Lagbanner
2020-09-12 16:00

Derby - Reading

Inför Derby - Reading
Phillip Cocu har lyckats mycket bra under transferfönstret och, det bästa av allt, han är inte färdig.

Inför Derby - Reading

Äntligen premiär på vad som förhoppningsvis kan bli en riktigt intressant säsong. Reading står för motståndet precis som vid ligapremiären för arton år sedan inför ett utsålt Pride Park. Den gången blev det vinst för The Rams med 3-0, vad kan vi hoppas på denna gång?



Som brukligt sägs varje säsong, är det inte förrän efter 14-15 omgångar man kan se tendenser till vilken del av ligatabellen lag kommer att hålla sig i. Oavsett det tror jag att det vore bra för vårt relativt unga lag att få en bra start. Reading som premiärmotståndare kan vara ett lämpligt lag att börja mot.
 
Det som i dagsläget talar emot en bra start för The Rams är bristen på rutinerade spelare och att det saknas spelare i vissa positioner. Dels har klubben valt att inte förlänga vissa spelare och utöver det har vi under försäsongen haft skador på etablerade spelare som Wayne Rooney, Martyn Waghorn och Tom Lawrence. I jämförelse med förra säsongen är det mycket rutin som saknas på planen vilket klart framgick i sista försäsongsmatchen mot Sheffield United och i Ligacupmötet mot Barrow.
 
Phillip Cocu släppte förra säsongen fram ett antal unga spelare från akademin och av dessa känns det som Max Bird verkligen tagit steget till att ses som en etablerad Championshipspelare. För de övriga som fick en hel del speltid är det nu upp till bevis. Av det jag sett i ovan nämnda matcher är att dessa spelare tyvärr känns lite för klena i fifty-fifty-situationer och tappar oerhört mycket boll. Tappade bollar vet vi sedan senaste säsongerna att det ger motståndarna omställningsmöjligheter till klara måltillfällen. I min värld har de unga spelarna en utmaning framför sig denna säsong.
 
Efter sent inträde som manager förra säsongen har nu Cocu äntligen möjlighet att skapa sitt Derby County, även om klubbens ekonomi ibland kan vara ett hinder. Jag tycker att Cocu med sina nyförvärv gjort ett klokt val genom att börja bygga sitt lag med en förhoppningsvis stark försvarslinje där målvaktsposten varit den viktigaste. Försäljningar, utlåning och ej förlängda kontrakt har gett Cocu pengar att satsa på det han tror på. Jag är oerhört nöjd med att rätt spelare lämnat klubben, förutom att det inte gick att lösa en kontraktsförlängning med Chris Martin. I mina ögon är det bara en spelare till att försöka bli av med, Florian Jozefzoon. Det gjordes försök i januari och säkert även nu i skrivande stund, men troligen har han en veckolön som skrämmer. Risken är att Jozefzoon blir en ny Ikechi Anya som ser ut sitt lukrativa kontrakt.
 
Det finns en mängd sifferkombinationer som anger spelformationer. Har för mig att Cocu började med 4-3-3 och sedan till stor del mot slutet valde 4-2-3-1. Det har testats 3-5-2 under försäsongen för att ha som en Plan B eller är det så Cocu tänkt vi skall spela? Svaret vet nog enbart tränarstaben. Jag inbillar mig att han mot Reading återgår till 4-2-3-1.
 
Hur kan då premiärlaget se ut? En sak som är säker är att vi äntligen har en målvakt värt namnet i David Marshall. En backlinje med Mike te Wierek, George Evans, Matt Clarke och Lee Buchanan. Hade gärna sett Andre Wisdom som högerback, men tror att det är aningen för tidigt efter sin återkomst och nyförvärvet från Wigan Athletic Nathan Byrne behöver nog några träningar med laget innan det är dags. Med två färre vänsterbackar är det enbart Craig Forsyth som utmanar på den positionen. Jag har alltid uppskattat Forsyths löpande i anfallsvågor med precisa inlägg från sin vänsterfot, efter lördagens insats backar jag. Tror inte att han fick rätt adress på ett enda inspel.
 
Vem skall göra målen? Tre försäsongsmatcher och en Ligacupmatch mot nykomlingen i League Two Barrow utan att hittat nätet. De två sista matcherna har jag sett men tyvärr inte funnit någon tendens till att vi kommer ösa in mål. Visst saknas målskyttar från förra säsongen av olika anledningar, men något borde spelarna på planen kunna prestera. Jack Marriott är igång efter sina skadebekymmer och visat mycket energi, men han måste ha en lekkamrat i frontlinjen för att kunna göra sig själv rättvisa. Han såg oerhört frustrerad ut i lördags, även när han fick chansen från elva meter. Marriott har de senaste matcherna haft Louie Sibley som sin partner längst fram. Kemin och förståelse mellan dessa har varit lika med noll, den finns bara inte. För Sibleys del behöver han en strong targetcenter, vilket vi såg i somras när Martin fanns med. Förhoppningsvis har Cocu noterat detta och stryker det tänkta radarparet Marriott/Sibley. Till lördagsmatchen hoppas jag på, en förhoppningsvis skadefri, Rooney. Tror det är just han som kan få igång Marriott.
 
Rykten säger att vi har ytterligare spelare på väg in, ingen lär dock vara klar till matchdags på lördag eftermiddag. Nummer ett är för mig att få in en nr 9 som gör 20+, tror det är det minsta vi behöver om vi ska ha en chans till de främsta ligapositionerna. Det som just nu talar emot detta är att det ryktas om många möjliga nyförvärv, men ingen nr 9…..Vet inte om The Rams har ett rykte som en snäll klubb när det kommer till transfers, men jag har lite den känslan. Det räcker med att se på de senaste fem åren, vi köper dyrt (till sällan någon nytta) och säljer billigt.
 
Min förhoppning är denna säsong att Cocu fått ordning på disciplinen. Jag är osäker på om vi någon säsong haft så många röda kort och fått spela med 10 man. I många fall helt huvudlösa ageranden från Derbyspelarna.
 
Nu har vi 46 härliga ligaomgångar framför oss och med lite flyt är vi supportrar möjligen oerhört nöjda när vårmånaden maj träder in. COYR!
 
 
Förslag på startelva;
 
David Mitchell
Mike te Wierek, George Evans, Matt Clarke, Lee Buchanan
Max Bird, Graeme Shinnie
Louie Sibley, Wayne Rooney, Jason Knight
Jack Marriott
 
Bänkplats till;
 
Kelle Roos, Craig Forsyth, Nathan Byrne, Morgan Whittaker, Andre Wisdom, Jordan Brown, Jahmal Hector-Ingram

Stefan Borg2020-09-11 08:26:08
Author

Fler artiklar om Derby