Lagbanner
Pride Park Stadium, 2022-03-19 13:30

Derby - Coventry

Inför Derby  -  Coventry
Måstematch mot Coventry City! Vår lagkapten behöver ta ansvar och leda sitt lag mot en trepoängare.

Inför Derby - Coventry

Det kan vara sista chansen för Derby County att hålla sig kvar i racet om en plats i nästa säsongs Championship när de gästas av Coventry City på lördag. Allt annat än tre poäng kommer göra säsongsavslutningen till en gigantisk uppförsbacke.

Vi har konstaterat det ett otal gånger under denna säsong och blev varse i tisdags igen. The Rams gör en bra halvlek och den andra är allt annat än godkänd. Det brukar dock variera om det är första eller andra halvlek som får oss att dra på smilbanden. I tisdags mot Blackburn Rovers var det första halvlek som nästan var formidabel, dock hade vi enbart en uddamålsledning i halvlek en ledning som efter de möjligheter som bjöds borde varit rejält större. Det Derby County som visade upp sig i andra halvlek var miltals från de prestationer vi såg under de första 45 minuterna. Det gällde även Blackburn som med ett par byten i halvlek tog över initiativet. Wayne Rooney hade varnat sina spelare under halvtidsvilan att detta kunde ske, tyvärr hjälpte inte hans väckarklocka till spelarna. Visst kunde Rooney matchat Rovers byten med lite mer erfarenhet från sin egen bänk, men så skedde inte. Märkligt nog hände inget från Rooney efter Blackburns två snabba mål och spelövertag heller. Möjligen handlar det om Rooneys oerfarenhet.

Med en uddamålsledning i början av andra halvlek och med vetskap om att hemmalaget skulle göra allt för att vända på matchen borde Derbys taktik varit lite annorlunda. Under första halvlek var det inga problem med att Ryan Allsop startade Derbys bollinnehav då inga av Rovers spelare gjorde några större ansatser att störa. Det fungerade självklart inte att fortsätta med den speluppbyggnaden från Allsop då hemmaspelarna var mer som hökar i andra halvlek när han skulle sätta igång spelet. Trots detta fortsatte Allsop med sina kortpassningar. Om det var Ronneys taktik eller Allsops eget beslut är svårt att veta. Det blev i alla fall inte bra.

Efter sitt vansinniga röda kort fick Tom Lawrence vila i tre matcher. Under tiden fick han en tur till varmare land för att, som Rooney uttryckte det, ladda batterierna inför de avslutande matcherna. Lawrence har nu spelat tre matcher efter sitt uppehåll och emellanåt tycker jag det känns som om han fortfarande är på en solig strand alternativt att han redan nu tänker på var han skall spela fotboll nästa säsong. Han har definitivt inte lyft laget de tre sista matcherna. Synd, för när han tagit ansvar tidigare under säsongen har han verkligen levererat. Nu tror jag inte att Rooney kommer att bänka sin lagkapten, ej heller byta ut honom under någon match oavsett prestation.

Transferembargot har gett många ungdomar chansen och de flesta har verkligen tagit möjligheten. Nu med åtta matcher kvar och spel med kniven mot strupen tror jag att Rooney skall lugna sig med att ge debut till fler tonåringar, i alla fall som startspelare. De yngre som varit med sen sent i höstas bör vara förstavalet i startelvan tillsammans med de erfarna spelarna som levererar.

De frågetecken Rooney bör ha till lördagsmatchen är spelformation och val av rätt spelare på vissa positioner. Är Lee Buchannan rätt vänsterback, blir laget bättre utan Krystian Bielek, finns det plats för duracellkaninen Jason Knight, är lagkaptenen motiverad, etc. I tabelläget som är nu med 24 poäng att kämpa om bör det vara dags att lätta på handbromsen och våga lite mer. I förlustmatcherna som nu varit den dryga sista månaden har Rooney i de flesta matcherna gett beröm till spelarnas prestationer och hur spelet fungerat. Det har dock inte gett några poäng. Skönspel och utveckling av lagets och spelares förmågor måste Rooney nu lägga åt sidan. Jag ser gärna tråkig fotboll från våra gumsar, bara vi vinner.

Coventry City hart tagit sig från League Two till en kamp om play-off-platser i The Championship på några säsonger. Att de lyckats med detta tror jag till stor del handlar om managerns Mark Robins förmåga. Om The Rams kommer att landa i League One tror jag att det är en ”Robins-typ” som behövs, en manager som gjort det förr. För tillfället går det lite upp och ner för de ljusblå med överraskande segrar både hemma och borta samt lika överraskande förluster på hemmaplan. Sedan återkomsten till andradivisionen har The Rams inte kunnat besegra lördagens motståndare. Nu är det dock ett måste.

OBSERVERA att matchstart är kl 13.30!

Möjlig startelva;

Ryan Allsop
Nathan Byrne, Curtis Davies, Eiran Cashin, Festy Ebosele
Krystian Bielek, Max Bird
Jason Knight, Ravel Morrison, Tom Lawrence
Luke Plange
 

Stefan Borg2022-03-18 16:08:37
Author

Fler artiklar om Derby