio dagar kan möjligen gjort gott för en del spelare och förhoppningsvis är det spelsugna lirare som ånyo fått tillträdde till Moor Farm. Läget som är nu med ovisshet om löner, etc kan säkert påverka en del, det kommer nog tydliggöras vilka spelare som har hjärta för klubben och vilka som har plånboken närmast sitt hjärta. Vi får tro att Rooney ser vilka spelare som kommer att ha motivationen på planen.

Det som känts tryggt de senaste matcherna är att Rooney tycks hittat sin bas av spelare som fungerar bra ihop, det är numera inte en massa plottrande med startelvan. Fyrbackslinjen har varit intakt till tre fjärdedelar, det är bara vänsterbacksplatsen som alternerats mellan Craig Forsyth och Lee Buchanan. Graeme Shinnie, Krystian Bielek och Jason Knight fungerar oerhört bra tillsammans på mittfältet, kan dock tänka mig att få ett förvärv på mitten av en än mer offensiv kraft. Knight har för mig varit säsongens spelare, han ger allt och lite till med sin energi oavsett om laget fungerar eller inte. Framåt börjar Kamil Jozwiak blomma ut och vi ser varför klubben var så angelägna att få hans signatur på ett kontrakt. Colin Kazim-Richards har visat hur laget fungerar med en naturlig nummer nio, tror dock att vi behöver någon som kan avlasta honom under andra halvan av säsongen. Tanken var väl att vi i januari skulle finna en sådan spelare.

Det verkar som Duane Holmes och Mike te Wierek är på väg att lämna The Rams. Inte mig emot, ser inte att de tillför något på planen. Tufft för vårt nederländska nyförvärv som inte riktigt hann att anpassa sig till det brittiska spelet. I ett läge som vi varit hela hösten finns det inte tid att spela in sig utan de på planen måste leverera direkt.

Vid en titt på ligatabellen ser man att lördagsmatchen är en riktig 6-poängsmatch, The Millers ligger platsen bakom The Rams. På bortaplan har de nästan samma statistik som The Rams har på hemmaplan – en enda vinst. Senast lagen möttes på Pride Park, för snart två år sedan, tog vi en rejäl 6-1-seger. Kanske inte blir en repris av det resultatet, jag är bara nöjd med en trepoängare och fortsatt kliv upp i tabellen.




Förslag på startelva;

David Marshall
Nathan Byrne, Andre Wisdom, Matt Clarke, Lee Buchanan
Graeme Shinnie, Krystian Bielek
Louie Sibley, Jason Knight, Kamil Jozwiak
Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;

Kelle Roos, George Evans, Tom Lawrence, Max Bird, Craig Forsyth, Morgan Whittaker, Martyn Waghorn, Jordan Brown, Louie Watson
 

Stefan Borg2021-01-15 21:25:14
Author

Fler artiklar om Derby