Lagbanner
En kamp - grässtrå för grässtrå
Sean Dyche lär behöva mana på sina mannar i bortamötet mot Manchester United.

En kamp - grässtrå för grässtrå

Nu stundar endast cupfinaler. Det vill säga en frenetisk kamp man mot man och grässtrå för grässtrå.

Ja, eller det närmsta Everton kan komma en cupfinal, då vi än en gång måste slåss för överlevnaden i en Premier League där nedflyttningsfighten troligtvis kommer pågå fram till säsongens sista spark och där den gamla devisen om att fyrtio poäng är det som behövs för att stämpla ut och sikta på nästa säsong, inte längre gäller.

Mitt i smeten

Everton befinner sig mitt i denna eländiga smet och det enda positiva är att Sean Dyche börjar få lite styr på sina mannar. Nu väntar dock Manchester United som aspirerar på en plats i Champions League, men utan sin stora stjärna Casemiro, vars avstängning fortfarande gäller mot Everton.

Bollen måste studsa rätt

För Evertons del just nu verkar motståndet inte spela så stor roll. Man ger allt oavsett vilka man har emot sig, och studsar bollen rätt så går det bra, annars inte. Det är kanske en klyscha, men icke desto mindre sant i Evertons fall. Disciplin och struktur ger en säkerhet och när man går framåt så gör man det rejält. Mot ett lag som Manchester United på bortaplan kan man dock inte räkna med att flöda fram i våg efter våg, utan det kommer att röra som ett antal gånger där det gäller att någon eller några av bollarna hamnar i motståndarmålet. Och för att öka oddsen än mer - med tanke på detta med att bollen ska studsa rätt - så har Everton ligans kanske minst effektiva anfallsspel, nu när Dominic Calvert-Lewin är skadad.

United stor favorit

Med andra ord måste Manchester United ses som en stor favorit, men de har ju visat en tendens att i vissa matcher tappa fokus, och då kan det rinna iväg åt fel håll. De måste därmed vara på tå, vilket de sannolikt kommer att vara, då Erik ten Hag knappast vill tas med byxorna nere, såsom mot exempelvis Liverpool.

Önskat scenario

Ett bra scenario ur Evertons perspektiv är en tillknäppt tillställning där vi lyckas göra mål på en omställning eller en fast situation. Den senare är mest trolig. Om United får fart på spelet och gör ett tidigt mål, kan det dock rinna iväg. Men står det och väger i matchens slutminuter, ja då är det ett mycket bra läge för Everton som under Dyche börjat visa på en egenskap vi hade under alla år med David Moyes som manager - alltid som farligast i slutet av matcherna.

Skador och avstängningar

I Manchester United saknas Luke Shaw och Christian Eriksen såväl som avstängde Casemiro. Everton är fortfarande utan Dominic Calvert-Lewin och Andros Townsend. Dessutom är Abdoulaye Doucoure avstängd efter att han - som Sean Dyche påpekade - gått hårt åt Harry Kanes ögonfransar, vilket resulterade i ett rött kort.

Startelvan

I startelvan tar Demarai Gray troligast plats som ensam topp, även om unge Ellis Simms mycket väl kan bli aktuell. Inte minst för att han är en bättre uppspelspunkt än Gray. James Garner eller Tom Davies slåss om Doucoure plats på mittfältet.

Från Toffees sida får vi hoppas på en tillknäppt tillställning med få chanser, men inte utan intensitet, där Everton lyckas toffla in matchens enda mål och kan ta sig mot något säkrare mark i tabellen. Det troligaste är dock att vi inte räcker till på Old Trafford.

Trolig laguppställning

Pickford - Coleman, Keane, Tarkowski, Godfrey - Iwobi, Garner, Gueye, Onana, McNeil - Gray

Tips med hjärtat

Manchester United - Everton 0-0 
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-04-07 21:30:00
Author

Fler artiklar om Everton