Lagbanner
Pride Park Stadium, 2023-09-16 16:00

Derby - Portsmouth

Inför Derby - Portsmouth
Det blev ingen övergång för Eiran Cashin till Brighton, det är vi supportrar glada över.

Inför Derby - Portsmouth

Lördagens motståndare på Pride Park, Portsmouth, har två nollor i tabellkolumnerna. Dels insläppta mål på bortaplan och dels antal förluster i ligaspelet. Är det inte lika bra att vi raderar ut dessa när det är dags för återstart av ligaspelet.

Förhoppningsvis har Paul Warne lagt ner mycket tid på sin spelidé under det nästan två veckors uppehåll som varit. I den bästa av världar har spelarna anammat Warnes tankar och vi kommer att få se resultatet när Portsmouth kommer på besök. Vi har de senaste matcherna fått se glimtar av en bättre prestation på planen, vilket ger oss supportrar hopp om en intressant säsong. I den senaste matchen mot Bolton kunde vi fått både en och tre poäng om det inte varit hjärnsläpp i försvaret och om en annan kung Charles inte begåvats med en visselpipa.

Vi har en tunn trupp och skador har inte gjort livet enklare för Warne att finna sin toppelva. Är det otur att så många spelare blivit skadade i inledningen av ligaspelet eller hänger det ihop med den fysiskt hårda träningen på försäsongen. Jag är inte begåvad med en vit läkarrock och kan därmed inte ge ett svar, någon anledning bör det dock finnas. Det som kan oroa när det är kvar att spela ca 45 liga- och cupmatcherna är, förutom alla skador, spelartruppens innehåll. Ett flertal av Warnes nyförvärv gjorde förra säsongen ett färre antal matcher pga skador eller att de inte platsade. Ett exempel är det senaste förvärvet på lån från Sunderland Elliot Embleton, han spelade sin senaste match i december förra året. Spelare som Martyn Waghorn, Tom Barkhuizen och Louie Sibley har inte haft en riktig försäsong. Det verkar som vi har ett gäng som förväntas vara igång under hela säsongen, klarar de det eller får laget en dipp fram i vår?

Två spelare har stuckit ut och varit vägledande när vi äntligen fått se ett spel på planen som gett poäng. Jag tänker på Jake Rooney och Liam Thompson. Ironiskt nog är båda långtidsskadade där det nog är tveksamt om vi får se Rooney mer denna säsong medan Thompson förväntas åter i november. Thompson har gett energi till vårt sega mittfält och jag undrar hur Warne tänkte när han bänkade honom i inledningen av säsongen. Jag är rätt så övertygad om att vi haft fler poäng om Thompson varit startspelare från premiären.

Som sagt lär Warne under uppehållet trimmat in den formation han vill spela med. Trebackslinje med Sonny Bradley har varit allt annat än lyckad. Frågan är hur envis Warne är med sin sen långt tidigare favoritformation. Jag blir tyvärr inte förvånad om Bradley är åter med Eiran Cashin och Curtis Nelson på var sin sida. Craig Forsyth lär i så fall bli vänstervinge, då det omtalade nyförvärvet Callum Elder inte imponerat under sina inhopp. En högervinge skall hjälpa till i försvarsspelet och det är inte Nathaniel Mendez-Laings styrka. Dessutom har han varit på landslagsuppdrag och har säkert inte landat i det engelska klockslaget fram till lördag. Möjligt att Corey Smith istället kan fylla den rollen i ett 3-4-1-2-scenario. Finns det plats för James Collins i en startelva? Förhoppningsvis har han visat framfötterna på Moor Farm under dessa veckor. Han är innerst inne en målskytt och kan det bara lossna för Collins har vi målgaranti var och varannan match.

Portsmouth har vi mött ett otal gånger genom åren i de tre högsta divisionerna. Vem finns inte 2-2-matchen i premiären 2007/08 då Andy Todd kvitterade i slutet eller när Paul Simpson gjorde hat-trick 1995, dåvarande Portsmouthmanagern Jim Smith fick sedan sparken. Förra säsongen inledde Pompey starkt för att sedan falna, denna säsong har de åter börjat starkt och är för tillfället obesegrade. Det blir garanterat en jämn kamp och vi supportrar kan bara hålla tummarna att spelarna gör Pride Park till ett ointagligt fort.

Möjlig startelva;

Wildsmith
Nelson – Bradley -  Cashin
Smith – Fornah - Hourihane – Forsyth
Waghorn
Washington - Collins
 

Stefan Borg2023-09-15 14:55:16
Author

Fler artiklar om Derby