Lagbanner
Veckans Everton

Veckans Everton

En vecka fylld av besvikelse, sorg och oro avslutas med en svår bortamatch mot West Ham i vad som kan anses som "The David Moyes Derby".

Merseyside-derbyt blev en besvikelse. Inte minst för att den onödiga utvisningen av Ashley Young i den första halvleken satte punkt för Evertons chans att hålla laget tight för att sedan gå på omställning. Med en man mindre så orkar man inte det i en hel match mot ett lag som Liverpool. När vi dessutom blev snuvade på en solklar utvisning på Ibrahima Konaté och Michael Keane flaxar med armen och ger Liverpool en straff... Ja, då spelar det ingen roll hur väl laget genomför Sean Dyches instruktioner och sliter som djur. Det kommer inte att hålla. Liverpool vinner till slut med 2-0 i ett avslaget derby. 

Förr om åren så handlade ett Merseyside-derby om en ursinnig kamp för varje grässtrå på plan. De gick sällan till historien som välspelade, men jisses vad känslor och adrenalin som sprutade åt alla håll bland spelarna. Det handlade om stolthet. Nu är det inte längre så. Everton har varit för dåliga för länge och dessutom finns inte den starka lokala förankringen kvar hos särksklit många - om ens någon - spelare i de båda lagen. Det blir mer en match i mängden. Trist, men så är det. 

Nyheten om vår ordförande Bill Kenwrights bortgång satte ytterligare sordin på ens Everton-vardag. Visst, han var starkt ifrågasatt, men vad han har gjort mycket för den klubb han älskat sedan barnsben då han idoliserade centerforwarden Dave "Cannonball" Hickson. Kenwright är stor del av The Toffees historia och själ. 

Läs mer: Epoken Everton är över - en ny tid står för dörren

På den positiva sidan dök nyheten om att Abdoulaye Doucoure är redo att skriva nytt kontrakt, men den nyheten hann inte marineras särskilt länge förrän The Guardian gick ut med artikeln om att Everton riskerar hela tolv poängs avdrag. Det vore givetvis en katastrof, och den här typen av rykten - eller vad man nu ska kalla dem - cirkulerar hela tiden. Manchester City sägs ha 115 ärenden avseende brott mot de finansiella spelreglerna, men inget har hänt där ännu. I Evertons fall har det dessutom funnits klubbar som tryckt på för att Premier League ska granska Evertons siffror. Det är klubbar som varit indragna i nedflyttningsstrider med The Toffees. 

I Evertons fall handlar det om att man tagit på sig för stora förluster under en treårsperiod, och ser man till officiella siffror, så är det helt solklart så. Men sedan finns det tydligen en rad saker man måste ta hänsyn till, såsom exempelvis satsningar på damfotbollslaget. Det är - som alltid med denna typ av ekonomiska spelregler - komplext och till slut lär det handla om jurister som går en kamp mot varandra för att avgöra vad som är vad. Så just nu är nyheten bara oroande och det finns en del som menar att det inte är något att vara bekymrad över, medan andra tror att det mycket väl kan bli ett poöngavdrag. Just nu känns det som att vi supportrar får lämna detta till jursterna och så fokuserar vi på nästa match, och sedan får det gå som det går.

Jag kan dock inte tänka mig att Everton kan mobilisera samma starka advokat-team som Manchester City, så kanske vi kommer skriva in oss i historien än en gång. Denna gång som den Premier League-klubb som fått det hårdaste straffet avseende poängavdrag. Vore ju nåt det...

Det som stundar är därmed en tuff fight borta mot David Moyes West Ham. Klubben med den allra bästa inmarschlåten av dem alla (ja, förutom Evertons mäktiga Z-Cars, men den sjungs ju inte): "I'm Forever Blowing Bubbles". 

Under Moyes elva år i Everton lyckades han med mycket, men aldrig att ta en titel. Han skapade ett lag som överpresterade, men det räckte ändå inte hela vägen fram. Jag tror många Everton-fans därmed gladdes och kunde känna med Moyes när han - helt okarakteristiskt - dansar i West Hams omklädningsrum efter segern i Conference League. 

Men på lördag hoppas vi vi inte se sång- och dansmannen David Moyes, utan den där lite bittra och besvikna skotten som har så svårt att acceptera ett nederlag. 

TV: Evertons ordförande Bill Kenwright har gått bort
 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-10-28 23:00:00
Author

Fler artiklar om Everton