Lagbanner
Madejski Stadium, 2022-01-03 16:00

Reading - Derby

Inför Reading - Derby
Ser Wayne Rooney lika nöjd ut på måndag kväll?

Inför Reading - Derby

Hoppet har tänts efter tre raka vinster för The Rams, kan vi hoppas på att trenden håller i sig när de gästar Reading på måndag eftermiddag.

På ramssupportrarna önskelista till jultomten fanns det definitivt två saker som stod högst upp. Dels att vi skulle ha klart med ny ägare och dels att EFL insåg att poängreduceringen med nio plus tolv var aningen för mycket. Möjligt att vi inte varit snälla nog under året för inget av dessa två ting fanns i julklappssäcken. Däremot fick vi en annan överraskande julklapp. Tre raka uddamålssegrar, vilket var svårt att tro på efter de pinsamma insatserna mot Queens Park Rangers och Bristol City. Nu känns det som ett uns av hopp tänts för att undvika degradering från The Championship.

2021 har knappast varit ett minnesvärt år av positiva händelser. På planen har vi under Wayne Rooneys debutsäsong som manager förlorat 21 av 49 ligamatcher. Vi hängde kvar i The Championship med nöd och näppe. Vi hade en ”rik” ägare på gång för ett år sedan och efter det debaclet dök en ung herre upp som tänkbar ny ägare där det var mycket snack och lite verkstad. Vår tidigare ägare lämnade som förste man sitt skepp som höll på att sjunka. Det gav oss 12 minuspoäng och om det inte vore nog med det uppdagades att tidigare ägaren inte hållit sig inom det ekonomiska regelverk som finns, vilket gav ytterligare nio minuspoäng. Vi jagas också av Middlesbroughs och Wycombes ägare av märkliga anledningar. Förhoppningsvis var 2021 så lågt vi kunde komma och under 2022 börjar vi klättringen så sakta mot ett nytt positivt och liv. Det som får mig att känna positiva vibrationer är att vi förhoppningsvis har en ny stabil ägare under januari samt att vi i de senaste matcherna sett en fighting spirit på planen som i slutändan kan ge även nästa säsong i The Championship.

Derby Countys mångåriga satsning på akademin fortsätter att se ungdomar som får och tar chansen till att etablera sig i A-laget. De senaste säsongerna har bl.a. Lee Buchanan, Max Bird, Louie Sibley och Jason Knight helt eller delvis blivit ordinarie. Under första delen av denna säsong har de följts av bl.a. Liam Thompson, Festy Ebosele och Luke Plange. Det bäddar för en positiv framtid, såvida vi av ekonomiska skäl inte behöver sälja dessa spelare.

De senaste matcherna, när covidrestriktioner minimerat tillgängliga spelare, har Rooney visat stort förtroende till de yngre spelarna även om erfarna spelare som Colin Kazim-Richards och Ravel Morrison varit tillgängliga. De sistnämna har dock genom sina inhopp i andra halvlek gjort avgörande insatser de senaste matcherna vilket resulterat i trepoängare. Lite av super-sub-prestationer. Möjligt att Rooney kommer ha detta i åtanken när han plockar ut måndagens startelva. Han har även att fundera på om han skall starta med tre mittbackar eller med två. Den förstnämnda varianten tycks han inte varit så förtjust i även om han har spelarmaterial för det och det har gett både segrar och mer stabilt spel. Med Graeme Shinnie inte tillgänglig skulle jag inte bli överraskad om samma startelva som mot Stoke City får förnyat förtroende. Om matchen står och väger har han sitt erfarna artilleri att plocka in under andra halvlek.

Reading har precis som The Rams fått poängavdrag, dock enbart med sex poäng. De är svårtippade med ibland både överraskande segrar respektive förluster. Senaste hemmavinsten var mot Barnsley i mitten av oktober och en komponent som kan tala för The Rams är att Reading inte spelat en match sedan förlusten mot West Bromwich Albion den 11 december. Covid har satt käppar i hjulet. Reading har två raka segrar hemma mot Derby, senaste vinsten för The Rams var premiären 2018 då Tom Lawrence avgjort med en nick i slutet av matchen – det får vår lagkapten gärna reprisera.

Ryan Allsop
Nathan Byrne, Phil Jagielka, Curtis Davies, Craig Forsyth
Liam Thompson, Max Bird
Kamil Jozwiak, Tom Lawrence, Jason Knight
Luke Plange

Bänkplats till;
Kelle Roos, Louie Watson, Rickard Stearman, Festy Ebosele, Louie Sibley, Ravel Morrison, Colin Kazim-Richards


 

Stefan Borg2022-01-02 12:33:25
Author

Fler artiklar om Derby