Lagbanner
Är Duncan Ferguson en långsiktig lösning på tränarfrågan?

Är Duncan Ferguson en långsiktig lösning på tränarfrågan?

Duncan Ferguson är en legend, han har Everton i blodet. Tatueringen på vänster axel närmast hjärtat och hans extas vid varje mål till trots så ska jag förklara för er varför han inte är lösningen på tränarfrågan.

Hos mig är Ferguson en förebild, en husgud. Han personifierar klubbhjärta för mig och jag är helt övertygad om att han älskar klubben mer än någon annan. Everton är klubben som alltid stått bakom honom, även när han fängslades för att ha skallat en motståndare under sin tid i Glasgow Rangers. Han har tatuerat in klubbmärket med sitt nummer nio på, dessutom så har han hela tiden gett allt för klubben.
Det finns dock några ganska synliga problem hos Fergusons ledarskap som jag ska ta upp här.

För det första hans behandling av Moise Kean, hur tänker han där? Killen är 19 år gammal och ny i ett främmande land. Den tuffa hårda stilen som Big Dunc själv formats i finns inte riktigt längre. Brands lovade hans mamma att han skulle ta hand om honom och denna förnedring är kanske inte vad hon hade förväntat sig. Det visar dock på enkelheten i hans tränarstil, han visar hjärta och kräver total hängivenhet men saknar vissa pedagogiska kunskaper.

För det andra så är det just enkelheten i hans tränarstil som lyser igenom. Han ändrar till 4-4-2 som han känner igen (klassisk brittisk uppställning som går hem hos de flesta britter) och backar hem. Försvara och hoppas på misstag hos andra laget, sen lägger han till kämpaglöd och hårt arbete. Är detta en spelstil som funkar? Ja för enstaka matcher absolut men inte om vi vill vinna titlar eller slå oss in i topp sex. Mot Chelsea så handlade det om att stoppa inspel i mitten samt pressa deras mittbackar, mot Man Utd så handlade det om att hålla spelet centralt och att backa hem djupt för att hindra deras snabba spelare. Chelseas backlinje bjöd på massor av misstag och vi vann, mot Man Utd så hade vi egentligen inte ett ordnat anfall, kanske de sista tio minuterna men inte innan. Detta håller inte.

För det tredje så lever han i nuläget på att spelarna ser hans passion och klubbkänsla och dras med, de spelar med en inställning som saknats i många år. Detta kommer att falna, de kommer att komma ner på jorden igen och då kommer spelarna inse att hans taktik och spelstil är undermålig. Detta påpekar Duncan själv genom att säga att han är en coach och inte en manager. Det är bara att hålla med.

Duncan Ferguson har gett oss känslan tillbaka, han har visat spelarna hur de ska spela för klubben. Personligen kommer jag aldrig glömma Chelseamatchen, vilken känsla vilket tryck och vilken seger i ett så utsatt läge. Vi hade placerat oss på nedflyttning med flera poäng upp till strecket om inte Big Dunc hade kommit in men nu är det dags att göra klart med en ny tränare så att vi kan bygga för en framtid i toppen av tabellen.
Carlo Ancelotti är just nu den hetaste kandidaten och visst jag köper det. En mer meriterad tränare får vi leta långt efter. Däremot så måste jag till viss del hålla med en viss Jamie Carragher (jag vet men någon gång kan han ju ha en poäng) och det är att Ancelotti är van att hålla i toppklubbar, hur är han som tränare för ett mitten/bottenlag? Kan han dra oss ur denna röra vi är i? Om spelarna tar med sig inställning och kämpaglöd från Ferguson och vi får in en bra tränare så kommer resultaten att komma ganska fort.

Tack för allt du gjort Duncan Ferguson och du ska självklart vara kvar som en viktig del av tränarstaben men nej du är tyvärr inte vårt framtidsnamn som tränare. Inte i nuläget i alla fall.
COYB

Robin Hall2019-12-18 19:37:03
Author

Fler artiklar om Everton