Lagbanner
Inför Derby – Huddersfield
Dags för Wayne Rooney att visa vägen för sitt manskap

Inför Derby – Huddersfield

Två nedflyttningskandidater på Pride Park Stadium idag?


Det händer alltid mycket i Derby County. Inte bara denna sommar utan i stort sett alltid. Så har varit fallet i snart 50 år så vi Derbysupportrar är härdade. Det har oftast, men inte alltid, handlat om att brist på pengar ställt till det för managers.   

Denna sommar, och för den delen tidigare i år också, har ligans ansvariga varit ute efter att straffa Derby med möjlig nedflyttning som värsta hot. Så blev inte fallet men ett transferembargo gällande spelare med kontrakt har onekligen försvårat klubbledningens möjligheter att skapa en trupp med sådan slagstyrka som vore önskvärt. Nya kontrakt har endast kunnat skrivas med egna ungdomar samt kontraktslösa spelare. Den sistnämnda gruppen har förstås gällt spelare som ryms inom en snäv lönepolicy. För så är det ju, ekonomin är minst sagd ansträngd.

Många spelare har försvunnit för att lätta på det ekonomiska trycket. För att ta ett svenskt exempel tror jag att Varbergs BoIS situation inför 2019-års säsong kan vara ett lämpligt jämförelseobjekt. Förhoppningsvis kan Derby likt Varberg överraska alla och bygga något framgångsrikt utifrån denna avskalade plattform. Det finns ju till exempel lovande unga spelare som redan visat framfötterna. Flera av dem kan mycket väl utvecklas ytterligare och spela huvudroller i den säsong som nu står för dörren.

Hur ser då Derbys trupp ut just nu? Nedan kan ni se en förteckning över de 24 spelare som tillhör seniortruppen:   

1. David Marshall (Mv)
2. Nathan Byrne
3. Craig Forsyth
4. Graeme Shinnie
5. Krystian Bielik
7. Kamil Jozwiak
8. Max Bird
10. Tom Lawrence
13. Colin Kazim-Richards
16. Richard Stearman
17. Louie Sibley
21. Kelle Roos (Mv)
26. Lee Buchanan
31. Ryan Allsop (Mv)
33. Curtis Davies
34. Jack Stretton
35. Louie Watson
36. Festy Ebosele
37. Kornell McDonald
38. Jason Knight
40. Isaac Hutchinson
41. Eiran Cashin
42. Liam Thompson
43. Dylan Williams

Transferrykten omger flera av ovanstående. Tom Lawrence, Lee Buchanan och Nathan Byrne är tre sådana och jag skulle tro att vi måste förvänta oss att 2 eller 3 spelare försvinner eftersom klubben kommer att ha svårt att stå emot de transferintäkter som då sätts in på kontot.

Jag räknar dock med att det blir 2 eller 3 spelare som hämtas in på säsongslånga lån. Dessa lån, varav möjligen någon kan komma från Premier Leagueklubbar, kommer förmodligen vara av sådan kaliber att de går in i startelvan. Hur kan klubben ha råd med sådana spelare undrar då vän av ordning? Jo, ofta gör man så att den utlånande klubben står för del av lönen.

Av ovanstående spelare tror jag att flera kan vara så starka att de kan göra laget till åtminstone ett mittenlag. Jag tycker att kapaciteten hos Byrne, Watson, Knight, Shinnie, Jozwiak, Kazim-Richards, Sibley och Buchanan är så pass hög att de tillsammans med någon nykomling gör att vi får vettiga resultat med oss. Som synes har jag bland de spelare jag tror på inte med Tom Lawrence. Jag har gett upp om att få se honom bidra på den nivån som man kan kräva. Att han nu promoverats till lagkapten kan möjligen stärka honom i sina prestationer men jag känner mig ändå ytterst tveksam till vad han kan bidra med. Jag hoppas dock att jag blir motbevisad snarast!

Krystian Bielik ska förstås också vara med bland de spelare som spelar en avgörande roll för lagets tabellplacering men polacken är fortsatt på skadelistan. Om hans rehabilitering går väl är han tillbaka i oktober.

De senaste säsongerna har klubben fått fram ungdomar som gjort mycket bra ifrån sig och rimligt är väl att tro att 2 eller 3 får liknande genombrott denna säsong. Själv har jag stora förhoppningar om att Jack Stretton, snart 20 år, ska bli den anfallare som gör att något nyförvärv på den positionen inte behövs. Han har visserligen bara 4 inhopp i The Championship hittills och har inte gjort något mål, men jag ser något i honom som fyller mig med tillförsikt. Eiran Cashin, en 19-årig försvarare, kommer vi förmodligen att få bekanta oss med tämligen snart. Han besitter kvaliteter som gör att han redan nu pretenderar på en plats i startelvan.

Till sist en förhoppning som jag även denna säsong bär på. Måtte Louie Sibley ta sista steget till att bli den tongivande spelare vi alla trodde skulle bli fallet för ett år sedan. Han har så mycket fotboll i sig och jag skulle så gärna vilja, både för hans egen del och för lagets poängintags del, att han nu blir tongivande i laget.

Att spekulera kring en startelva är förstås svårt så här inför första omgången. Manager Wayne Rooney har blandat friskt under försäsongsmatcherna bland annat med möjliga nyförvärv som inte skrivit på. Han har också provat många av de egna nya produkterna men jag tror att han i slutändan ändå väljer att starta med en tämligen erfaren elva i mötet mot Huddersfield. Både Hudds och Derby tippas allmänt bland experter tillhöra de lag som får slåss för att undvika degradering. 

Och kalla mig för drömmare och naiv, men jag tror att det här kan bli en riktigt bra Derbysäsong!   

Möjlig startelva:
Kelle Roos
Nathan Byrne
Richard Stearman
Curtis Davies
Lee Buchanan
Kamil Jozwiak
Max Bird
Graeme Shinnie
Louie Watson
Tom Lawrence
Colin Kazim-Richards
 

Torbjörn Karlsson2021-08-07 09:00:00
Author

Fler artiklar om Derby