Lagbanner

Inför Rotherham-Derby

Det är en bra tid för oss fotbollsälskare nu när matcherna duggar tätt. För Derby passar det bra, när nu formen äntligen infunnit sig. Här har man chansen att klättra över nedflyttningsstrecket när man möter Rotherham.

Det svänger i och om Derby. Har vi sagt det förut? Ja, ett oräkneligt antal gånger. De rekordsvaga statistiksiffrorna som kunde radas upp tidigare kan nu bytas mot dte motsatta. Eller vad sägs om sex matcher i rad utan förlust? Eller fyra matcher i rad utan något insläppt mål? Visst, man ska var ärlig och lägga till att vi inte direkt öst in mål själva. När vi i onsdags vann mot Swansea med 2-0, så var det t ex första gången denna säsong som vi gjorde mer än ett mål i en match. Det var dessutom den första hemmasegern för säsongen.
Kan man kalla det en Wayne Rooney-effekt? Sedan den förre United-stjärnan placerade sig bredvid planen och fick den tillfälliga managerrollen har vår negativa statistik vänds till ovan nämnda positiva. De nya ägarnas tillträde har dragit ut på tiden. Sista budet är att det ska ske före jul och tanken var att den nye managern ska utses då. För varje framgång Rooney hinner få innan dess, så ökar ju sannolikheten att det faktiskt blir han som får rollen permanent. Just nu skulle det kännas väldigt märkligt att utse någon annan. Visserligen ska man inte dra för stora växlar på sex matcher, men att bryta den positiva känslan som nu finns i laget vore inte bra.
Det som är slående är hur bra vi håller bollen inom laget. Vi är bortskämda med ett antal bolltekniska spelare, som verkligen kan hålla bollen tills det blir läge för passning - Knight, Jozwiak, Byrne, Kazim-Richards och Bielik t ex. Vårt passningsspel har blivit rappare och framför allt vågar spelarna slå passningar framåt i högre grad än tidigare. Detta gör så klart att vi blir bättre offensivt och i onsdags så var det då äntligen, med Derbymått mätt, islossning. Två mål, som mycket väl kunde varit flera och det ger ju väldigt bra signaler till lagets självförtroende - nu kan vi göra mål! Polske Jozwiak har ju varit millimeter ifrån tidigare och fick nu äntligen sitt välförtjänta debutmål för Derby. Apropå polske, så är det ju otroligt vad skönt det är att Bielik är tillbaka och så snabbt hittat formen. Han är ju en blandning av slitvarg och spelfördelare som är guld värd för oss.
Lite smolk i glädjebägaren att vi nu nog kan säga adjö till vår veteran Curtis Davies. Precis lagom till att han hittat fysik och form och tagit tillbaka sin plats i laget, så åkte han i lördags på en ny skada, som nu visar sig vara riktigt allvarlig. Hälseneoperation och lång konvalescens tror jag blir droppen för vårt hårt prövade 35-åring.
André Wisdom har tagit hans plats och tror jag får behålla den. Med holländske säsongsförvärvet te Wierek i frysboxen har vi väl bara Evans som backup bland mittbackarna nu. Läge för ett nyförvärv där i januarifönstret kanske?
Inför mötet med Rotherham ligger vi fortfarande på nedflyttningsplats, men har samma poäng som både Nottingham och Rotherham. Detta känns alltså som en oerhört viktig match, där vi har chansen att nu ta klivet upp ur bottenträsket.
Wayne Rooney har vaskat om rejält i startelva från match till match, men minskat antal byten allteftersom. Vi var många som var kritiska till detta, men kanske han gjorde rätt och nu sakta har hittat de mannar han vill ha. Jag kan inte tänka mig att han ändrar startelva efter insatsen i onsdags. Möjligen på någon plats för att ha en viss rotation med tanke på det täta spelschemat.

Förslag på startelva:
Marshall
Byrne - Wisdom - Clarke - Buchanan
Knight - Bielik - Shinnie
Waghorn - Kazim-Richards - Jozwiak

Ola Carleke2020-12-18 14:39:10
Author

Fler artiklar om Derby