Lagbanner
Forna stjärnduons oväntade chans – när pengarna lyser med sin frånvaro
André Gomes kämpar fortfarande med att hitta tillbaka till toppslag efter det otäcka benbrottet 2019.

Forna stjärnduons oväntade chans – när pengarna lyser med sin frånvaro

André Gomes och Dele Alli har bytt stjärnstatus mot frysbox. Nu kan Evertons ekonomiska läge ge den forna toppduon en oväntad chans till revansch.

Den första juni 2019 klev Dele Alli ut på Wanda Metropolitano i Madrid för att spela sitt livs största match. Champions League-finalen mot Liverpool slutade i en bitter 0–2 förlust. Stjärnmittfältarens viktigaste match började dock långt tidigare än så. Matchen mot sig själv.

Bamidele Jermaine Alli slog sig redan som 16-åring in i A-laget hos den nybildade London-klubben Milton Keynes Dons. Under sina tre följande säsonger var han sedan en starkt bidragande kraft till att ”Nya Wimbledon” avancerade hela vägen upp till The Championship för första gången.

Det räckte för att få landets största klubbar att få upp ögonen.  Som 19-åring skrev Alli på för Tottenham och redan under sin debutsäsong utsågs han till Premier Leagues bästa unga spelare.

Dele Alli blev känd för sitt raka och outtröttliga djupledsspel kombinerat med ett tillslag och en fotbollshjärna som höll en exceptionellt hög nivå. Men han blev även känd för sitt heta temperament. Redan under debutsäsongen slog Alli ner en motspelare och tvingades avsluta säsongen utanför sidlinjen. Dock var det först många år och framgångar senare som vi alla till slut nu förstod var det kom ifrån.

Efter den där finalmatchen 2019 hade Alli gjort sig själv till en av Europas absolut bästa och mest eftertraktade offensiva mittfältare. I en ålder av blott 23 år. Det skulle bli startskottet som skulle göra Alli till en av de största någonsin. Istället började raset.

Hösten därpå fick Mauricio Pochettino sparken. Argentinaren visade sig ha varit en riktig fadersfigur för Alli, som efter det började fokusera alltmer på annat än att spela fotboll. Hetlevrade stortränare som Mourinho och Conte lyckades inte få sin mittfältsstjärna tillbaka på rätt bana. Tre år senare skänktes en av Europas bästa unga spelare bort gratis till Everton.

På Goodison Park har vi fått se en glimt av den forne Dele Alli. När nummer 20 kom in i halvtid och var regissören bakom Evertons overkliga vändning mot Crystal Palace som räddade kontraktet i fjol. Men det trodde de flesta var det sista vi skulle få ta del av, när en av tidernas mest talangfulle engelska mittfältare plötsligt dök upp och försvann. Fram tills nu.

Ni alla har säkert läst eller sett den uppmärksammade intervjun om Allis mentala ohälsa. Dele var inte bara först i sin generation med häftiga bedrifter på fotbollsplan. Han var också först med att få uppleva alldeles för mycket alkohol, droger och våld på alldeles för nära håll. En berättelse som framförallt förhoppningsvis blir starten på läkningen för Dele som människa, men kanske också som fotbollsspelare.

Den 20:e november 2019. Ganska exakt ett halvår efter den där historiska Champions League-finalen spelade Dele Alli och hans Tottenham matchen som André Gomes helst av allt vill glömma. Portugisen som kom till Everton på lån från självaste Barcelona sommaren innan, tänkt att bli klubbens nye mittfältsankare för lång tid framöver.

Efter en knackig start i den brittiska fotbollen var det många som undrade om det var samma spelare som tidigare briljerat i Valencia och för de portugisiska landslagen ända sedan tonåren. Fler och fler kritiska röster började höjas när Gomes under slutet på våren började blomma ut, rejält. Under hösten 2019 var han dominant, en av hela ligans absolut bästa centrala mittfältare.

Sedan kom den där hemska dagen i slutet på november. När André Gomes plötsligt hamnade i en duell med Heung Min Son, som slutade med att portugisens benpipa gick rakt av i två delar. TV-bilder som lämnade fotbollsfans runtom i världen i chock. Och André Gomes i en situation han aldrig hämtat sig från sedan dess. I alla fall inte på planen.

Gomes har visserligen fått både tid och tålamod. Vilket över 40 framträdanden i den mörkblå tröjan efter den där otäcka skadan bevittnar om. Men han har inte varit nära den där superformen på toppen av sin Everton-sejour.  När portugisen försvann på lån till franska Lille förra sommaren trodde nog de flesta att vi fått se det sista av den forne toppmittfältaren. Fram tills nu.

För den här sommaren kommer Everton med största säkerhet inte kunna värva några spelare som är på samma nivå som Alli och Gomes var, när de var som bäst. Istället har två forna stjärnmittfältare blommat upp till att kunna bli klubbens bästa nytillskott.

Oddsen är långtifrån på deras sida. Men fokus på Sean Dyches träningar är trots allt fysiken. Om Alli och Gomes mot förmodan kan haka på. Då finns alla möjligheter till en högst oväntad revival.  

I så fall kan nyckeln till en lyckad säsong faktiskt ligga längst in i frysboxen.
 

Erik Åberg2023-07-18 22:46:21
Author

Fler artiklar om Everton