En ljus framtid väntar Palace

En ljus framtid väntar Palace

Crystal Palace bygger för framtiden

Crystal Palace är inne på sin 7:e raka säsong i Premier League, Roy Hodgson är nära på att förlänga sitt kontrakt som Manager och frågan kring hur länge Zaha blir kvar i Palace kvarstår. Nu efter landslagsuppehållet är ett ypperligt tillfälle att gå lite djupare in på klubben.
 
 
Hur mår klubben? 

Den kanske mest komplicerade frågan att ge ett rakt svar på är såklart hur Crystal Palace som klubb faktiskt mår, då allting är relativt. Efter dåligt skött ekonomi visade det sig att klubben 2010 hade dragit på sig en skuld på 30 miljoner pund och var endast timmar ifrån konkurs, likt Bury FC i år. Som tur var lyckades Palacefansen och affärsmännen Steve Parish, Martin Long, Stephen Browett och Jeremy Hosking köpa loss klubben, som med mycket slit verkligen fått kriga sig till vart vi är idag.
 
Efter ett par tuffa säsonger i Championship tog Palace klivet via playoff seger mot Watford FC på Wembley (1-0) den sista platsen till Premier League 2013. Med liten budget och svår konkurrens med storklubbarna i London om att locka spelare, har Palace mål de senaste säsongerna enbart handlat om kortsiktig överlevnad för att få stanna kvar i Premier League, vilket främst kan tydas på val av tränare Palace har haft sedan Premier Leaguedebuten (Ian Holloway, Tony Pulis, Alan Pardew och Sam Allardyce).
 
2017 gjorde Parish & co sitt första försök att ta Palace till nya höjder med att anlita den välkände Frank De Boer som ny Manager. Palace ville prova på ett nytt sätt att spela fotboll på för klubben, men redan efter 4 hade Crystal Palace 4 förluster och 0 gjorda mål. Det var tydligt att Frank De Boers ambitioner och sätt att spela fotboll inte alls matchade det utbud av spelare Palace kunde tillhandahålla och Steve Parish valde då att sparka tränaren.
 
Roy Hodgson tog över efter Frank De Boer och har blivit kvar sedan dess.
Hodgson har fått nöja sig med det lag han fått ifrån klubben och spela utefter förutsättningarna, vilket han även kommenterat i många intervjuer. Han har haft defensiven som grundpelare i sitt fotbollstänk och har med små medel fått laget att 2 år i rad överprestera och med marginal klara sig ifrån nedflyttning (11:a och 12:a).
Som summering så skulle jag säga att Crystal Palace som klubb aldrig mått bättre än de gör idag. Tack vare Hodgson har klubben sparat enorma summor på akuta spelarköp, tjänat enorma summor på att fortfarande få spela i PL med tanke på tv-pengarna samt tjänat 45 miljoner pund på egenprodukten Wan-bissakas flytt till Manchester United, som man redan har återinvesterat för klubbens framtid.
 
 Vad har Palace för Visioner?

Klubbens tidigare Visioner har vart att bli en etablerad Premier Leagueklubb, och efter 6 raka säsonger i ligan skulle jag påstå att vi nått målet.
Framtida Visioner är nu att gå från den lilla klubben i södra London till att bli en välkänd och attraktiv klubb i London där det finns framtidshopp för de egna produkterna och utvecklingsmöjligheter för spelare som väljer att komma hit.
Det är lätt för mindre klubbar att prata om framtidsvisioner men Palace har mer än bara pratat om det. Man har nyligen erbjudit Hodgson ett kontrakt som ska sträcka sig förbi säsongen 20/21 vilket i nuläget vore sunt för det långsiktiga tänket. Roy kan sin fotboll och känner nog Palace mer än många andra tränare, han är mycket erfaren tränare som utger en stabilitet och lugn för klubben, speciellt resultatmässigt. Parallellt med det har Steve Parish nyligen gått ut med att Crystal Palace kommer lägga 20 miljoner pund på att utöka och förbättra sin ungdomsakademi. Målet är att nå den högsta statusen inom engelsk ungdomsakademi (Category 1) så att man kan plocka upp och utveckla ett större antal spelare, i tidigare ålder för att kunna få fram och främja egenprodukter i klubben. Vilket på lång sikt förhoppningsvis lönar sig i att man kan använda egna produkter istället för att tvingas, som i dagsläget, köpa in spelare då gapet är för stort mellan akademi och A-lag.
Ett till bevis på Palace positiva framtidstro är att man sedan tidigare officiellt har lagt fram planer på att bygga ut Selhurst Park och utöka det från dryga 26000 till över 34000 platser, vilket givetvis ger Palace mer inkomstmöjligheter.
 
Holmesdale Fanatics:

En av de kanske viktigaste byggstenarna och grunden i lagets existens är ju såklart supportrarna. Utan fansen hade Crystal Palace drömmar om möten med storklubbar och Premier Leagues finrum dött ut redan vid 2010. Det finns dock en grupp av supportrar som bokstavligen hörs lite extra, på gott och ont.
För folk som inte håller på Crystal Palace, men ändå följer brittisk fotboll så är en av de första sakerna man kopplar klubben till – Holmesdale Fanatics. Deras engagemang och slit på läktaren smittar verkligen av sig på planen och är en bidragande faktor till att Selhurst Park är en klurig plats att åka till för motståndarlaget.
De har som supportergrupp följt Palace i vått och torrt sedan 2005 och bara blivit större sedan dess.
Jämfört med resten av europeisk klubbkultur kan deras ständiga sjungande ses som vardag, men i England är de smått unika.
Crystal Palace är en av mycket få klubbar i landet som har aktiv ståplats och det är svårt att sätta ord på deras betydelse för klubbens framgångar.
Men det har inte vart smärtfritt för alla inblandade och på senare år har dispyter uppstått dels mellan supportrar och dels mellan HF och Crystal Palace.
Den största dispyten var kring hur HF ville förflytta sig från sitt hörn (Block B) till mitten av kortsidan, där det då redan satt säsongskortsinnehavare. Den uppenbara problematiken var hur Crystal Palace skulle kunna lösa att flytta på folk som inte ville, enbart för att en grupp människor ville ha en bättre yta för att kunna växa.
Palace tog inför den här säsongen det kontroversiella beslutet att låta HF få sin nya yta i mitten utav kortsidan och tvångsflyttade säsongskortsinnehavarna till nya platser, dock med kompensation. Den eviga frågan är såklart om det är rätt eller fel agerat? Är inte alla supportrar lika mycket värda för en förening?
Däremot har HF blivit fler, högljuddare och det har gett positiv effekt ute på planen. Fortress Selhurst har blivit återuppbyggt.
 
Wilfried Zaha:


Egenprodukten och den kanske genom tiderna bästa Palace-spelaren har en oviss framtid i klubben. Med sina över 300 matcher och 45 mål i Palacetröjan så är han ovärderlig för klubben. Han har verkligen blomstrar sedan återkomsten till Crystal Palace 2013.
Han har gjort allt och lite till för klubbens bästa, och genuint visat sin tacksamhet till alla möjligheter han fått men nu närmar han sig ett vägskäl.
Det har länge vart på gång med att han kommer lämna Palace för nya utmaningar och eventuellt europaspel, men fick förra året istället ett monsterkontrakt på 5 år där hans veckolön skulle bli 130 000 pund.
Det är såklart väldigt mycket pengar för en liten klubb som Palace, men värdet på Zaha väger gott och väl upp den summan. Det var tydligt att han ville lämna redan i somras men Steve Parish tyckte inte att något erbjudande var bra nog, där Evertons försök på 70 miljoner pund + 2 spelare var närmast, men nekades då Palace krävde 100 miljoner pund.
Han må ha släppt sommarens transferhets nu men allt pekar på att det här garanterat är sista säsongen Zaha gör i Crystal Palace.
Det som spekuleras mest i, och som känns mest logiskt, är att han stannar tills sommaren och då går till Chelsea. Lånen av Ruben Loftus-Cheek och Batshuayi fungerade så bra samt att Cahill hittat hit så har klubbarna skaffat sig en god kontakt. Chelseas transferban försvinner och Zaha får bo kvar i London. Sker däremot ingen transfer till sommaren, så finns förhoppningarna att Zaha blir kvar i Crystal Palace till slutet av sin karriär, men det är såklart bara ett scenario man kan drömma om.
 
Summering:
 
Crystal Palace mår bättre än någonsin, både form mässigt på planen och som förening. Efter att fått återinvesterat pengarna från Wan-Bissaka tillbaka in i sin egen ungdomsakademi och utbyggnad av arenan står det klart att Steve Parish stenhårt tänker ta klubben till nästa steg.
Väljer Roy Hodgson att förlänga kontraktet så har Palace inte bara en stabil grundtrupp utan även en långsiktig lösning på tränarsidan.
Man kan tycka att Roy spelar en ”tråkig” fotboll, men den har samtidigt räddat oss kvar och tagit oss till en topp 10-placering i Premier League, utan att behövt göra några nödlösningar kring dyra spelare osv.
Väljer Zaha att lämna inom en snar framtid så kommer Palace åtminstone få ett stort plåster på såret ekonomiskt som man kan investera i flera nya spelare och ändå behålla lagets stabilitet.
Crystal Palace har i mitt tycke en mycket ljus framtid på alla plan, där det enda jobbiga kvar till framgång är helgens match mot Liverpool.

Alexander Jonsson2019-11-21 08:23:00
Author

Fler artiklar om Crystal Palace