Lagbanner

Inför Middlesbrough- Derby

Efter tre raka segrar är det nu upp till bevis för Derby att också visa att man kan vinna på bortaplan i Championship. Middlesbrough blir dock ingen lätt match.

Efter en sju matcher lång svit utan någon trepoängare har Derby nu tagit tre raka vinster och det har onekligen blivit en rejäl lättnad för manager Philip Cocu, som nog inte sov särskilt gott i december.  Ska man vara ärlig så har dock inte motståndet i serien varit av topp-klass i de två segrarna, Charlton- och Barnsleyanhängarna får ursäkta. 
I helgen blev det dock något så ovanligt som en seger på bortaplan, vilket Derby inte mäktat med sedan säsongspremiären mot Huddersfield. Nu handlade det i och för sig om spel i FA-cupen, men det var mot Premier Leaguemotstånd i form av Crystal Palace. Startelvan gentemot föregående match var förändrad på hela nio platser, men det såg ändå stabilt ut för the Rams. Särskilt intressant att se comebackande Tom Huddlestone tillbaka och tillsammans med Wayne Rooney utgörande ett mittfältspar som serverade den ena passningen efter den andra till våra offensiva spelare. Detta är ju inte något vi varit bortskämda med direkt, men är verkligen en extra dimension som Wayne Rooney lagt till sedan han äntligen blev spelklar efter nyår. Kan det möjligen vara aktuellt att dessa två fortsätter även i serien? Frågan är om det blir en orörlig spelare för mycket. Avstängde slitvargen Bielik kanske ändå behövs och det innebär att Huddlestone i så fall får börja på bänken. Eller kanske vi nu har ”råd” att låta Bielik spela mittback istället och låta de båda veteranerna fortsätta sitt framgångsrika samarbete trots allt?

                 
                   Tom Huddlestone

Man måste säga att läget för Derby ljusnat rejält de senaste veckorna. Rooneys ankomst har redan visat sig vara den lyckträff vi hoppats på. Inte som målspottare, men framspelare och särskilt hans precision vid långa frisparkar är ju oerhört värdefull. Frågan är väl om han inte också borde få ta hörnorna.
Övrigt att glädjas över är att skadade och avstängda spelare finns tillgängliga och konkurrensen hårdnar väldigt mycket, när våra ungtuppar hoppat in och verkligen visat att vår Akademi funkar väldigt bra. Vi har ju riktiga pärlor i Knight, Bird, Sibley och sedan tidigare Bogle. Hur bra kan inte dessa spelare vara om ett år? Whittaker har också fått ett flertal chanser, men jag tycker inte han har fått särskilt mycket uträttat och väger väldigt lätt i närkamperna än så länge. Dock verkar Cocu se mer i honom med tanke på att han faktiskt startat flera matcher.

Till ljusnandet hör också att Cocu flaggar för att det ser positivt ut i värvningsjakten och att man räknar med att kunna presentera ett nyförvärv under kommande vecka. Ska vi gissa att det blir Leicesters mittback Filip Benkovic som kommer lånas in? En mittback skriker vi efter iallafall även om nu Matt Clarke är skadefri, så har vi ingen back-up bakom honom och Curtis Davies utan har ju fått sätta in ytterbackar där ibland. Med alla kuranta och en värvad mittback är det troligen Curtis Davies som får vila. Hans ålder börjar tyvärr hinna ifatt honom och nu har han ju fått ge ifrån sig kaptensbindeln till Wayne Rooney också.

Chris Martin visade exakt den kyla och det målsinne, som vi alltid saknat hos Martyn Waghorn och tyvärr på senaste tiden även hos Jack Marriott, när han snyggt styrde in Jayden Bogles inlägg för matchens enda mål mot Palace. Kanske dags att låta honom start nu?

Middlesbrough har, liksom Derby en mycket tuff höst bakom sig. Laget låg till och med på nedflyttningsplats ett tag, men har spelat upp sig så sakteliga och har nu precis som Derby tre raka segrar. Den senaste imponerar eftersom det handlade om topplaget West Bromwich som motståndare. Boro har aldrig känts som vår favoritmotståndare och skulle vi klara oavgjort får vi nog vara nöjda.

Förslag på laguppställning

Hamer
Bogle - Clarke - Bielik - Lowe
Huddlestone - Rooney - Knight
Holmes - Martin - Waghorn

Ola Carleke2020-01-10 17:18:00
Author

Fler artiklar om Derby