Lagbanner

En oroande utveckling för Everton.

En konstig känsla att sitta här på semestern och stressa över nästa Premier League säsong men för första gången på många år så är jag allvarligt orolig för att vi ska åka ur och jag ska förklara min oro.

Det har varit en konstig sommar på många sätt, ena stunden så varmt att man storknar för att nästa dag vara blåsigt och kallt. En perfekt metafor för min sommar som supporter av Everton Football Club, värmen och glädjen kring att lyckas säkra nytt kontrakt samt stressen över klubbens negativa utveckling. Vi har en alldeles för dålig trupp för att undvika nedflyttningsstrid och vi har uppenbarligen inga pengar att handla för, eller för att vara korrekt inga möjligheter att investera i truppen på grund av Financial Fair Play (FFP). Financial Fair Play är ett uselt system som egentligen bara befäster de redan rika klubbarnas position som toppklubbar. En mindre utvecklad klubb måste bygga arena, utveckla ryktet utomlands samt på andra sätt utöka sina inkomster samtidigt som de största klubbarna växer för varje dag som går, nej det är inget bra system. Med det sagt vill jag på intet sätt skylla på FFP, visst det begränsar hur mycket vår ägare kan satsa men det har funnits utrymme för stora investeringar men vi har investerat dåligt och betalat överpris, både i övergångssummor och i lön, till mediokra spelare.

Här finner vi min första källa för oro, styrningen av klubben. Senaste veckorna har det återigen höjts röster för att Moshiri ska sälja klubben och att hela styret ska bytas ut. Till viss del håller jag med, de som styr ska bytas ut. Att ett amerikanskt konsortium ville köpa Everton ansåg vissa vara räddningen, nu skulle det satsas på ett bra sätt, nya ägare med högre kravbild, ännu mer pengar och så vidare. Nej jag vill inte ha amerikanska ägare och det är inte för att jag inte gillar amerikaner överlag, för det gör jag, utan det handlar mer om hur de styr sina klubbar. De klubbar som ägs av amerikanska ägare styrs för att ge avkastning och de får egentligen bara klara sig själva. Det är bra med klubbar som kan ha en hälsosam ekonomi men jag föredrar ägare som gillar klubben och inte äger den för att tjäna pengar. Moshiri må vara naiv, okunnig eller helt enkelt litar på fel personer men han är fortfarande en bra ägare som är villig att satsa på klubben vilket vi kan se på bygget av nya arenan. Hur många år och hur många gånger har vi inte haft planer på att kunna bygga en ny arena utan att det blivit något? Nej han är beredd att finansiera stora delar med egna pengar om det behövs.
Nej Moshiri är inte problemet utan det är den dagliga skötseln av klubben samt värvningar. Jag har alltid uppskattat Kenwright för att han räddade oss från att bli bankrutt men han är förlegad, hans val är inte bra längre. Han har för mycket påverkan och lägger sig i delar som han bör låta experterna ta hand om. Om vi tar övergångar och val av tränare så har han haft helt horribla förslag samtidigt som han hindrat exempelvis Brands att göra sitt jobb. Brands hade ett riktigt bra rykte och var uppenbart kunnig men han var hela tiden tvungen att jobba via bland annat Kenwright och till slut sa han upp sig. Vad jag förstått så var de flesta felbesluten tagna av Kenwright och övriga ledningen, därför måste de bort för att klubben ska kunna utvecklas.

Min andra källa för oro är fotbollens utveckling. Vad menar jag med det? Jo att jag inte gillar hur ekonomiska intressen kopplar ett större och hårdare grepp kring toppfotbollen. Att några av de största klubbarna vill skapa en stängd superliga är inte oväntat, de vill säkra sin investering. För att bygga på resonemanget kring amerikanska ägare så är det flera amerikanska ägare som varit drivande i liknande lösningar, de vill ha en liga där de garanteras liknande inkomster varje år, i still med den amerikanska idrotten. Att de inte straffas för att de försöker bryta sig ur är inte heller konstigt men för jäkla dåligt om jag får vara ärlig. Tänk dig att du jobbar på ett företag och bakom ryggen på företaget så startar du ett annat konkurrerande företag som ska slå ut det företaget du jobbar på. Skulle det gå ostraffat? Nej förmodligen inte. Tyvärr är de stora klubbarna så mäktiga att de egentligen kan göra som de vill. Manchester City bryter mot värvningsregler och annat, de tilldöms straff varpå de går till domstol och klarar sig undan bestraffning. De stora klubbarna äger Premier League och de rika pamparna styr  UEFA och FIFA. I slutändan så handlar det bara om pengar! Spela VM vartannat år? Nytt poängsystem som säkrar storlagens deltagande i Champions League? Större del av tv-inkomsterna till topplagen (läs storklubbar)? Listan är lång på förslag som lagts fram senaste åren där storklubbar vill säkra inkomster. Förlorarna i detta är alla andra klubbar som inte kommer kunna konkurrera. Det blev kraftiga reaktioner när storklubbarna ville bryta sig ut och skapa en superliga men om vi tittar på utvecklingen så är vi ändå snart där och det ser jag som ett stort hot mot fotbollen, kanske det största.

Några förslag jag har för att förbättra fotbollen är:
Lönetak – det kan inte vara rimligt att en fotbollsspelare tjänar miljarder under sin karriär. Här måste vi kunna sätta en rimlig gräns. Dessutom så bör man se över FFP för att skapa ett lönetak liknande NHL.

Uppvärdering av akademier och unga talanger – som det är idag så dammsuger alla storklubbar hela världen efter talanger och binder upp dem i en tidig ålder. Ett exempel är Everton som förlorat både Small och Lawrence till andra klubbar. Nu ska vi vara ärliga och säga att Small lämnade för Southampton för att han trodde sig kunna får mer speltid där men det är fortfarande ett problem att unga talanger försvinner från sina klubbar för en obetydlig ersättning. Vill vi ha en utbredd och välmående klubbverksamhet så behöver vi se till att akademierna som fostrar spelarna får en stor kompensation för sitt arbete, annars anser jag att Everton bör lägga ner sin akademi och bara satsa på att kontraktera ungdomar när de ska skriva proffskontrakt. Återigen så är reglerna gynsamma för storlagen. Inför en hårdare regel att varje klubb får ha max 2 spelare 20 år och äldre på lån. Vissa lag har 15-20 spelare mellan 17-23 på lån i andra klubbar, detta utarmar de mindre bemedlade klubbarna och gör dem beroende av storlagen.

Nytt domarsystem – domarna i Premier League håller för låg kvalité och det är för ojämn bedömning. Helst skulle jag vilja skrota VAR som varit katastrofalt dåligt men det stora problemet är att man underminerar domarens auktoritet. De är under press av spelare, fans och tyvärr klubbar. Nej domaren ska döma, domaren ska inte ifrågasättas på plan. Det pratas massor om Fair Play och respekt men ändå står spelarna och skriker på domarna. Gult kort för varje gång du skriker på domaren skulle lösa det. Titta på rugbyn, där skulle ingen få för sig att skrika på domaren och om någon mot förmodan gör det så kan det resultera i en längre tids avstängning. Att domarna gör misstag är oundvikligt men om vi inte tillåter dem att vara mänskliga så kommer de, som nu, att vara tveksamma och rädda. En fristående domarkår och ett annat system för hur de ska fortbildas, utvecklas och tilldelas matcher bör utvecklas.

Min tredje källa för oro är truppen, vi har en svag trupp utan några större vinnarskallar nu när Richarlison såldes. Vi kan gå igenom truppen del för del:

Manager: Frank Lampard
Kommentar: Har drivet, passionen och potentialen att bli en manager i världsklass. Dock är han inte där än, han är fortsatt oprövad och hans spelsystem har inte fungerat under försäsongen. Hoppas att han tillsammans med sin rutinerade stab, med Clement i spetsen, kan hitta ett stabilt spel som kan ta oss till en stabil tabellposition.

Målvakter: Pickford, Begovic, Lonergan
Kommentar: Pickford hade en bra säsong förra säsongen och han var en av våra bästa spelare. Helt given som nr. 1 i laget. Sedan har vi två föredettingar som inte håller Premier League nivå. De matcherna Begovic spelade var han som bäst medioker, han ser seg ut och tung. Borde gjort oss av med honom i sommar, inte förlängt. Lonergan är en löntagare, han är gammal och har knappt spelat alls på många år. Helt otroligt att vi inte satsar på en ung målvakt som tredjemålvakt, ser dystert ut för unga målvakter att kunna slå sig in i laget när Lonergan går före.

Försvarare: Tarkowski, Patterson, Holgate, Keane, Mina, Nkounkou, Mykolenko, Godfrey, Coleman.
Kommentar: Tarkowski är en fantastisk värvning sett till kostnad. En stark spelare, stabil och har bra fötter. Kommer vara given i laget. Mina är given om han är skadefri, han dominerar i luften och är en gigant i backlinjen. Tror tyvärr att hans skadebekymmer bara kommer att bli värre så vi borde sälja honom billigt för att frigöra löneutrymme. Holgate håller inte i Premier League, Nkounkou är helt oprövad och detsamma gäller Patterson och Mykolenko även om den sistnämnde spelade några matcher. Mykolenko och Patterson har varit riktigt bra på försäsongen och vi behöver att de tar steget och blir ordinarie för bakom dem ser det tunt ut. Keane är ojämn och lite av ett kylskåp, som backup ja men om vi vill upp i tabellen så måste vi förstärka med en till mittback. Godfrey kan spela mittback men där har han sett osäker ut, som vänsterback har han sett riktigt bra ut bitvis. Det vill jag dock flika in att många fans höjer honom till skyarna trots att han saknar bollkontroll, passningsspel och teknik för att nå en riktigt hög nivå. En stabil kampspelare. Älskar Coleman men han är på nedåtgång och bör vara en spelare för bänken.

Mittfältare: Allan, Doucouré, Gomes, Gbamin, Davies, Alli, Gordon, Townsend, Gray, Iwobi.
Kommentar: Allan är stabil men ingen som bär laget, Gomes blandar och ger och kan inte vara en startspelare om vi ska klara oss kvar. Gbamin har fått karriären förstörd av skador och jag tror tyvärr att hans karriär på denna nivå är slut. Davies har haft en negativ utveckling de senaste åren och håller inte en Premier League nivå. Alli behöver få fart på sin karriär igen men är ett stort frågetecken. Gray var fantastisk under hösten men försvann lite under våren, han måste hitta jämnheten över en hel säsong men är också ett frågetecken. Townsend vet man vad man får av, en ok spelare som borde vara en rotationsspelare men i detta svaga mittfält får han mycket speltid. Iwobi hade en riktigt bra avslutning på säsongen och jag hoppas att Lampard får ut ännu mer av honom, det behövs i ett annars ganska tamt mittfält. Gordon var den starkast lysande stjärnan tillsammans med Pickford och Richarlison förra säsongen. Hoppas att han kan hålla minst samma nivå eller allra helst höja sig ännu en nivå, då har vi en riktig klasspelare. Men som ni märker så är det många frågetecken, mång om och hoppas, inget som inger förtroende. Här måste vi förstärka med minst ett par kreativa spelare innan fönstret stänger. Ett svagt mittfält.

Anfallare: Calvert-Lewin, Rondón, Simms
Kommentar: Simms är oprövad, gjorde det godkänt på lån i skottska PL men det är ingen hög kvalité på den ligan så vi vet inte riktigt hur han står sig eller om han är med i Lampards planer. Rondón har tyvärr ett år kvar på kontraktet och jag ser inte att någon skulle vilja köpa honom. Kommer förmodligen vara bättre i år då han har fått en hel försäsong att träna sig i form och komma in i laget men ingen spelare som håller någon Premier League nivå. Calvert-Lewins förra säsong blev förstörd av skador men han såg inte bra ut i slutet av säsongen. Detta är en spelare som måste höja sig om vi ska ha chans att klara oss kvar. Han måste bära anfallet.

Ungdomar i a-laget: Reece Welch, Tyler Onyango, Isaac Price, Lewis Warrington, Lewis Dobbin.
Kommentar: Welch och Onyango kommer vara spelare i truppen men de ska nog inte räkna med så mycket speltid. Price och Warrington uppges ha imponerat på Lampard och jag tror att vi kan få se en hel del av dem om vi misslyckas med att värva in tillräckligt med mittfältare. Lewis Dobbin är en personlig favorit och hans kvickhet och dribblingar kan vara ett hot mot vilket lag som helst. Hoppas att han får sitt genombrott i år.

Utlånade spelare:
Joao Virginia – Borde vara vår andremålvakt. Sett bra ut i de cupmatcher han gjort samt i reservlaget. Tror tyvärr han vill bort då han inte ens kan peta Lonergan.
Branthwaite – en stor talang som jag ser som blivande landslagsspelare och har gjort i flera år. Ett bra lån för honom att komma ut i Europa och spela regelbundet. Hoppas han får sitt genombrott och att vi sedan kan behålla honom.
Moise Kean – Så mycket talang men ändå får han det inte att stämma. En potentiell stjärna som jag gärna hade sett i vår trupp istället för Rondón. Men det finns också pengar i avtalet med Juventus och ca 350 miljoner eller liknande kan hjälpa oss med ekonomin. Svårt att våga satsa på honom då.

Sammanfattningsvis så kan vi se att vi har en godkänd backlinje nu när Tarkowski kommit in, dock skulle jag gärna se en till förstärkning i mitten tillsammans med Tarkowski. Mittfältet är direkt svagt och vi behöver förstärka, i nuläget måste Allan, Doucoure, Gray och Iwobi göra sina bästa säsonger någonsin om vi ska kunna hamna i mitten av tabellen. Anfallet består egentligen av Calvert-Lewin, vi måste få in minst en anfallare av klass innan säsongen.
Vi går en tuff säsong till mötes, det ser inte bra ut spelmässigt på försäsongen, vi var i en nedflyttningsstrid förra säsongen och vi har sedan dess tappat vår bästa spelare, spelaren som bar vår anfallslinje de sista viktiga omgångarna. Utan förstärkningar tippar jag oss som bottenlag, plats 15-20, tyvärr.

Robin Hall2022-07-26 20:53:37
Author

Fler artiklar om Everton