Lagbanner
Inför Shrewsbury – Derby
Korey Smith: bäst i laget!

Inför Shrewsbury – Derby

Bortaplan - en fördel för Derby!

Inför dagens match kan först och främst konstateras att det verkligen är bra att den spelas på bortaplan. Varför då? Tittar man på hemma- och bortastatistiken denna säsong kan konstateras att Derby på 5 hemmamatcher tagit 5 poäng och att motsvarande siffror på bortaplan är 6 och 13. Jag har nog aldrig varit med om en sådan snedfördelning till bortaplans fördel så pass långt in på säsongen.

Om motståndarna för dagen, Shrewsbury Town, kan noteras att klubben håller en oerhört jämn standard vad det gäller divisionstillhörighet de senaste dryga 30 åren. Sedan man ramlade ur andradivisionen 1989 har klubben funnits på tredjenivån i seriesystemet 17 år och på fjärde nivån 17 år. Undantaget från detta var för 20 år sedan då man hämtade andan ett år i The Conference. Nu ligger laget på 18:e plats med 14 poäng efter 12 spelade matcher.

Derbys placering efter 11 spelade matcher är 9:e. De 18 poängen är som nämnts till stor del inhämtade på bortaplan och det tycks onekligen vara en fördel för laget att inleda speldagen med en bussfärd bort från Derby. Jag vill helst tro att det är slumpens skördar att så är fallet men jag får hoppas att manager Paul Warne funderar på, och har ett resonemang med spelarna, om hur prestationen på hemmabanan kan bli bättre fortsättningsvis.

Efter de inledande två förlusterna på de tre första seriematcherna har saldot på poängkontot fyllts på hyfsat kontinuerligt trots att spelet många gånger hackat sig fram. Jag vågar dock ändå påstå att det finns en grundtrygghet som laget kan förlita sig på. Intensiteten kan dock bli bättre, ibland ser det lojt ut och det är förstås något som också Warne ser och, hoppas man, jobbar på. Senaste seriematchen, mot klara jumbon Cheltenham, bjöd på lojt spel där man med möda lyckades få oavgjort. Det var Cheltenhams blott andra poäng på 12 matcher så det var en stor besvikelse för oss Derbyanhängare. Med en seger i den matchen hade Derby legat på en kvalplats vilket hade känts bra under det landslagsuppehåll som varit.

Vilken startelva Paul Warne kommer att ta ut är väl på de flesta positioner tämligen lätt att förutse men det finns några positioner där man kan tveka. Vem får den centrala anfallsrollen till exempel. Som jag ser det så är det hugget som stucket mellan lagets två toppskyttar – James Collins och Martyn Waghorn. De har gjort 5 respektive 6 mål och är med detta faktiskt inte långt från skytteligaledning. Jag tycker att Collins är alltför långsam i löpdueller och också så pass orörlig när han ska agera targetplayer att jag därför föredrar Waghorn i valet mellan dessa två. Jag har dock inget emot om dessa två får ordentlig konkurrens av Arsenallånet Tyreece John-Jules nu när denne är tillbaka i träning och idag förväntas ta en plats på bänken. Det vore kul att få åtminstone en kvart av honom idag.

På mittfältet tror jag att det är svårt för Warne att välja två startspelare i kvartetten Max Bird, Tom Barkhuizen, Conor Hourihane och Nathaniel Mendez-Laing. Jag skulle vilja se Bird från start, jag tycker hans kvaliteter som motor för hela laget och habil passningsspelare. Barkhuizen får många spelminuter och gör överlag bra ifrån sig. Hourihane är väl den som vi mest troligt får se på bänken. Egentligen vill jag se Mendez-Laing från start, hans snabbhet är ett viktigt vapen, men hans form den senaste månaden har inte varit mycket att hurra för. Kanske kan det vara så att det är Waghorn eller Collins som får nöja sig med en plats på bänken så att tre i mittfältskvartetten kan var med i startelvan.
Att Korey Smith och Tyrese Fornah finns med från start tar jag för givet. I mitt tycke så har på sistone Smith varit lagets bästa spelare. Detta konstaterande kan möjligen förvåna någon eftersom han sällan får de stora rubrikerna. I mitt tycke är han lysande i och med hans stora aktionsradie och att han påtagligt ofta är med ”där det händer” och ofta går segrande ur duellerna.

Med tämligen skadefri trupp – åtminstone så som laget formerats senaste dryga månaden – och det faktum att matchen spelas på bortaplan – så tror jag på Derbyseger idag!

Möjlig startelva
Wildsmith

Nyambe
Nelson
Cashin
Forsyth

Hourihane
Bird
Smith
Fornah

Mendez-Laing
Collins

Torbjörn Karlsson2023-10-21 11:25:00
Author

Fler artiklar om Derby