Lagbanner
2022-11-06 16:00

Torquay - Derby

Inför Torquay - Derby
Pride Park - för närvarande en tom arena då The Rams har fem raka matcher på främmande mark.

Inför Torquay - Derby

Årets match i Torquay sker på söndag eftermiddag när det mer namnkunniga Derby County kommer på besök i FA-cupens första omgång. Gissa om spelarna i The Gulls kommer att sälja sig dyrt.

Efter vinsten mot Bristol Rovers spred sig en framtidstro bland oss Derbysupportrar, speciellt efter lysande insatser av James Collins och hat-trick-skytten David McGoldrick. Vad är det man säger…Upp som en sol och ner som en pannkaka – ett uttryck som kom väl till pass efter besöket i Morecombe. De ovan nämnda forwardspelarna spelade åter framträdande roller, dock med mindre positiva insatser. Jag tänker främst på herrarnas båda tillfällen från elva meter med ett öppet mål men med en liten gubbe i. Svagt av två så pass rutinerade målskyttar. Morecombe, sist i ligan, skall inte kunna ta poäng mot The Rams utan vi skulle haft med oss tre givna poäng ner till East Midlands. Det vi fått insikt i denna höst, om vi nu inte hade en aaaaning, är att League One är en tuff och oberäknelig liga där hundra procents insats krävs av varje spelare i nittio minuter plus tillägg. Tyvärr ser vi inte alltid det och det är där poängtappen kommer mot lag som ser enkla ut på pappret, men är något annat i verkligheten.

Även om resultatet mot Morecombe var en besvikelse såg vi några ljuspunkter. Evertonlånet Lewis Dobbin visar kreativitet och tar initiativ, det som saknas är att få bolluslingen i mål. När väl det sker kommer ett ökat självförtroende som garanterat leder till att vi får se Dobbin som målskytt i många matcher. Hans lånekollega, danske William Osula, visade verkligen skärpa i sina två mål mot Accrington Stanley. Tyvärr tycks den försvunnit, för visst skulle han avgjort senast direkt efter sitt inhopp. Vi har dock att inse att tonårskillar som för första gången spelar riktig seniorfotboll, saknar än så länge skärpa i match efter match. För båda dessa spelare kommer det ju mer de får spela, risken för vår del är att det sker först när de är tillbaka i sina ordinarie klubbar. Jag tycker också att Craig Forsyth vikarierar förtjänstfullt som mittback, även om han då och då gör det lite för svårt för sig själv. Ett ämne som tidigare säsonger varit ofta på tapeten är målvaktsfrågan, genom Joe Wildsmiths insatser är det ämnet helt bortblåst  -  himla gott, eller hur?

Torquay United spelar sedan ett antal år i National League som är den femte divisionen i England. I denna liga ser vi lag som The Rams mött i högre divisioner. Vad sägs om Notts County, Oldham Athletic och Scunthorpe United för att nämna några. För närvarande ligger Torquay sist i ligan, men kanske är på uppgång. Senaste hemmamatchen mot Aldershot Town i helgen gav en 6-1-viktoria, The Gulls kanske är på gång. Ett flertal spelare har representerat båda klubbarna. The Gulls har bl.a. haft Don O`Riordan, Bruce Rioch och Roy McFarland som managers. Hos Torquay var det som Dean Sturridges karriär satte fart, under en låneperiod gjorde han fem mål på tio matcher. Resten är Derbyhistoria.

FA-cupen är alltid intressant, speciellt när vi ser lag utanför de fyra högsta divisionerna som bröstar upp sig mot lagen högre upp i ligasystemet. Dock gäller det självklart inte när våra gumsar gått på pumpen mot lag långt ner i det engelska seriesystemet, minns ni Crawley Town 2011??. För lag utanför de fyra högsta divisionerna är det Årets Match när de får möta mer namnkunniga lag. Ibland händer det att de små slår de stora. Förra säsongen förlorade Bournemouth på hemmaplan mot Boreham Wood i fjärde rundan och spelade sedan jämt mot Everton i femte omgången. Kidderminsters Harriers var sekunder från att slå ut West Ham United. Med detta vill jag säga, att det kommer inte bli en enkel söndagseftermiddag på Plainmoor i Torquay.

När vi i cuperna mött lag från lägre divisioner är det inte ovanligt att bänkspelare får starta. Med bara sex av sju möjliga avbytare på bänken i tisdags har Paul Warne inte mycket att laborera med. Conor Hourihane är tillbaka efter avstängningen och får säkert starta. McGoldrick med sin skadehistorik kommer säkert att vilas, men Collins som fick ”vila” tre matcher efter sitt röda kort mot Port Vale kan knappast ha några trötthetssymtom. Nathaniel Mendez-Laing såg aning sliten ut mot Morecombe och börjar förmodligen på bänken. Det känns som Rickard Stearman kommit långt ner på Warnes lista, men får han chansen på söndag? Eiran Cashin kommer att vara avstängd mot MK Dons och det skulle vara klokt att ge Stearman speltid innan dess. Många frågetecken, som självklart rätas ut kl 15 på söndag när laguppställningen släpps. Officiellt från en lagledning är att klubben alltid satsar på cupspelet, men frågan är i nuläget om vi har trupp att både vara med i cup- och ligaspel, vad tror ni? För egen del har jag alltid rankat FA-cupen högt och hoppas det satsas på cupspelet. Framgångar i cupspelet kan stärka moralen som spelarna tar med sig i ligaspelet.

Lite tur har vi, ”vår” match är en av de som sänds i TV.


Möjlig laguppställning;

Loach
Cashin, Stearman, Forsyth
Smith, Thompson, Hourihane, Sibley, Roberts
Collins, Dobbin

 

Stefan Borg2022-11-05 09:30:51
Author

Fler artiklar om Derby