Lagbanner

Inför Preston - Derby

Säsongens märkliga händelser tycks aldrig ta slut för Derby, som i onsdagens bortamöte mot Preston får klara sig utan mittbacken André Wisdom, som i helgen blev knivrånad!

Efter sju sorger och åtta bedrövelser är otroligt nog Derby nu på allvar med om kampen om en playoffplats och detta när bara sju matcher återstår. Detta är resultatet av en svit på fyra raka vinster och ett allt stabilare spel. Att laget tagit sig så långt är en bedrift med allt som hänt under säsongen. Mest minns vi nog tyvärr fyllekörningen (eller egentligen fylleåkningen) där lagkapten Richard Keogh knäskadades svårt och till slut fick sparken. 
I helgen var det dags för en annan osannolik händelse, men denna gång inget som kan skyllas på annat än otur och att vara på fel ställe vid fel tillfälle. Mittbacksklippan André Wisdom hade parkerat bilen utanför en anhörig i Liverpool, när en rånare knivhögg och bestal honom. Wisdom vårdas fortfarande på sjukhus, men läget uppges vara stabilt och han väntas komma hem om några dagar. Något spel på onsdagen blir det dock så klart inte. 

                
                        André Wisdom

För Derbys del kommer det mycket olyckligt eftersom Keogh ju var mittback och säsongsförvärvet Krystian Bielik är långtidsskadad. Wisdom har spelat stabilt som vikarierande mittback de senaste matcherna. Troligen blir det veteranen Curtis Davies som tar platsen, fast undertecknad hoppas på George Evans, som inte gjort många matcher denna säsong, men visat vid ett par tillfällen att han funkar bra i mittförsvaret.
En annan jobbspost för Derby är att Tom Lawrence inte heller kommer spela. Han lyckades med konststycket att bli utvisad efter slutsignalen senast mot Reading. Manager Philip Cocus tålamod med Lawrence denna säsong ligger nu farligt nära bristningsgränsen kan man läsa mellan raderna efter managerns uttalande om incidenten. Lawrence form under hösten ifrågasattes av många, men Cocu plitade ständigt ner hans namn i startelvan. Inte ens mittfältarens fyllekörning (han körde bilen där Keogh satt) gav någon längre tids frånvaro. Trots all kritik från oss supportar ska vi nog vara tacksamma att Cocu var envis, för Lawrence har växt och har framför allt blivit en målskytt av rang. Duane Holmes lär ersätta om jag får gissa.

Vägen till att verkligen ta den där slutspelsplatsen, för det är nog bara den sjätte positionen som finns inom räckhåll, kommer bli väldigt tuff. Närmast alltså Preston, på sjunde plats på bortaplan och sedan Forest och West Bromwich. Båda de sistnämnda topp 5-lag.
Hur kan en säsong, som känts tämligen svag och svajig ändå ge oss en klar möjlighet till Playoff? Halva svaret kan nog stavas WAYNE ROONEY. Sedan han kom in i laget har resultaten bara pekat uppåt. Han har blivit en mittfältsstrateg som gett laget precis den stabiliteten man behövde.

En annan orsak till att vi sakta blivit bättre är att vi har, under säsongens gång, fått en bredd som gjort oss mindre sårbara vid skador. Och bredden, ja den har ju till stor del berott på att våra egna akademispelare blommat ut ordentligt. Jayden Bogle, Jason Knight, Max Bird och nu på senare tid det kanske största löftet - Louis Sibley. Han kan väl beskrivas som en ny Will Hughes, men med den enormt viktiga extra egenskapen att han gör många mål. Vi får hoppas att han inte drabbas av prestationsångest, nu när han plötsligt fått allas blickar på sig, men jag tror Cocu har förmågan att matcha honom lagom mycket. I lördags var han tämligen blek om man jämför med den briljanta insatsen mot Millwall, men jag tror det var en engångsföreteelse och han var ju faktiskt inblandad i 1-0-målet som Tom Lawrence gjorde.

Att en målvakt står högt på önskelistan för Derby vet vi sedan tidigare och det blev i lördags än en gång tydligt. Ben Hamer började ju säsongen som andremålvakt bakom Kelle Roos, men är nu den givne ettan. Tyvärr beror det nästan enbart på Roos brister och inte Hamers förtjänster. När Derby hade matchen under tämligen god kontroll mot Reading med en 2-0-ledning i början av andra halvlek grep Hamer in och istället för att greppa en höjdboll boxade han den halvdant ut, så att Readingspelaren kunde nicka in bollen över Hamer istället. Som väl var kostade det inte Derby någon poängförlust denna gång, men tryggheten som man vill känna för sin målvakt finns inte.

Förslag på laguppställning
Hamer
Bogle - Clarke - Davies - Forsyth
Holmes - Rooney - Bird
Sibley - Martin - Waghorn
 

Ola Carleke2020-06-30 20:34:13
Author

Fler artiklar om Derby