Lamont i London - Millwall & Galatasaray - Linderoth i en simbassäng
Turkisk fotboll, groundhopping och Tobias Linderoth. En pratstund som var tänkt att fokusera på groundhopping (hobbyn att besöka så många fotbollsarenor som möjligt), men som kom att handla om mer än så.
Det rapporteras om skandinaviska vindar som kommer att lamslå landet, kallaste veckan under hela vintern. Det märks av när jag går på gatorna runt Whitechapel, som oftast är packade av människor. Nu lyser de med sin frånvaro och ljudet från gatumarknaderna har bytts ut mot den susande vinden.
Jag träffar Uluc Okten vid The Blind Beggar i Whitechapel. Den nyexaminerade turkiska studenten som slagit sig ner i London.
The Blind Beggar är kanske allra mest känd för sin hopkoppling med de engelska gangstrarna, Kray-tvillingarna (Ronnie & Reggie), som var aktiva i östra London under 50/60-tal. Ronnie gick 1966 in på puben och sköt ihjäl en rivaliserade gängmedlem vid första synen av honom.
Det har gått 52 år sedan dess och mycket har förändrats i området, även om puben har något som sticker ut, möjligtvis beror det på att jag läste den ovanstående gangsterinformationen precis innan vi möttes upp där.
Det är en udda stil inne i puben, sparsamt med möbler, men ett flertal kristallkronor som hänger i taket.
En stor projektorduk rullas ner och matchen mellan Watford och Chelsea drar igång.
Jag är här för att prata med Uluc, Galatasaray-supportern som slagit sig ner i London och nu funnit en kärlek till den engelska fotbollen, särskilt Millwall FC.
–De påminner mig om turkiska fans, lite galna, säger han med ett leende.
Det var endast Galatasaray som gällde för drygt två år sedan när han flyttade till London, men han ville ha något engelskt lag att följa lite extra. Han berättar att han väntade på ett tecken, på vilket lag det skulle bli.
Det var i början av 2017 han gick på en hemmamatch i FA-cupen mellan Millwall och Leicester City, som då var de regerande mästarna i England. Leicester var givetvis favoriter att nå kvartsfinalen, men trots att Millwall fick ett tidigt rött kort i den andra halvleken och Leicester hade ett spelövertag, så lyckades de på tilläggstid göra 1-0 genom Shaun Cummings. Han berättar hur The Den exploderade av glädje och att han rycktes med att springa in på planen efter slutsignalen, då många andra gjorde likadant. Han såg sig runt på gräsmattan och tänkte att detta är tecknet han letat efter.
Att både Millwall och Galatasaray kallas för lejon är även det ett tecken, säger han med ett leende.
Han flyttade till London för att studera ledarskap/administration och har nu fått ett jobb som han trivs med, vilket har lett till att tiden på sidan till stor del läggs på fotboll. Uluc har besökt 15 av 16 London-lags arenor från Premier League ner till League two. Nu återstår endast The Hive. En arena som ska tickas av under lördagen då Barnet FC mot Notts County väntar.
–Fotboll är min passion. Jag gillar att lära mig deras sånger, deras historia, besöka pubarna. Allt.
Vilken arena som har varit bäst? Svår fråga, säger han och kliar sig i skägget. Han menar att det beror helt på hur man ser det, då exempelvis Crystal Palace haft den bästa atmosfären, men Arsenal är överlägsna när det gäller arkitekturen på Emirates Stadium.
Vi börjar diskutera den turkiska fotbollen och jag frågar vad han tycker om Graeme Souness, föredetta Galatasaray-tränare under 90-talet. Han lyser upp igen och förklarar att Souness har en hjälte-status inom föreningen efter det han gjorde i en avgörande cupmatch borta mot Fenerbahce. Det klassiska ögonblicket då han springer in till mitten av planen efter att de vunnit och trycker ner en stor Galatasaray-flagga i planen. Klicka ”här” för att se situationen.
Uluc förklarar att Souness kallas för Ulubatli efter detta, vilket bygger på legenden om den ottomanska soldaten, Ulubatli Hasan, som under erövringen av Konstantinopel (nuvarande Istanbul) tog sig in bakom det romerska rikets försvar och planterade den ottomanska flaggan på toppen av muren. Han försvarade flaggan tills det då hans tolv vänner anlände, då han under tiden träffats av 27 pilar. Hans tappra död och synen av den ottomanska flaggan höjde moralen hos de ottomanska krigarna som slutligen lyckades erövra Konstantinopel.
Som Galatasaray-supporter har Uluc bra koll på de svenska spelarna som varit i klubben, men även generellt i ligan. Han beskriver några av dem.
Elmander – Krigare, inte den bästa rent spelmässigt, men gav allt och hyllades för detta.
Linderoth – Swimming pool. Han menar att Linderoth allt för ofta var skadad och allt de läste om i nyheterna var att han rehabiliterade sig i simbassänger.
Zengin – Överskattad. Inte spelat för de bästa lagen och är självisk.
Även om London är kallt och han saknar solen och värmen i Turkiet, så har staden annars allt man kan önska och han är lycklig över tillvaron här. En tillvaro som inte blir sämre av stadens fotbollsliv.
Namn: Uluc Okten
Ålder: 27
Bor: London
Supporter av: Galatasaray & Millwall
Bästa match han sett live: 1-0 mot Juventus i Champions League i ett snöfyllt Istanbul.
Bästa spelare han sett live: Gheorghe Hagi
Favoritspelare från Turkiet: Sergen Yalcin
Största turkiska talang: Yusuf Yazici
Snabbfrågor
Vinna med 4-3 eller 1-0?
Hemma- eller bortaplan?
Göra mål eller assistera? Han ler på frågan och säger, ”Be the king, don’t make him”
Premier League eller Turkiska ligan?
Tobias Linderoth eller Erkan Zengin?
_________________________________________________________________________________________________________________________________
Tidigare artiklar i serien
Matchrapport (Chelsea Ladies vs Man City WFC)
Tuppfäktning i norr och hamnarbetare i öst (2/2)
Intervju med landslagsspelaren Jonna Andersson
Glaizers i söder och kanoner i norr (1/2)
Leyton Orient. Hjälten Elokobi
Gräsrotsfotbollen i London
Dulwich Hamlet. Jag var landslagskapten för Bangura.
QPR. Abramovich fick mig att byta klubb.
Puben i England
Rösta på lördagens match
Charlton. Tre poäng - två läger
Division 9 och Magnus Kihlstedt!
Spurs, skulle bjuda Pochettino på ett glas rött
QPR, I like Ian Holloway, he's mad
West Ham.Tomrummet efter Upton Park
Introduktion