Lagbanner
2019-03-09 16:00

Newcastle - Everton

En seger mot Newcastle ett måste för Evertons chanser att få till en stark avslutning

En seger mot Newcastle ett måste för Evertons chanser att få till en stark avslutning

Newcastle hemma har genom åren varit en väldigt svår match. Fansen är högljudda och engagerade. Fansen är desamma men spelarna håller inte någon vidare hög kvalité. Så frågan är snarare om Everton är så bra som de såg ut mot Liverpool eller om de bara överpresterade?

Everton såg ut som ett Championship lag innan sitt miniuppehåll och efter vilan så har de vunnit borta mot Cardiff samt kryssat mot Liverpool i en match där Everton såg ut att kunna kontrollera matchen ganska bra. För det har varit ett av de stora problemen under säsongen, att kontrollera matcher. Schneiderlin är ingen superstjärna men han har visat de senaste matcherna att han kan kontrollera mittfältet. Gomes är en riktigt bra spelare och jag hoppas att vi köper loss honom i sommar men Silva måste hitta en balans. Problemet löser sig självt om Gana blir såld till något topplag i sommar för då kan Silva ackompanjeras av en riktig jordfräs på mitten. Gana och Silva borde kunna kontrollera matcher med tanke på deras individuella egenskaper, de ser på pappret ut som en perfekt duo på mitten, men så har det inte sett ut sista tio matcherna. Måhända kan de få till det mot Newcastle om de får chansen men det tror jag inte att de får då Schneiderlin har förtjänat sin plats på mitten, dessutom så byter man inte gärna på ett innermittfält som stoppade Liverpool i Merseysidederbyt.

För övrigt tror jag på ungefär samma lag med ett undantag och det är att Richarlison kommer in, förhoppningsvis för Walcott som inte gör någon lycklig just nu. Gylfi Sigurdsson kommer att starta, islänningen har varit riktigt bra sista tiden och jag tycker mig skönja en lite mer fri roll där han kan jobba lite längre ner i banan. Detta öppnar för samarbete med yttrarna och detta ser jag som en nyckel i spelet, att överbelasta kanterna för att skapa chanser. Bernard blir bara bättre och bättre, han börjar hitta sin roll i laget och bitvis så ser han ut som en riktig klasspelare. Min förhoppning är att vi startar med Bernard och Richarlison på kanterna. I försvaret så var Keane ett monster senast, låt honom sköta sitt så är han en kanonspelare. Att nicka, bryta och tackla är det han kan och det han gjorde i ett lågt stående Burnley där han var så lyckosam. Zouma ser också stabil ut men jag skulle vilja få in Mina då jag fortfarande ser en större potential i honom, han kan vara den spelande backen som vi behöver i ett spelsystem som innefattar mycket bollinnehav.

Newcastle är absolut inte omöjliga att slå men de kommer med ett bra självförtroende och de kommer att gå för vinst även om de utan problem kan tänka sig att backa hemåt och kontra. Longstaff är en ung spelare som jag gillar skarpt, tyvärr så verkar han ha åkt på en tråkig skada och kommer inte att spela idag. Hoppas att han kommer tillbaka fort då det är en riktigt spännande spelare. Spelmässigt tror jag på stort bollinnehav för Everton och att Benitez mannar backar hem för att kontra. Negativt för Newcastle är just mittlåset där Longstaff och Hayden varit riktigt bra tillsammans. Innan Longstaff så såg Newcastle inte så stabila ut, Benitez hittade en bra lösning på problemet men hur gör han nu och hur kommer det att stå sig mot Sigurdsson och Bernard som är rörliga och kreativa?

Everton har förmodligen klarat kontraktet redan, även om jag innan uppehållet var genuint orolig med tanke på spelet. Dock så vill nog Silva sätta sitt spel och se att det fungerar innan han går in i sommarens övergångsfas, för det kommer att bli värvningar i sommar. Personligen tror jag att vi kommer att få se en stor utrensing av spelare i sommar samtidigt som jag tror att Silva vill få in tre till fyra riktigt bra spelare som ska bära laget. Han har insett att det saknas ledare i truppen och då menar jag ledare i rätt ålder och rätt fas av sin karriär. Att Jagielka spelade mot Cardiff tror jag bara var på grund av hans ledaregenskaper, han är egentligen för gammal men han är den stora ledaren i laget tillsammans med Coleman. Silva måste få in ledare och vinnare som vet vad som krävs och som kräver detta av sina medspelare. Everton har många tuffa hemmamatcher kvar men jag tror personligen att detta är riktigt bra, de kommer inte att kunna slappna av och vänta in sommaren utan det kommer att vara en kamp ända in i maj.

Tippa resultat är svårt då jag tror att ett tidigt mål för Everton kan öppna upp matchen och vi kan få se en målrik match. Däremot om spelet blir låst så tror jag på max två mål i matchen så i sådana fall något i stil med 1-1 eller 2-0 till Everton. Kan vi bibehålla aggressiviteten och försvarsspelet som vi hade mot Liverpool så ska vi vinna denna matchen. Skulle vara intressant om Silva bytte taktik och lät Newcastle föra spelet för att sedan låta Richarlison och Bernard kontra. Newcastle är inte bra på att skapa chanser och de är absolut inte kliniska framåt, bara en tanke. Nej jag vill se en stark avslutning av Everton för att skapa optimism, sätta spelsystemet och för att få arbetsro så börja med en stabil seger idag! COYB

Min troliga startelva:

                 Pickford
Coleman Keane Zouma Digne
         Gana Schneiderlin
Richarlison Sigurdsson Bernard
             Calvert-Lewin

Robin Hall2019-03-09 09:46:07
Author

Fler artiklar om Everton