Lagbanner
2023-01-30 20:45

Derby - West Ham

Inför Derby  -  West Ham
Måndagskvällen bjuder på en spännande tillställning på Pride Park.

Inför Derby - West Ham

Skrällarna i FA-cupens tredje omgång duggade tätt. Får vi uppleva ytterligare en när Derby County gästas av West Ham United på måndag kväll i FA-cupens fjärde runda?

The Rams har nu nått 19 raka matcher efter full tid utan förlust. En imponerande rad för ett lag med ny manager, nytt spelsätt och en tunn spelartrupp. I senaste matchen mot Port Vale fick vi en ny ingrediens i lagets förmåga. Två mål på lika många minuter i matchens slutskede gav en avslutning som varken spelare eller supportrar glömmer i första taget. En sådan attityd att kunna göra denna vändning tror jag speglar hur Paul Warnes trupp mår. Det är ett lag som trivs bra tillsammans, jobbar för varandra och där ingen är värd vare sig mer eller mindre. Ett lag med elva egoister hade inte klarat av detta.

Under Warnes regim skapar vi mycket mer måltillfällen än under inledningen av säsongen. Tyvärr är förmågan att få bollen över mållinjen inte det man kan önska. Med de chanser som skapades i tisdags borde matchen varit avgjord långt före de avslutande lyckominuterna. Unge Lewis Dobbin lär tyvärr vara i klar ledningen i målsumpartabellen. Men hans förmåga till lyckade framspelningar till båda målen senast borde stärkt hans självförtroende och vem vet, snart kanske han börjar hitta nätmaskorna också. Kan det vara så att Dobbin under våren blir vår nya ”super-sub”, hans kvickhet passar bättre i slutet av matcherna mot ett trött försvar än att vara med från start.

Det var ett tag sedan vi mötte West Ham. Senast var nyårsafton 2011 då Paul Green och Callum Ball stod för målen i en 2-1-seger. På papperet har West Ham ett riktigt starkt lag, men denna säsong har de inte fått ihop det. De är ett av de åtta lag som trängs runt nedflyttningsstrecket i PL-tabellen. Frågan är hur David Moyes värderar FA-cupen gentemot ligaspelet. Vinna FA-cupen eller klara sig kvar i PL? Jag är rätt så övertygad om att det sistnämnda är prio ett för Londonklubben. Minns ni Wigan Athletic som lade all energi på FA-cupen och lyckades, men det blev respass ur PL. Ett bra cupspel kan dock gjuta mod i ett lag och påverkar positivt i ligaspelet. Min känsla efter West Hams bortaseger i tredje rundan mot ett hemmastarkt Brentford är att de tar cupspelet på allvar. The Hammers kommer garanterat mönstra ett starkt lag på Pride Park.

I League One är The Rams favoriter i nästan varje match, så är inte fallet på måndag. Kan det göra att vi får se ett avslappnat lag utan ett tungt ok på axlarna, det kan så vara. Jag hoppas att Warne inte kommer att chansa med halvskadade spelare, utan kör på de som inte har några skavanker. Av den anledningen vill jag inte se Eiran Cashin och Louie Sibley i matchtruppen. Att chansa och sedan vara utan viktiga spelare i sex till åtta veckor har vi inte råd med.

Januarifönstret stänger nästa vecka och det har knappt hänt något för Derby County. Visst skulle vi behöva stärka truppen på några håll, men kanske än viktigare är att inte tappa ledande spelare. Jag tänker främst på Jason Knight som varit nyckeln till de senaste trepoängarna. Hans energi och löpande har dragit med sig hela laget till vinstgivande spel. Visst känns det som Knight rört vid varje grässtrå på planen under matcherna. Transferembargot tar bort möjligheterna till att stärka truppen med spelare som kan höja standarden och det lär vi få leva med ett antal fönster till. Om vi skall se något positivt med embargot så kommer vi slippa se vansinniga köp de sista dagarna innan fönstret stängs till rent sjuka övergångssummor. Behöver jag nämna Anya, Butterfield, Johnson…finns säkert fler.


Möjlig startelva:

Wildsmith
Smith  -  Davies  -  Forsyth  - Roberts
Bird  -  Hourihane
Mendez-Laing  -  Knight  -  Barkhuizen
Collins
 

Stefan Borg2023-01-29 08:53:53
Author

Fler artiklar om Derby