Lagbanner

Inför Derby - Wigan

Äntligen är väntan över och vi har en  hel säsong av spännande matcher framför oss i League One. Derby tar emot Wigan, som degraderades från Championship förra året efter en mycket tuff säsong även utanför planen.

För första året på mycket länge kan vi som Derbysupportrar se fram emot en säsong utan att ha diverse orosmoln på himlen. Ekonomin är stabil och vår manager Paul Warne har fått bli varm i kläderna och har också fått ett par transferfönster på sig att börja forma sitt lag. Januarifönstret var förstås under hårda ekonomiska begränsningar. Sommaren har inneburit en hel del förändringar med flera lånespelare som återvänt till sina klubbar och två tunga tapp i skyttekungen David McGoldrick (Notts Co) och slitvargen Jason Knight (Bristol C). Båda affärerna var dock klara relativt tidigt, så klubben har vetat förutsättningarna när man gjort sina egna värvningar. Att vi fått behålla både mittbacken Eiran Cashin och speldirigenten Max Bird får vi dock vara oerhört nöjda med - även om det nu börjar ryckas i Bird tyvärr.

Mittbacken Sonny Bradley ser jag som vårt stora klipp denna sommarens transferfönster, men även yttern Joe Ward. Bradley får mig att tänka på Glenn Hyséns fornstora dagar - stark i luftrummet och oerhört brytsäker. Ward har serverat det ena perfekta inlägget efter det andra och får många lägen för detta eftersom han är väldigt trixig med bollen och lyckas ta sig loss från sin motståndare väldigt ofta.
Det stora bekymret är annars att vi inte fått in mer än en anfallare, Conor Washington, och han har varit skadad mestadels. I genrepet mot Sheffield U (1-3) gjorde han dock 20 min och kommer starta på bänken mot Wigan.

Det vi alla väntade på förra säsongen väntar vi nu ännu mera på - en islossning för James Collins. Det som verkligen glädjer efter träningsmatcherna är att Collins gjorde hela tre mål på dessa och kanske har isen börjat tina… Det man ändå bör påpeka till kritikerna (undertecknad bl a…) är att han faktiskt gjorde tolv mål i fjol trots allt.
Rams-TV-experten och tillika förre mittbacken i Derby Shaun Barker menade att delar av förklaringen till Collins mindre lyckade fjolårssäsong låg i att han inte fick de bollar han är bäst på - bollar in i straffområdet så att han kan komma rättvänd med fart. Samtliga tre mål under försäsongen har kommit efter sådana inlägg. Då förstår man att nye Wards inlägg fortsatt kommer vara viktiga, men även Nathan Mendez-Laing är mycket bra på detta.

Craig Forsyth fick en match tillägnad sig för att hylla hans 10 år i klubben, men frågan är om han kommer få spela så mycket. Hans mittbacksplats, där han förtjänstfullt vikarierade ifjol är nu upptagen, men som ytter kan han bli aktuell även om det verkar som unge Liam Thompson ligger bäst till för den platsen om man ser till speltid under försäsongen. Vill vi satsa hårt (och det vill vi…) på inlägg, så bör dock Forsyth väljas.

Spelsystemet som Paul Warne verkar köra på är 3-5-2 eller 3-4-3 eller mer precist 3-4-1-2. De flesta platserna är givna. Vår nya backlinje känns väldigt bra med unge rörliga Cashin tillsammans med två rutinerade “fyrtorn” i nye Curtis Nelson och tidigare nämnde Bradley. De båda sistnämnda ska hjälpa oss att bli bättre på fasta situationer, vilket var en akilleshäl under fjolårssäsongen.
Mittfältet kommer dirigeras av  Conor Hourihane och Korey Smith. Ytterflankarna tas av Joe Ward till höger och… jag tyder ändå tecknen från försäsongen till att det blir Liam Thompson till vänster.

Max Bird kommer bli mycket viktigt för oss med sin arbetsförmåga och bollkontroll. Han verkar dock få arbeta lite längre upp i planen och ska ligga bakom de två anfallarna och förhoppningsvis servera dem en och annan målgivande passning. Det Bird måste addera till sitt spel är förmågan att göra mål. Ynka två mål från förra säsongen är förstås underkänt.
Framåt har vi då duon James Collins och Nathan Mendez-Laing. Den sistnämnde vill vi ju egentligen ha på en annan position, men nu finns det inga andra anfallare än så länge.

Målvakten då? Ja, Joe Wildsmith blev självskriven under förra säsongen, då man ändå kände inledningsvis att han inte kändes som ett tryggt, starkt kort. Men, han utvecklades rejält under säsongen och blev verkligen en klippa. Konkurrensen då var i princip lika med noll, men nu finns en, av Paul Warne handplockad utmanare i Josh Wickers som kanske kan pressa Wildsmith till ännu fler stordåd.
Skadelistan då? Ja, tyvärr har det funnits en del namn. Tom Barkhuizen skadade sig i den första träningsmatchen och är fortfarande borta. Den nya ytterbacken Callum Elder hann också bara spela en match innan han försvann och Louis Sibley har missat hela försäsongen. Conor Washington har som nämnts missat mycket också.

Wigan åkte ur Championship förra säsongen och verkar vara i en situation som den Derby var i för ett par år sedan. Förra säsongen klarade man inte av betala ut löner i tid vid inte mindre än sex tillfällen. Man fick då tre minuspoäng för det, men vad värre är för the Latics är att man startar årets säsong med åtta minuspoäng. Dock råder det ett relativt lugn i klubben nu sedan en ny ägare, en lokal affärsman, gått in och räddat klubben från administration. Ja, som sagt, vi känner igen oss…
Will Keane gjorde tolv mål för laget förra året, men annars nådde ingen över tre gjorda, vilket förklarar en del varför laget kom sist. Keane har dessutom lämnat klubben nu liksom fyra andra. Några spelare har man fått in, men mest på lån. 

Jag gissar på följande laguppställning för Derby:

1.Wildsmith
35.Nelson - 5.Bradley - 6.Cashin
23.Ward - 4. Hourihane - 12.Smith - 16.Thompson
8.Bird
11. Mendez-Laing - 9.Collins
 

Ola Carleke2023-08-03 22:54:00
Author

Fler artiklar om Derby