Lagbanner

Inför Huddersfield - Derby

Det blir en tuff match för Derby, när man möter Playoffjagande Huddersfield borta på onsdag kväll.

Derby fortsätter att köra sitt parallella race. Ett på planen och det betydligt tuffare utanför. Ett Deadlinedatum var satt till idag (den 1 feb), då klubben skulle kunna visa upp ekonomi för att klara av att fullfölja säsongen. Vissa positiva tecken syntes strax efter man fått det halva ultimatumet, och då sköt EFL datumet en månad framåt. Förmodligen är det postivit, men för oss supportrar, som hoppats på en lösning med ny ägare innan den 1 februari fortsätter nu lidandet istället.
På planen fortsätter Derby att prestera. Visserligen bara en poäng på de två senaste matcherna, men inget ras spelmässigt. Inställningen och lagandan är fortfarande sprakande, vilket man åter visade senast mot Birmingham, där man lyckades klara 2-2, trots 2-0-underläge så sent som i 87:e minuten.
Poängen är viktig, men att åter få stärka lagmoralen på detta viset är ännu viktigare.
Stort smolk i glädjebägaren var att vår kvitteringsskytt skadade sig i samband med firandet (!) efter kvitteringen på övertid och fick ledas ut med en axelskada. Skytten heter Krystian Bielik och gjorde sina första minuter på ett år för Derby efter en allvarlig knäskada. Det alla fruktade var naturligtvis en ny lång skadefrånvaro, men rapporter säger att det till och med finns chans att han kan finnas till hands redan mot Huddersfield. Trots bara ca 20 minuters spel mot Birmingham hann man ändå se att han kommer tillföra oss mycket när han fått ett par matcher i kroppen. Precis innan skadan för ett år sedan hade han vuxit ut till en dominant och spelmotor i laget och det är så vi hoppas att det kommer se ut snart igen.
På minuskontot när det gäller spelare finns dock tyvärr lördagens andra målskytt, unge Luke Plange, som såldes precis före januarifönstrets stängning till Crystal P. Dock verkar det som att vi fortsatt kommer få se honom i Derbytröjan i form av lånespelare istället. Detta skulle betyda oerhört mycket för han blir bara bättre och bättre och har ju det där målsinnet som vi saknat så mycket.

Matchen mot Huddersfield blir tuff. Laget har tio raka matcher utan förlust och ligger precis nedanför Playoffstrecket. En veckomatch kan innebära att några trötta ben finns, men jag undrar om inte Wayne Rooney ändå kommer låta nästan samma manskap som mot Birmingham starta, sånär som på Kamil Jozwiak, som skadade sig redan i första halvlek. Buchanan kanske möjligen får chansen igen istället för Forsyth, men ingen av dem har direkt visat framfötterna sista tiden.
Rooney har ju förresten verkligen vunnit Derbyfansens hjärta genom att stå upp för klubben i stormen som pågår. Everton ville föra samtal med honom när de sökte ny manager, men Rooney tackade nej redan till samtalet. Vill man vara lite elak, så kan man se det som Neil Warnock uttryckte det i nån intervju:
“Han kommer aldrig få ett managerjobb med mindre press än han har nu.” Och visst ligger det lite i det om man tänker efter; åker vi ur är det helt normalt med tanke på minuspoängen, men hänger vi kvar är det fantastiskt. Allt att vinna för herr Rooney alltså. Dock är det nog få managers som skulle klara att arbeta under de osäka förhållandena som råder, och där det helt saknas möjlighet att ta in spelare, medan risken att nån försvinner hela tiden finns.
Så, jag sällar mig nog trots allt till Derbyfansen som tagit Rooney till sitt hjärta!

Förslag på laguppställning
Allsop
Byrne - Stearman - Davies - Forsyth
Bird - Thompson
Ebosele - Lawrence - Knight
Plange

Ola Carleke2022-02-01 16:00:00
Author

Fler artiklar om Derby