1 - 1

En Berg-och dalbana utan Zaha

Wilfried Zaha var åter tillbaka och visade vägen mot West Bromwich.

Berg-och dalbanan Crystal Palace fortsätter i vanlig ordning att prestera oförutsägbart och det är återigen tydligt att det fortfarande inte finns någon plan, i dagsläget, för livet efter Zaha.

Efter att Wilfried Zaha testats positivt för COVID-19 uteblev han i både matchen mot Burnley och Newcastle, vilket absolut är ”Winnable games”. Mot Burnley blev Batshuayi ersättare för Zaha, medan Schlupp fick chansen mot Newcastle. Palace spelade som vanligt ett kompakt defensivt spel med kontringsmöjligheter, men det märktes att Zaha’s kreativitet saknades i offensiven, trots att Eze glänste.

Båda matcherna slutar istället i förlust, främst p.g.a rena tillfälligheter och en hel del tur, för Palace förtjänade åtminstone oavgjort. Mot Burnley kommer målet från en dålig nickrensning av Kouyate, som råkar nicka den bakåt, Rodriguez styr bollen i ryggen på Dann, som friställer Chris Wood – som gör matchens enda mål. Hodgson valde att starta Ayew och Batshuayi på topp, vilket jag kan tycka är märkligt med tanke på Burnleys kompakta defensiv. Det märktes att de bägge var numret mindre än Tarkowski och Mee, speciellt i luftrummet, där jag inte såg Palace vinna en enda nickduell på ofensiv planhalva. Det märktes direkt skillnad när Benteke fick chansen, och han fick även matchens farligaste målchans i slutminutrarna. Frispark från Townsend som dyker ner till en fristående Benteke på bortre, men en orädd Nick Pope kastar sig in framför och lyckas på något mirakulöst sätt stoppa bollen från att gå in.

Hemma mot Newcastle var det även här en jämn tillställning. Patrick Van Aanholt slog 2st fina inlägg, det första till Benteke som så när lyckas nicka in bollen, men en fin räddning av Darlow stoppar honom. Det andra läget slår PVA in bollen längst med marken och Batshuayi kastar sig fram, men är en tåspetts ifrån att nå bollen. Istället var det Newcastle som drog det längsta strået. I den 88’e minuten kontrar de, PVA missar sin markering på en fristående Callum Wilson, som tunnlar in 0-1. Ganska oväntat med tanke på att Palace haft de farligare chanserna och att situationen dyker upp från nästan ingenting.
Ännu mer oväntat var dock 0-2 målet som kom efter ytterligare en kontring endast 2 minuter senare. Joelinton driver in i straffområdet och avlossar ett ganska dåligt skott, men turligt not styrs det på Cahill och in. Även här tycker jag att Palace förtjänade mer och 2st oavgjorda matcher hade speglat matchbilderna betydligt bättre.

En saknad, spelsugen, Zaha var äntligen tillbaka borta mot West Bromwich och gjorde avstamp direkt. WBA, likt Burnley, slåss i bottenstriden och behöver varenda poäng de kan få. Palace har, som vi vet sedan tidigiare, svårt att styra matcher och hade inledningsvis problem även här när man möter ett defensivt lag, när man själv är ett defensivt lag. Efter 8 minuter lyckas dock Palace få in 0-1 på ett mycket turligt sätt. Luka Milivojevic slår en kort frispark till Zaha som bryter sig loss från sin markering, Zaha slår ett inlägg som styrs in i eget mål utav Furlong. Efter dryga halvtimmen kommer dock kvitteringen från WBA. Samma Furlong slår ett inlägg frånm högerkanten som blockeras av cahill, istället hittar han då en passning snett bakåt, till Gallagher som på direktskott drar dit 1-1. Det var välförtjänt och matchen står och väger, men endast 4 minuter efter målet sker det som förändrar allt. Patrick Van Aanholt kommer lite sent in i en närkamp med Pereira och WBA får givetvis frispark och PVA gult kort. Dock efter VAR-granskning hittar domarna, en i mitt tycke ganska tydlig, hämndaktion ifrån Pereira som sparkar upp dobbarna i ljumsken på PVA efter att ha fallit till marken. Tycka vad man vill om situationen, men domaren går själv fram till skärmen och tittar, innan även han anser att det är rött kort för Pereiras situation.

WBA lyckas hålla ut till halvtid med 1-1 åtminstone. I Andra halvlek börjar dock överkörningen. Efter 55 minuter hittar Zaha återigen nät, när han får bollen ute på vänsterkanten av straffområdet, viker in och dundrar in den i bortre. Bara 4 minuter senare hinner PVA upp en djupledsboll innan den går ut över kortlinjen, och lite på chans slår in bollen mot första stolpen. Där dyker Benteke upp och nickar in 1-3 och gör sitt första mål sedan Dackefejden! 1-4 målet är nog dock det snyggaste. Eberechi Eze nästan glider igenom WBA försvaret, väggar med Benteke och fortsätter sin vandring rakt in i straffområdet, utan att bli stoppad. Zaha kliver dock in framför och med en yttersida slår in 1-4 från målområdeslinjen, därefter ber han om ursäkt till Eze för att ha tagit ”hans” mål. I den 82’a minuten gör Benteke även sitt andra mål för kvällen, där han får en passning i straffområdet, viker upp och avlossar ett skott, otagbart för stackars Johnstone i WBA-målet. 1-5 är ett faktum, och allt egentligen tack vare situationen med Pereira. West Bromwich hade absolut möjligheten att få en annan utgång på matchen sett till första halvlek, men andra halvlek såg stundtals ut som en handbollsmatch, där endast Palace konstant hotade. Palace tar sin största bortaseger någonsin i Premier Leauge och jag väljer att avslutningsvis citera viasat-kommentatorn för kvällen, gällande West bromwich (såklart 2:a halvlek): ”Det är inte bara en förlust, det är ett haveri”.

Idag är det äntligen dags för London-derby, dessutom med 2000 åskådare på läktaren. Tottenham har verkligen presterat under Mourinho och toppar också tabellen inför dagens match. Trots det så känns utgången väldigt oviss, i mitt tycke. Palace har, som många redan vet, en potential att skrälla mot topplag och det finns ingen som helst press på oss, utan Palace trivs bättre med att inte behöva styra matcher. Palace laguppställning är följande: