Lagbanner
2023-03-11 16:00

Oxford - Derby

Inför Oxford United  -  Derby County
Vi får hoppas att Paul Warnes hårtork ger resultat mot Oxford United.

Inför Oxford United - Derby County

Skall Derby County hålla sig kvar bland lagen som spelar om en plats i play-off eller kommer det sakta gå utför i ligatabellen, lördagens match mot Oxford United kommer att ge en fingervisning.

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket – det är ett bekant uttryck som i nuläget tyvärr passar in på vårt Derby County. Under den långa räcka matcher utan förlust och kliv uppåt i ligatabellen var siktet och tron både hos spelare och supportrar topp-2. Nu när tunga februari passerats och formen, förmågan och orken inte är förändrad en bit in i mars, kommer The Rams få slita hårt för att ens hålla sig kvar på nuvarande sjätteplats.

Paul Warne är oftast öppen och tydlig i intervjuer med massmedia. Efter tisdagsmatchen mot Plymouth Argyle var han än mer öppen än tidigare. Han var oerhört besviken på sina spelares prestationer och uttryckte att det inte kommer att bli play-off om det fortsätter som vi sett den senaste tiden. Självklart har spelarna fått detta till sig och jag kan tänka mig att den långa bussresan från sydkusten inte gav möjlighet till någon slummer för någon i truppen. Kan hemresan blivit en rejäl väckarklocka för spelarna, vi hoppas verkligen på det.

Vi supportrar kan självklart vädra vårt missnöje med missade poäng, slarviga passningar och försvarsspel som man kan se i korpfotbollen. MEN om vi backar nio månader, hur många av oss supportrar var då övertygade om att vi efter sommaren skulle ha ett Derby County att följa? Jag kan säga att för egen del, var jag allt annat än optimistiskt. Warne kom in i september med ett gott CV när det gällde att lyfta lag från League One till The Championship. Att ha i åtanken är att han gjorde det med spelare som han själv rekryterat och som passade in på det sätt han vill spela fotboll. Nu fick han ärva ett gäng spelare som en annan manager satt ihop till en spelartrupp. Utifrån det tycker jag att han lyckats mer än väl och vi har faktiskt fortsatt chans till att nå The Championship.

Med de restriktioner vi har från EFL har vi som bekant inte kunna få in de spelare eller spelartyper som Warne önskat. För att få ihop en trupp har vi fått låna in ungdomar som saknar i stort sett någon som helst erfarenhet av vuxenfotboll. Min upplevelse är att, föga överraskande, ingen av dessa har lyft lagets prestationer under en hel match eller i match efter match. Visst har vi glimtvis sett Lewis Dobbin göra mål och framspelningar, Harvey White stå för läckra dribblingar och emellanåt Haydon Roberts se ut som en vänsterback. Det är inget konstigt med det, dessa ungdomar är under utbildning och kommer säkert en dag i sina ordinarie klubbar göra fantastiska prestationer om något år. Nu har vi den trupp vi har och så länge EFL inte släpper på restriktionerna får Warne göra så gott han kan.

Med minst elva matcher kvar är frågan om de rutinerade men äldre spelarna har energi och förmåga att fullborda säsongen på ett positivt sätt. Jag har lite känsla av att vissa ser ut vara lite slitna, men hoppas och tror att de kommer att göra sitt yttersta. I mitt förslag till lördagens laguppställning har jag inga lånespelare med, möjligt att de senare i matchen med unga pigga ben kan ge positiv energi. Det är definitivt inte säkert att Warne delar mina tankar, men förändringar från senaste matchen måste ske. Det ryktas om att Max Bird kan vara klar för spel på lördag, i så fall lär han förmodligen börja på bänken. Bird har vi verkligen saknat, det var ju efter hans skada som vi började förlora matcher och göra mindre bra prestationer. En som i mina ögon alltid kommit in från bänken med hög energi är Liam Thompson, kan han vara en spelare som drar med sig övriga ”äldre gubbar”? Oavsett så behöver Warne hitta en elva som kan spela i 90plus minuter istället för 45, någon som minns när så skedde senast?

Oxford United dalar sakta i ligatabellen och kontentan av det gjorde att manager Karl Robinson fick silkessnöret för någon vecka sedan. Det är alltid oroande när kommande motståndare får ny manager, laget brukar lyfta sig när så sker och jag hoppas att den tillsättningen dröjer till nästa vecka. Den som tillfälligt leder laget är tidigare assisterande managern Craig Short. Ett namn som de flesta säkert känner igen. Short köptes av The Rams från Notts County 1992 för runt två och en halv miljoner pund och var en riktig stabil mittback. Han har även jobbat i mitten av 10-talet i Derbys akademi. De har, efter att slagit Ipswich Town i januari, en poäng på sina nio senaste matcher. Det vore väl katten om de skulle vända den trenden när The Rams kommer på besök till The Kassam Stadium  -  det vill vi definitivt inte se!


Möjlig startelva;

Wildsmith
Smith, Davies, Cashin, Forsyth
Hourihane, Knight
Mendez-Laing, McGoldrick, Barkhuizen
Collins
 

Stefan Borg2023-03-10 12:33:45
Author

Fler artiklar om Derby