Lagbanner
Inför Derby  -  Fulham
Vår försvarsgeneral Curtis Davies. Kan han få bukt på Mitrovic & Co?

Inför Derby - Fulham

Överlägsna serieledarna Fulham gästar Pride Park på långfredagens kväll. Kan Wayne Rooneys mannar stå emot Aleksander Mitrovic & Co?

The Great Escape minnas vi som en film från 1963 med Steve McQueen i huvudrollen. Någon del två med Wayne Rooney som regissör lär vi tyvärr inte få uppleva, även om åtminstone jag hade stora förhoppningar i början av året. Matematiskt har The Rams fortfarande chansen till plats 21, men jag tror att tåget redan gått. Främst beror det på oförmågan på bortaplan. Åtta raka nollpoängare på främmande mark har till stor del gett nuvarande situation. Påskhelgen som sedan länge länge alltid innehåller minst två ligamatcher kan ge lag en boost men även en kvarnsten runt halsen. Skall The Rams vara med i racet att undvika League One krävs segrar mot serieledarna och i en bortamatch mot QPR. Kan det hända?

Om vår tidigare ägare inte satt klubben i ”Administration” som gav 12 minuspoäng, hade vi i dagsläget varit placerade före Reading i tabellen. Jag tycker att det ändå är rätt imponerande av Rooneys lag att nu tagit 49 poäng trots ett otal hinder. Vi har spelat i sort sett hela säsongen med 4-6 juniorer utan erfarenhet varje match, det är ett lag utan en riktig nummer nio som normalt gör 15-20 mål, transferembargot har gett noll möjligheter till rekrytering samt att vi har ett gigantiskt skuldberg som tvingat till försäljning av spelare från startelvan. Mot denna bakgrund tycker jag ändå att The Rams gjort en bra säsong.

Rooney är en fighter och kommer inte ge upp förrän det matematiskt är kört. Han har inför fredagsmatchen garanterat gjort grundläggande analyser av Fulham och skissat på hur vi kan såra dem. Förhoppningsvis har han hittat en startelva som ger oss möjlighet till en trepoängare. Vilka val kan han då gjort? I försvaret har han en given målvakt och en klar backlinje till tre fjärdedelar. Vänsterbacksplatsen är hans enda huvudbry. Max Birds avstängning sträcker sig över påskhelgen men jag känner att han har flera alternativ. Senast ersatte Liam Thompson Bird, möjligen lite överraskande. Jag förstår inte riktigt vad Jason Knight gör på bänken, en spelare som alltid ger allt och är en mycket kompetent spelare. Kan han uttryckt att han vill lämna klubben? Ravel Morrison, som nu satt personligt rekord i antalet matcher under en säsong i en klubb, har vaknat till liv efter en svag höst. Jag tror att hans namn är ett av de första Rooney plitar ner i laguppställningen. Malcolm Ebiowei är en av överraskningarna från akademin som fått starta ett flertal matcher den senaste tiden och han lär vara med även på fredag. Det är bara att hoppas att han blir kvar i klubben, han kan bli riktigt bra med rätt träning och coaching. Luke Plange är den enda nummer nio som är tillgänglig. Tyvärr upplever jag att det är för tidigt för honom att starta match efter match. Det skulle inte förvåna mig om han har Selhurst Park i skallen när han är på planen och vill komma till sommarens försäsong utan skador. I min värld bänkar jag Plange och låter Morrison ta centerrollen.

Vad talar för/emot en Derbyseger? Det som talar för är att vi tidigare överraskat och slagit topplag som Bournemouth och även Sheffield United. Att Fulham denna säsong inte förlorat två matcher i rad är ingen kul statistik. Ser man på hela Fulhamelvan är det ett oerhört kompetent lag med Mitrovic i spetsen, han har själv gjort nästan lika många mål som The Rams gjort denna säsong.

Quantuma har äntligen hittat en tänkt ägare till klubben. Lite överraskande att Chris Kirchners namn dök upp en minut i tolv. Dels för att han hoppade av racet i julas och dels för att han i mars avsåg att bli ny ägare för Preston North End. Nu vet vi inte om Kirchner blir den som tar över, EFL skall först godkänna honom och hans blivande stab. Jag skulle inte bli förvånad om EFL har synpunkter, min upplevelse är att de arbetat hårt under en längre tid för att sätta käppar i hjulet för vår klubb. Framåt maj månad lär vi bli varse. Bli inte överraskade om till slut Mike Ashley står som ny ägare för Derby County.




Möjlig startelva;

Ryan Allsop
Nathan Byrne, Curtis Davies, Eiran Cashin, Festy Ebosele
Krystian Bielek, Liam Thompson
Malcolm Ebiowei, Tom Lawrence, Jason Knight
Ravel Morrison
 

Stefan Borg2022-04-14 21:58:15
Author

Fler artiklar om Derby