Lagbanner
Inför Liverpool vs Everton
Den blå och röda sidan av Merseyside möts i en på förhand rätt svårtippad tillställning.

Inför Liverpool vs Everton

Efter två förluster på fyra dagar ska Everton göra den korta resan över till Anfield för att möta Liverpool i säsongens andra Merseyside derby. Ett derby man inte vunnit på bortaplan sedan 1999.


Liverpool börjar hitta formen

Det har varit en svajig säsong för våra grannar. En hel del skador har satt lite käppar i hjulen och de dåliga resultaten har gjort att man hamnat efter i tabellen. Frågan är inte längre ifall Liverpool kan ta en ny Premier League-titel utan istället om de kan knipa en plats i Champions League den här säsongen. Jag ska absolut inte ge mig in i en stor analys kring varför Liverpool har gått sämre, men det är tydligt att de börjar hitta formen och självförtroendet i spelet igen. Fastän de förlorade mot Leicester senast i ligan var man de bättre laget i 65-70 min. Sedan åkte Liverpool och slog RB Leipzig på ”bortaplan” med 2-0. (Matchen spelades inte i Tyskland pga corona restriktioner). Frågan är bara ifall Liverpool kan fortsätta på rätt spår eller ifall de ska tappa poäng ytterligare en gång på Anfield den här säsongen.

Everton fortsatt svårlästa

Både resultat och prestation har varierat väldigt mycket på sistone, vilket gör att Everton åker till Anfield med två raka förluster i ryggen. Chansen till Europaspel lever, men då måste poängen in. En katastrofal insats över hela planen mot Fulham, följdes sedan av en blek insats mot Manchester City. Everton kommer inte alls upp i nivå i någon av dessa två matcher. Grundspelet är inte alls lika flytande längre, men man har också gått ifrån den mer frejdiga fotbollen och intagit en allt mer defensiv inställning till matcherna. Självklart har skador på en del nyckelspelare spelat in och Ancelotti har varit tvungen att ändra om i formationen. Carlo Ancelotti sa på presskonferensen inför helgens derby, att både Calvert Lewin och Allan finns tillgängliga för spel. Dessvärre verkar Yerry Mina bli borta 3-4 veckor och Gbamin är fortfarande skadad. Två nyckelspelare kommer tillbaka, vilket ger oss möjlighet att spela 4-4-3, precis som i derbyt på hemmaplan.

Mina tankar

Statistiken talar ju sitt tydliga språk, då Everton har inte vunnit på Anfield sedan 1999. Men med förhoppningsvis både Allan och Calvert Lewin tillbaka i startelvan finns absolut möjligheten till att störa Liverpool och kanske få med oss tre pinnar hem. Ancelotti har visat under säsongen att han kan få sina spelare att prestera ordentligt mot topplagen, tex Leicester borta, och det är exakt en sån typ av prestation vi behöver. Skulle gärna se Robin Olsen istället för Pickford men så blir nog inte fallet. Även fast Davies har gjort det bra på mittfältet är Allan precis en sådan spelare som vi behöver i dessa matcherna och förhoppningsvis kommer han till start på lördag. Men den stora frågan för mig är ifall det är värt att starta James Rodriguez. Självklart ger det en annan dimension i offensiven, men jag tycker att vi förlorar en del i defensiven med honom på planen. Speciellt ifall han utgår ifrån en kant. Ser honom mycket hellre som nr 10 i sådana fall. Blir spännande att se vilket lag Ancelotti ställer ut på planen och hur vi attackerar matchen. Men snälla gå ut och ge det en riktig chans i alla fall.

Möjligt startelva

Pickford
Coleman - Godfrey - Keane - Digne
Doucouré - Allan - Sigurdsson
James - Calvert Lewin - Richarlison


Var: Anfield, Liverpool
När: 18.30 lördag den 20 mars
Tv: Viasat premium eller Viaplay.

Kevin Nilssonskribentper@gmail.com@permalmqvist2021-02-20 12:30:00
Author

Fler artiklar om Everton