Lagbanner
The Den, 2021-11-06 16:00

Millwall - Derby

Inför Millwall  -  Derby
Wayne Rooney har mycket att fundera på inför The Rams möte mot Millwall.

Inför Millwall - Derby

Sex raka ligamatcher utan seger för The Rams. Blir det en sjunde eller kan Wayne Rooney få sina mannar på rätt köl och bryta den negativa trenden när de gästar Millwalls hemmaarena The Den.

Efter att Mel Morris lämnade det sjunkande skeppet vilket gav 12 minuspoäng och en 24:e plats i ligatabellen, har vi imponerats av Rooneys förmåga att få samman laget och göra ibland mer än goda insatser på planen. För tre veckor sedan var vi tillsammans med Bournemouth det lag som släppt in minst antal mål. Vid det tillfället hade vi bl.a. två hemmamatcher framför oss mot Luton Town och Blackburn Rovers samt en bortamatch mot ett Barnsley som bara förlorade match efter match. Matcher som verkligen skulle kunna ge oss nio poäng och ett kliv uppåt i tabellen. Några dagar in i november har vi facit  -  det blev två ynka poäng varav oavgjort mot Coventry City var aningen överraskande.

Vad har hänt med den goda sammanhållningen som Rooney ofta lyft upp, har han tappat omklädningsrummet? Det som fick mig att spärra upp ögon var intervjun med Curtis Davies efter Blackburnmatchen. Han var kritisk till flera av spelarnas inställning på någon träning förra veckan, en inställning som han menade fanns kvar i matchen mot Blackburn. För er som såg matchen mot Barnsley kan säkert hålla med om att det såg lika bedrövligt ut som mot Blackburn. Något stämmer inte. Om det handlar om spelarnas attityd, Rooneys taktik och ledarskap eller en generell oro över klubbens framtid vet jag inte  -  något är det definitivt.

Det positiva som kan tas med från de senaste matcherna är slutforceringarna. Det har i matcherna skapats fler målchanser än under de inledande åttio till åttiofem minuterna. Att sedan både stolpe och ribba varit i vägen är tyvärr något som inte är ovanligt för lag som är inne i en negativ trend.

Vi fick se Colin Kazim-Richards från start för första gången sedan hans återkomst efter skada i rollen som nummer nio. Min upplevelse var dock att det var sällan han var i den positionen och han såg allmänt blek ut. En annan spelare som verkar röra sig i helt fel positioner är Ravel Morrison. Har han fått en fri roll av Rooney eller är det bara så att han inte lyssnat på det taktiska upplägget? Rutinerade Craig Forsyth kom helt fel in i matchen och var en del i Barnsleys kvittering. Jag blev nöjd när han blev utbytt i halvtid och ersattes av Lee Buchanan. En glädje som blev kortvarig då Buchanan rätt omgående strulade till det och gav bort en frispark. En frispark som åtminstone tycks överraskat Davies som likt en knattespelare mer tittade på fåglarna i skyn än var koncentrerad på sitt försvarsspel.

Rooney har en hel del att fundera på inför lördagens laguttagning. Nu har han en tunn trupp så tyvärr har han inte mycket att välja på. Skall han köra vidare med i princip samma gäng eller skall startelvan få konsekvenser efter två raka bottennapp? Några spelare som känt sig givna kanske skall få nöta bänk och få något att fundera över under landskampsuppehållet. Graeme Shinnie är definitivt given, jag tycker han är en spelare som verkligen övertygat med sitt slit och ledarskap på planen  -  ett riktigt lagkaptensämne utifrån hur jag ser att en lagkapten skall agera på planen. Tyvärr har Rooney valt en annan modell av kapten. Våra mittbackar kommer att fortsätta i försvaret, men jag skulle inte bli förvånad om de får sällskap av ytterligare en spelare och att Rooney väljer 3-5-2. Han har mycket att fundera på, vår unge manager. Några frågeställningar som han lär ha är spelformation och vem som ska spela i vänsterförsvaret. De två mest tänkbara var allt annat än bra i onsdags. Han har Morrison avstängd och ytterligare frågor som bör rulla i Rooneys skalle är om Kazim-Richards orkar starta ytterligare en match, i vilken roll han får mest ut av sin lagkapten, om Louie Sibley är en startspelare eller bättre som inhoppare, hur han får ut det bästa av Kamil Jozwiak, etc etc..

Jozwiak är ett kapital för sig. Given i den polska landlagselvan, men ett stort frågetecken när han drar på sig en tröja med ett gumseemblem. Om mitt minne stämmer så har han gjort bra insatser, men enbart när hans landsman Krystian Bielek varit på planen. Kan det vara idé att spara Jozwiak tills det är dags för Bielek? Skall han under en period spela några U23-matcher för att möjligen där göra mål och få upp sitt självförtroende? Något måste till för att vi skall känna att vi får tillbaka något för de miljoner pund klubben lagt ut. I slutändan kan det handla om en försäljning i januari.

Lördagens motståndare Millwall har vunnit tre av sina senaste fyra hemmamatcher. Notabelt är att ingen tidigare Derbyspelare var i startelvan i senaste matchen mot Reading. Det har de senaste åren varit raka spåret för ett flertal spelare från Pride Park till The Den. The Rams har två raka segrar på The Den, i en av dessa matcher gjorde Sibley hat-trick. Det har även Craig Bryson gjort i en 5-1-seger. Vi har med andra ord en hel del positiva upplevelser från Millwalls hemmaarena. Så upp med hakan alla Derbysupportrar  -  traditionen kanske fortsätter.


Förslag på startelva från mig, är dock medveten om att det knappast är Rooneys  - men min elva kan knappast spela sämre än det vi sett de senaste matcherna;

Kelle Roos
Rickard Stearman, Phil Jagielka, Curtis Davies
Nathan Byrne, Jason Knight, Graeme Shinnie, Max Bird, Festy Ebosele
Louie Sibley, Colin Kazim-Richards

Bänkplats till;
Ryan Allsop, Louie Watson, Craig Forsyth, Tom Lawrence, Kamil Jozwiak, Lee Buchanan, Sam Baldock



 

Stefan Borg2021-11-05 13:21:51
Author

Fler artiklar om Derby