Lagbanner
2019: Året när parken blir hamnen – på riktigt
Goodison Park, Evertons hem sedan 1892.

2019: Året när parken blir hamnen – på riktigt

Goodison Park har varit Evertons hem i nästan 150 år. Men nu skådas slutet. 2019 blir året då konkreta ritningar av klubbens nya ”hemmaborg” i Bramley-Moore Dock presenteras. En milstolpe för en minst sagt krokig resa.

I England har Stanley Park alltid varit känd som fotbollens park. Bara ett decennium efter öppningen av grönområdet 1870 invigdes dess första stora fotbollsscen Anfield Road. Under åtta år spelade stadens lag Everton FC på Anfield. Men när ägaren John Houlding 1892 valde att kraftigt höja hyrorna byggde Everton istället sitt eget fort Goodison Park, på andra sidan av den 45 hektar stora parken. 

Med Houldings nybildade Liverpool FC på ena sidan och Everton på andra, har Stanley Park i över ett sekel varit den kanske mest centrala platsen i den fotbollstokiga staden. Ett brittiskt ”fotbollsmecka” dit supportrar vallfärdat helg in och helg ut för att se sitt lag spela boll, oavsett om de burit röda eller blå tröjor. 

Anfield i all ära, men det var på Goodison Park The Peoples Club (som Liverpoolinvånarna själva kallar sitt lag) kom att rada upp triumfer. Genom åren blev Goodison Park platsen där stadens äldsta lag firade nio ligatitlar. Det var där världens bästa fotbollslag hade sin hemvist 1985. Men det var också där Merseysides blåa lag fick se sig omsprungna av John Houldings Liverpool FC.

För hur dystert det än låter kan inget annat konstateras än att The Peoples Club sedan länge är stadens nummer två. Med lokalkonkurrenten i Champions League-final och ligatopp går nivåskillnaden mellan klubbarna knappast att bevisas på ett tydligare sätt än just nu. Liverpool FC har gjort Stanley Park till sitt. Och har dessutom hunnit rusta upp Anfield för att stanna i den klassiska parken lång tid framöver.

I takt med att gamla fina Goodison slitits ut alltmer för varje år som gått, har det blivit lättare och lättare att inse faktum. För att ta upp kampen med stadens giganter behöver Everton blicka framåt. Redan kort efter att laget med Anders Limpar i spetsen spelat hem klubbens senaste titel i mitten av 90-talet, inleddes planeringen för en ny arena. Goodison Park har varit kärnan i Evertons framgångsrika historia. Men för att ta klubben tillbaka till toppen krävs något nytt. 

Redan 1996 insåg alltså Evertons ledning att den anrika arenan som tjänat klubben genom nästan hela dess livstid, helt enkelt såg slutet. Att rusta upp och slicka sår var aldrig aktuellt. Liverpools mest klassiska lag är långtifrån nöjda med att vara stadens nummer två, särskilt inte på sin egen hemvist. Därför var det enda rätta att leta nya möjligheter för att ta klubben tillbaka dit både ledning och supportrar tycker den hör hemma, bland de allra bästa.

Klubbens dåvarande ägare Peter Johnson presenterade redan 1996 en ny mäktig skapelse med plats för 60 000 åskådare. Men över 20 år senare har fortfarande inget bygge tagit fart. Efter att Johnsons planer gått i stöpet har Evertons supportrar också sett ett uppstartat bygge på Walton Lane och ett jätteprojekt i Kirkby gå i stöpet. 

Det var lätt att tro att det traditionella livet intill den dominerande grannen i Stanley Park helt enkelt var för svårt att lämna. Everton har levt kvar i det förflutna alldeles för länge för sitt eget bästa. Fint på något sätt givetvis. Men det finns ingen som kan hävda att det varit positivt för klubbens utveckling på planen. Klassiska Goodison Park har aldrig blivit sig lik när framgångarna uteblivit. I slutändan går det inte att undvika att fotboll handlar om att vinna. Och till sist verkar klubbens yttersta ledning ha insett detta. 

Det fanns till slut en given plats för framtidens Everton, Bramley-Moore Dock. En kulturell plats som för bara några år sedan renoverats för mångmiljonbelopp. För känslan är att det inte alls är en slump, att den historiska platsen med ett sprillans nytt utseende blir den klassiska fotbollsklubbens nya ansikte utåt. 

2017 lyckades Everton finansiera köpet av mark för att göra drömmen till verklighet. 2018 annonserade klubben ett tydligt upplägg för processens gång. 2019 väntas bli året då The Peoples Club äntligen kommer att presentera designen för det enorma bygget. Då klubbens supportrar för första gången kommer att kunna skåda glimtar av sitt nya hem. Den där platsen de gått och väntat på i åratal. Som ska ta framtidens Everton tillbaka till fotbollens finrum.

Efter år av väntan är en sak säker, det går inte att ta något för givet. Samtidigt har processen med att forma hjärtat av framtidens Everton tagit större kliv än någonsin. Första spadtaget är ännu inte taget. Och det återstår flera år innan den nya skapelsen kommer att växa fram. Men 2019 blir året när planerna på det nya bygget för första gången kommer kännas konkreta. Rent utsagt verkliga.

Om en färdig ny arena är klivet in i framtiden, har klubben nu i alla fall tar tagit ett myrsteg framåt. En rörelse som inte ska underskattas. Och inger hopp om en ljus framtid. Som Everton-supporter 2019 är det viktigt att lära sig uppskatta de små stegen i rätt riktning. 

Erik Åberg2019-01-02 09:21:00
Author

Fler artiklar om Everton