Lagbanner
2020-11-04 20:45

Derby - QPR

Inför Derby - QPR
Tom Lawrence - dags för säsongens första mål?

Inför Derby - QPR

Det är dags för Derby County att överraska oss. Vid onsdagens möte mot Queens Park Rangers finns möjlighet att göra mer än ett mål, ta första hemmasegern och spela sitt eget spel tills domaren blåser av.

De senaste tre matcherna har vi fått se ett annat Derby County än under säsongsupptakten. Ordet ”Äntligen” kommer väl till pass för att beskriva lagets insatser. Möjligt att uppställningen 3-4-3 passar väl in för de spelare som finns tillgängliga. Det har varit tre förstahalvlekar som faktiskt varit en fröjd att se. Problemet har varit att det kommit en halvtidsvila. Andra halvlekarna har definitivt inte varit i paritet med de första, det är också då vi tappat de ledningar vi haft. Om vi ska försöka hitta något positivt så släpper vi in kvitteringsbollarna senare och senare, 64:e, 77:e och 81:a minuten. Möjligt att vi mot QPR kan hålla hela vägen ut.
 
Rädslan för att motståndarna skall kvittera en ledning skulle kunna undvikas om våra Gumsar får för sig att göra mer än ett mål i matchen, något vi ännu inte klarat av denna säsong. Varför har vi så svårt att sätta dit tvåan? Jag tror fortfarande att det beror på att vi saknar vana målskyttar, spelare som har en kyla när tillfällen dyker upp. Vi minns tex Graeme Shinnies friläge för ett tag sedan, klart tecken på att han sällan kommer i sådana lägen. De två vi har, Tom Lawrence och Martyn Waghorn, har precis kommit tillbaka från skadefrånvaro och behöver tid att finna den rätta timingen.
 
Ser vi på hela spelartruppen när långtidsskadade spelare är åter och nya har kommit i matchform så ser det riktigt kul ut. Vi har bra med spelare till en försvarslinje och mittfältsspelare har vi en uppsjö av. Även på alternativen för kantspelare tycker jag vi skall vara nöjda. Det enda, som sagts sååå många gånger, är en riktig nummer 9 som även är en 20+-målskytt. Hade vi haft en sådan spelare hade vi definitivt gjort mer än ett mål per match. Möjligt att en sådan kan dyka upp när januarifönstret står på glänt. Fram till dess får vi bara hoppas att nuvarande gäng får igång målskytte på flera håll.
 
Det är tätt matchande och så ser säsongen ut. Hur går Phillips Cocus tankar? Behöver han vila spelare eller känner han att han vill ge bänkspelare chansen från start för att hålla humöret uppe i truppen? Det sistnämnda alternativet upplevde jag stämde in när senast Andre Wisdom ersattes av Cocus landsman och egna nyförvärvet Mike te Wierek. Jag tycker Wisdom gjort bra ifrån sig de senaste matcherna. Kan det handla om att matcha in de ”egna” spelarna? Vi får säkert se te Wierek i onsdagens startelva igen. Tom Lawrence har gjort en mycket bra come-back och det som överraskat mig är hans arbete i försvarsspelet, det har vi inte sett tidigare. Senast såg han dock rätt sliten ut i andra halvlek, dags för en matchs vila? Cocu har lite att fundera på när det gäller tremannafronten när Kamil Jozwiak är tillgänglig igen. Jag räknar, som ni säkert förstår, in Wayne Rooney bland dessa. Känner mig numera inte speciellt bekväm med Rooney i den defensiva mittfältsrollen. Mot slutet av förra säsongen var han mer håglös och tappade bollar på egen planhalva, vilket även varit fallet denna säsong. Det var en annan Rooney vi såg från januari fram till spelstoppet.
 
En spelare som överraskat mig är Lee Buchanan. Jag blev oerhört förvånad när hans kontrakt förlängdes i somras. Men han har visat sig vara lysande som wing-back, även om han fortfarande har en hel del att lära. I försvarsspelet har han ofta varit för mycket bolltittare och inte haft koll på sin motståndare, som vid Bournemouths kvittering. Men som sagt, han är ung och kommer lära sig mer och mer.
 
Hur kommer då Cocu göra med sitt val av startspelare mot QPR? Han har numera mycket att välja på för en gång skull när det gäller seniora spelare. Ungdomarna har haft sina möjligheter i säsongsinledning innan nyförvärv kom och flera spelare var skadade. De som tagit sin chans har också varit de som startat de senaste matcherna, Jason Knight och Lee Buchanan. Numera finns det får ungdomar, till och med på bänken. Det är en utmaning för dessa och jag hoppas framåt att fler av våra lovande yngre kan slå sig in i laget. Antingen väljer Cocu starta med samma elva sedan sist, vilket innebär att Jozwiak startar på bänken. Det skulle vara synd, med tanke på att han verkligen visat sig vara en oerhörd tillgång i hans senaste två framträdanden. Ett annat alternativ är att vila Waghorn eller Lawrence. Jag tror inte att Cocu bänkar sin lagkapten.
 
På något sätt sitter det en tagg i hjärtat som en påminnelse när jag hör/ser namnet Queens Park Rangers. Inte för att jag är en långsint person, men efter den snöpliga sortin på Wembley för dryga sex år sedan och minnet av den tomhet jag kände på läktaren vid det tillfället är Londonlaget något jag vill undvika. Resultaten mot dem brukar variera. Vi vinner, förlorar och kryssar. Senast var det 1-1 på Pride Park. QPR med fyra poäng fler än The Rams har kryssat fyra gånger av nio matcher och har fortfarande inte inkasserat någon trepoängare på bortaplan, vilket även vårt lag (pinsamt nog) saknat på Pride Park. Låter kanske som ett oavgjort resultat, igen. Jag tror dock att The Rams fortsätter sitt positiva spel som vi sett i de senaste första halvlekarna och bygger vidare på detta matchen ut. Räknar också med att spelarna hittar målet vid fler tillfällen och börjar nu en räcka matcher med trepoängare.
 
Förslag på startelva;
 
David Marshall
Mike te Wierek, Curtis Davies, Matt Clarke
Nathan Byrne, Graeme Shinnie, Jason Knight, Lee Buchanan
Wayne Rooney, Martyn Waghorn, Tom Lawrence
 
Bänkplats till;
 
Kelle Roos, Krystian Bielek, Louie Sibley, Colin Kazim-Richards, Duane Holmes, Andre Wisdom, Kamil Jozwiak

Stefan Borg2020-11-03 16:50:31
Author

Fler artiklar om Derby